![]() |
Ciekawe zadanie z matematyki
Ciekawostka. Ucząć się do spr z matmy znalazłem ciekawe zadanie. Czy ktoś z was umie to rozwiązać? Bo ja szczerze próbowałem i nic. :D
Miary kątów pewnego czworokąta wyrażone w stopniach są kolejnymi liczbami nieparzystymi. Czy na tym czworokącie można opisać okrąg? Dla pomocy daje definicje: Jeśli sumy miar przeciwległych kątów czworokąta są równe, to na czworokącie można opisać okrąg. KSIĄŻKA MÓWI, ŻE DA SIĘ. Tak piszę w odpowiedziach. |
Jeśli przyjmiemy, że miary kątów nie są po kolei liczbami parzystymi. Tylko w taki sposób:
Czworokąt ABCD. kąt ABC - x kąt BCD - x+2 kąt CDA - x+6 kąt DAB - x+4 To wtedy przeciwległymi kątami są: ABC i CDA, BCD i DAB. ABC + CDA = BCD + DAB Jeśli będziemy lecieć zgodnie/odwrotnie do ruchu wskazówek zegara, to nie da się. |
precz z matmą !
|
matma to zuo
a tak na oko to te katy to chyba 87 89 91 i 93? ale jak rozwiazac to nie chce mi sie myslec. |
Ale zuo konieczne. Szczególnie jeśli ktoś na profilu mat-inf siedzi =P
|
Liczby nieparzyste wyrażają się wzorem: 2x+1. Jeśli przyjmiemy, że
kąt CAB ma miarę 2x+1, ABD = 2x+3, DCA = 2x+5, BDC = 2x+7, to wtedy będziemy mieć coś takiego: CAB+BDC=ABD+DCA 2x+1+2x+7=2x+3+2x+5 4x+8=4x+8. Gorzej jeśli przestawimy te kąty, to wtedy nie wychodzi... Edit. Mogłam się gdzieś pomylić, więc mnie poprawcie, jak coś. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Jest napisane/pisze - obydwie formy w użyciu potocznym. Tada. Wielka filozofia. Anyway, czepianie się o "ę" było szczytem. Lov ya. |
@up
Szczytowałeś? Wszędzie ludzi się powinno poprawiać, by to niedbalstwo się nie rozmnażało... |
A mnie riposta gavreoniena rozbawiła.
Zadanie jest... zwyczajne? Bo co w nim ciekawego? |
Cytuj:
|
Cytuj:
To nie było coś pokroju 'wogóle', tylko kolokwialna forma pewnego zwrotu :cup:. Nieważne, idę szczytować. |
Ja bym to zrobił tak:
Najpierw obliczył miary kątów. x+x+2+x+4+x+6+ = 360 4x + 12 = 360 4x = 360 - 12 4x = 348 /:4 x = 348/4 x = 87 Kolejne kąty to 87, 89, 91, 93. Więc, jeśli kąty są wpisane po kolei będą to 87 + 91 89 + 93 Nie są równe, więc się nie da. Ja bym to rozwiązał tak. Jak zrobiłem błąd poprawcie mnie, jeszcze nie miałem tego typu zadań :P |
Cytuj:
W treści zadania nie jest powiedziane, że kąty są ułożone kolejno. W takim razie przeciwległymi kątami mogą być 93 i 87 (razem 180) oraz 91 i 89 (również 180). Stąd odpowiedź: da się |
@up
Ogólnie rzecz biorąc. Parę założeń na początku zadanka i każdy z nas będzie mieć dobrze ; > Edit. Ale u mnie x musi byc nieparzyste ;P Spójrz na samą gorę na moje rozwiązanie. |
Cytuj:
Mozemy zalozyć, że kolejne kąty są kolejnymi liczbami nieparzystymi. W takim przypadku 87 jest przeciwlegly do 91 i mamy odpowiedz: NIE. W przeciwnym wypadku (gdy tego zalozenia nie podejmujemy) prawidlowa odpowiedz: "istnieje kombinacja kątów dla której na czworokącie można opisać okrąg". |
mysle ze ktos ma tutaj racje xD
|
Cytuj:
(a,b,c,d) - kolejne liczby w ciągu arytmetycznym (i nasze kąty). r=2 (bo kolejne nieparzyste) n=4 (bo 4 kąty) s=360 (bo suma miar kątów wewnętrznych w czworokącie wynosi 360*) s=(a+d)/2*n Z ciągu arytmetycznego a=a; b=a+r; c=a+2r; d=a+3r. Zatem: 360=(a+a+6)/2*4 360=4a+12 348=4a 87=a b=a+r=87+2=89 c=a+2r=87+4=91 d=a+3r=87+6=93 Zatem tylko kąty (a, b, c, d)=(87, 89, 91, 93) są jednocześnie kolejnymi liczbami nieparzystymi _i_ liczbami mogącymi być kątami czworokąta. Jednak sumy miar kątów przeciwległych nie są sobie równe (87+91=/=89+93), zatem wnioskuję, że koła opisać nie można. Ale oczywiście mogę się mylić, jeśli tak jest - poprawcie. |
Lasooch, a do tego to aż ciągi były potrzebne? :O
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:16. |