![]() |
World of WarCraft: Przełom czy klapa?
Na początku miesiąca była amerykańska premiera WoW'a, za niecałe dwa miesiące (20.02.2005) odbędzie się europejska premiera. Gra będzie w "umiarkowanej*" cenie czyli ~89 PLN** (Cena się zmieniła na 189zł, był jakiś "bug" w ofercie :P) a abonament na 1 miech jest gratis. Mam teraz do was pytanie: Co sądzicie o tej grze i czy zamierzacie ją kupić ? Ja osobiście najpierw musze kupić lepszą kartę graficzną (już sobie upatrzyłem pewną) i dopiero potem kupie WoW'a.
A co myślę o tej grze? Moim zdaniem jest to przełomowa gra jeśli chodzi o MMORPG'i*** Gra ma umiarkowane wymagania, 800 MHz'tków, 256 MB Ram'u, 32 MB akcelerator graficzny, karta GeForce2 lub lepsza, 4 GB wolnego na dysku (co to za ilość przy 80GB dyskach :D), obsługa Dx 9.0 i ofkors modem :D (O windowsie już nie wspominam :P)**** To tyle techniki, co w grze zachwyca? potężny świat bez stref wczytywania (czyli tak jak w Ghoticu), 8 ras do wyboru podzielone na 2 "teamy" (Przymierze: Ludzie, Krasnoludy, Niziołki, Nocne Elfy. Horda: Orki, Nieumarli, Taureni, Trolle) 9 klas (Drut, Łowca, Mag, Pallek, Warlock [Czarnoksiężnik], Kapłan, Zabójca, Szaman i Wojownik)Do tego dochodzi pare skilli i profesji, a czarów nie wypisuje, bo tego jest od groma ale niema żadnego nieprzydatnego czary/skillu/profesji. Depoty działają jak w MU, za wynajem "kratek" płacimy w złocie a wyjąć itemy można w każdym mieście, ale korzystać możemy tylko z Depotu należącego do naszego "teamu". (Ork nie może korzystać z depotu w mieście Elfów). Serwery są podzielone na trzy rodzaje: Normal, PvP i RPG. Normale to są zwykłe servery, atakować można nawet NPC'ów (Co jakiś czas się respawnuje) ale jak zaatakujesz NPC to gracze w okolicy dostaną info, że ktoś atakuje miasto. Na serwerach PvP trwa wielka wojna między Przymierzem a Hordą, i każdy z terenów podzielony jest na 3 strefy: Pokojowa, tam się nie bijemy, normalna gdzie można się lać i "pod oblężeniem" tam się siekamy 24/dobę. Server RPG jest tylko dla wytrwałych, no n00bs, ponieważ tam nie gramy w świecie Warcrafta, tam w nich żyjemy. I ostatni, najlepszy dowód, że gra jest warta kupna: Tylko w USA w ciągu pierwszych 24h sprzedano 240'000 sztuk WoW'a (słownie dwieście czterdzieści tysięcy) co wychodzi 10'000 na godzinę lub jak kto woli 3 gry na sekundę!***** Info w sieci: Home page: www.worldofwarcraft.com PL Page: www.warcraft.cdprojekt.com ---------------------- *-umiarkowana dlatego, że tanie gry są w okolicy 40, średnie 90 a drogie 190 **-cena według sklepu internetowego www.play.com.pl na dzień dzisiejszy. ***-Tibia to też MMORPG (dla niewtajemniczonych: Massive Multiplayer Online Role-Playing Game) ****-Wymagania podane są dla Windowsów 98/ME/2k/XP. Osobne wymagania są dla innych systemów operacyjnych. *****-OMG, "co myślę" zmieniło się w mini reckę :D WOW ile gwiazdek :D P.S: Opis gry leciutko wzorowany na CDA xD |
Hehe, coś mi się widzi, że opisując WoW na forum, wzorowałeś się CD-ACTION ;).
I popraw błąd - powinno być "Na pokojowej się NIE bijemy". Co do tematu: ja chętnie bym kupił WoW, gdyby nie miesięczny abonament :(. Gdyby wynosił w przeliczeniu na nasze nie więcej niż 40 zł to może i tak, ale coś mi się wydaje, że będzie to więcej kosztować.. Pozdrawiam. |
A grał ktoś w armies of exigo? :> Gra baaaaardzo podobna do WoW, można by powiedzieć że nawet kopia :D Grafika tylko lepsza xD Widziałem w necie dużo niemiłych komentarzy na temat tej gry ale jak dla mnie to spoko. :)
|
Cytuj:
Ale zwruć uwage, że euro i $ narazie tanieją i to mocno :) W grze masz 1 miesiąc gratic, czyli masz na oko czas do 20 marca by uzbierać 12 Euro :P, (licząc, że WoW'a kupisz w dniu premiery) --------------------------------- *-Kurs według portalu gazeta.pl |
Ja kupilbym, gdyby abonament byl tanszy...Jakos nie usmiecha mi sie wydac 9 dych na oryginalka i co miesiac placic 50zl...
|
Jakie 9 dych? ^^ Chyba 200 zl ^^
|
Tha best ;) Choć aktualnie zatapiam się w LineageII...Trochę drogi jest ten abonament =| Trzeba mieć nadzieję, że coś się zmieni, lub (marzenie!) powstaną prywatne, darmowe (najlepiej polskie) serwery.
|
Cytuj:
Cytuj:
@topic Nigdy nie lubiłem Warcrafta, zaczeło się od W2 i wątpie żeby ta gra przypadła mi do gustu (dajcie mi gratisa na rok to zmienie zdanie ;)) |
Ja mam nadzieje ze powstana jakies Shardy bo bulic 189 + 55 miesiecznie :/
Trudno bedzie wydusic kaske na sama gre a co dopiero na abonament jak powstanie jakis shard to do razu qpie |
Cytuj:
------------------------------- *-WoW jako łał a nie WoW jako WoW 8o |
A ja gram za darmo na prywatnych serwerach.
|
Glupi archeolog...
|
Gra świetna ale IMO nie przełomowa. Takiej opcji nie ma, więc nie głosuje.
|
eh tylko głupio ze World of Warcraft: The Burning Crusade trzeba bedzie kupic a nie w formie updatu ;( GRA WYPAS XD
|
Cytuj:
|
@up
Tylko serwer wysiada co pięć minut, graczy jest dziesięciu, a potworków, areny i questów jeszcze nie dodali. Ale to są szczegóły, nie? |
Cytuj:
@Sashion: niestety takie są prawa rynku, po co wypuszczać 700mb patcha za free i obciążać servery downloadu skoro można to opakować w pudełeczko i sprzedawać za 50$? @Gufat III: bo to nie sonda "co myślisz o WoW" ale "czy kupisz WoW" @Badzo: Głopi offtop.... @Adrian15: zapomniałeś dodać, że wspomagasz tym piractwo, osłabiasz budżed twórców, w ogóle, przykładasz się do niszczenia rynku gier komputerowych w Polsce, europie, na świecie... |
czy ktos cos o WoW mowil? 8o
ja juz kupilem. powiedzialbym to tak "Tak! Ta gra jest tak popularna, ze musze sprobowac!" tak mniej wiecej myslalem. i sie nie przeliczylem :D godziny zabawy. ale uwaga - jest to anty-szkola, i przez nia moze byc nieciekawie ;] jakby ktos pytal, Wikt || Wikt Lv 35 Undead Rogue || Lv29 Night Elf Hunter Argent Dawn || Earthen Ring (oba Role-Playing) |
Coz, sprawdzilo sie. Hm, jakbym mial co miesiac 5 dych do wydania, dlugo bym sie zastanawial, czy wydac na WoW, czy na jakies 2, dobre ksiazki...
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:24. |