Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Życie po śmierci. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=217570)

Tibijczyk222 13-07-2009 10:05

Życie po śmierci.

No więc wiele osób wierzy w życie po śmierci.No więc jeżeli naprawdę jest coś takiego(w co wątpię) to jak to jest?Jak to sobie wyobrażacie? Łażenie jak duch po świecie , skakanie po chmurkach w niebie czy może jakoś inaczej?

xumcio 13-07-2009 10:16

Ja wierze w życie po śmierci czy jak kto woli w Raj.
Wyobrażam go [czyt. Raj] jak zwykłą Ziemię na której nie ma wojen, głodu, kompóterów, telewizji itp. Niekoniecznie chodzenie ''na waleta'' jak kiedyś Adam i Ewa.
Chociaż kiedyś ksiądz powiedział z ambony, że Raj jest w nas, jest to nasz wewnętrzny spokój, nasze wyciszenie i połączenie z Bogiem.
-
Mnie bardziej zastanawia jak wygląda Czyściec.
Czy jest to jakieś zesłanie (na Ziemie) aby odkupić swoje winy czy coś, może.
-
A dla tych co nie wierzą w Niebo, Piekło, Boga itp. polecam pewien film ''Egzorcyzmy Anneliese Michel''
Coprawda, w filmie zostały przedstawione jedynie te łagodniejsze materiały, to i tak wielu księży i teologów było przeciwnych aby nakręcono ten film/dokument.
Ale po tym co jest w tym filmie, zastanawia mnie jakie są te hardcorowe materiały o.O'

Polecam.

Link do filmu (jak by ktoś chciał):

Corgar Frizz 13-07-2009 10:20

Użyjcie czasem szukajki zanim założycie kolejny temat. Już jest topic o takich sprawach

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=205236&page=60

Frizz-kun

xumcio 13-07-2009 10:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Corgar Frizz (Post 2596367)
Użyjcie czasem szukajki zanim założycie kolejny temat. Już jest topic o takich sprawach

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=205236&page=60

Frizz-kun

Temat podany przez Ciebie jest zbyt ogólny.
Świato-poglądy można mieć na różne tematy: wyznanie, orientacja seksualna, prawa człowieka itp.

A w tym temacie jest ściśle określone, że chodzi o samą wiare a dokładniej o Życie po śmierci wg. różnych wiar, domniemań itp.

Wylansowany 13-07-2009 11:05

Życie po śmierci? Ja w coś takiego nie wierzę. Po prostu kiedy umieramy, mózg się "wyłącza" i nie ma nas.

Wątpię również w wersję Biblijną, czyli "Sąd Ostateczny" i "Zieloną Polankę", na którą trafiają wszyscy, którym Jezus odpuścił winy. Trochę zbyt fantastyczne.

CytrynowySorbet 13-07-2009 11:09

Uznaję reinkarnację.

K.Jay 13-07-2009 11:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xumcio (Post 2596364)
A dla tych co nie wierzą w Niebo, Piekło, Boga itp. polecam pewien film ''Egzorcyzmy Anneliese Michel''
Coprawda, w filmie zostały przedstawione jedynie te łagodniejsze materiały, to i tak wielu księży i teologów było przeciwnych aby nakręcono ten film/dokument.
Ale po tym co jest w tym filmie, zastanawia mnie jakie są te hardcorowe materiały o.O'

Polecam.

Link do filmu (jak by ktoś chciał):

Ten film przedstawia opętanie. Ale polecam, bo jest naprawdę hardcore'owy.
@topic
Każda religia wierzy w co innego. Chrześcijanie wierzą że pójdą do raju, w hinduizmie wierzy się w reinkarnację, buddyści wierzą w karmę itp. Wg mnie nie ma czegoś takiego jak życie po śmierci. Trzeba tu także zaznaczyć, że po śmierci nasz mózg jeszcze pracuję.

K.Jay

Alanus Lutinum 13-07-2009 11:28

A ja was zaskoczę. Wyznaję teorię wiecznego powrotu. Po końcu świata świat znowu się zaczyna i wszystko przebiega idealnie tak samo. To, że pisze o 11:07 posta na tibia.pl podjadając kanapke z nutellą i bawiąc się moją kartą z bankomatu też. Potem ten świat się kończy i znowu zaczyna, przebiega tak samo, kończy się itd. Nietzsche się o tym rozpisywał w swojej książce "tako rzecze zaratustra".

Lasooch 13-07-2009 11:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xumcio (Post 2596373)
Świato-poglądy można mieć na różne tematy: wyznanie, orientacja seksualna, prawa człowieka itp.

Światopogląd ma się jeden i pisze się go bez myślnika. Na różne tematy można mieć poglądy.

@Alanus: ale gdzie w tym sens?

@top: niby jako agnostyk zakładam, że bóg/Bóg i życie po śmierci może istnieć, ale jak patrzę na ludzi, to zastanawiam się jak to jest, że od tylu tysięcy lat wierzą w jakieś głupie bajeczki, które powstały po to, żeby przestali się panicznie bać śmierci (i rzucili kasę, bo inaczej piekło).

Lord Dreathan 13-07-2009 11:51

Cokolwiek nas nie czeka, dowiemy się jak umrzemy... ^^

P.S

Dyskusje tego typu toczą się również na portalu www.paranormalne.pl <--- jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam

Gierubesoen 13-07-2009 11:56

Jest tylko jeden sposób, żeby się o tym dowiedzieć:)

xumcio 13-07-2009 12:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez K.Jay (Post 2596430)
Ten film przedstawia opętanie. Ale polecam, bo jest naprawdę hardcore'owy.

Tak ale w tym filmie upadły ksiądz Fleihmann (możliwe, że napisałem z błędem), mówi, że oni u siebie (zrozumiałem, że szatany czy jak by ich tam nazwać) mówią o piekle.
Więc skoro jest piekło musi być też niebo (albo coś w tym stylu).
A co do filmu, najlepsza akcja jak się moglą zby przyszła Św.Maria a diabły na raz: Idzie Ona !!!

@Lasooch
No fakt, co nie zmienia faktu, że temat jest poprawnie założony i nie powinno się go wsadzać do ogólnego worka (pt. Światopogląd).

@Alanus Lutinum
Nietzsche był płytkim gościem, ateistą.
A najlepiej obajżyj sobie E=mc2 :D

sphinx123 13-07-2009 12:36

Ja wymyśliłem raz śmieszną teorię związaną z nieskończoną liczbą równoległych wymiarów. Było to wtedy jak prawie się utopiłem i straciłem przytomność. Po tym wypadku jakoś dziwnie się czułem, tak nieswojo. I wtedy narodziła się myśl "Może w poprzednim wymiarze się utopiłem, teraz 'przełączyłem się' na wcielenie z wymiaru, który różni się tylko tym, że udało się mnie uratować?". I takie coś trwałoby bez końca. Ktoś zastrzeliłby Cię w wymiarze "A" ale obudziłbyś się w szpitalu w wymiarze "B", mimo że w wymiarze "A" jesteś martwy ;< Wiem, że głupie XD Są przecież jeszcze przypadki, że wkręcisz się w silnik od samolotu, co wtedy? Może Twoja świadomość wędrowałaby już do innego wymiaru, (w którym np. pilot zdąży wyłączyć silnik) zanim zacząłby się wypadek?

Lasooch 13-07-2009 12:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2596504)
Ja wymyśliłem raz śmieszną teorię związaną z nieskończoną liczbą równoległych wymiarów. Było to wtedy jak prawie się utopiłem i straciłem przytomność. Po tym wypadku jakoś dziwnie się czułem, tak nieswojo. I wtedy narodziła się myśl "Może w poprzednim wymiarze się utopiłem, teraz 'przełączyłem się' na wcielenie z wymiaru, który różni się tylko tym, że udało się mnie uratować?". I takie coś trwałoby bez końca. Ktoś zastrzeliłby Cię w wymiarze "A" ale obudziłbyś się w szpitalu w wymiarze "B", mimo że w wymiarze "A" jesteś martwy ;< Wiem, że głupie XD Są przecież jeszcze przypadki, że wkręcisz się w silnik od samolotu, co wtedy? Może Twoja świadomość wędrowałaby już do innego wymiaru, (w którym np. pilot zdąży wyłączyć silnik) zanim zacząłby się wypadek?

Przypomina mi się Chrono Cross, gdzie Serge w 'swoim wymiarze' zginął, a w innym jak najbardziej żył (albo na odwrót). No i potem mógł się zresztą pomiędzy nimi przenosić.

xumcio 13-07-2009 12:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2596519)
Przypomina mi się Chrono Cross, gdzie Serge w 'swoim wymiarze' zginął, a w innym jak najbardziej żył (albo na odwrót). No i potem mógł się zresztą pomiędzy nimi przenosić.

Albo z HyperCube
Gdzie były 4 wymiary : P

Dego 13-07-2009 13:25

po smierci trafimy do temple

bedzie tak jak przed narodzinami, czyli poprostu nic ;):cup:

Rayza 14-07-2009 19:45

Imo po śmierci ciało umiera a dusza przenosi sie do nowego ciała wraz z nową pamięcią

Yoh Asakura 14-07-2009 19:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rayza (Post 2597890)
Imo po śmierci ciało umiera a dusza przenosi sie do nowego ciała wraz z nową pamięcią

A jak zniszczymy wszystko w kosmosie i zostanie pustka, to co wtedy?

Rayza 14-07-2009 19:50

to samo,nie ważne czy to ciało należy do człowieka,insekta,zwierzęcia czy jeszcze innej żywej formy życia
schemat jest taki sam
narodziny[człowiek]->smierc[człowiek]->narodziny[np.kot]->smierc[kot]->(...)
wiec dusza pojawi sie w ciele każdej istoty nawet z innej galaktyki

Lasooch 14-07-2009 19:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rayza (Post 2597890)

Jaki w tym sens? Skoro nie masz pamięci to tak, jakby Cię wcześniej nie było, więc nawet jeśli tak jest, mi to nie robi ; )

Swoją drogą, liczba stworzeń nie jest stała. Co się dzieje, gdy nagle ubędzie stworzeń? Dusze muszą postać w kolejce? A jeśli nagle przybędzie stworzeń? Dusze się pojawiają znikąd?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:51.