Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Grafiki (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=37)
-   -   Poszukiwany grafik (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=217743)

Nikast Shynix 16-07-2009 16:58

Poszukiwany grafik

Witam!
Razem z kumplem zabraliśmy się ostatnio za amatorski projekt gry cRPG - Aurithiaan. Problem leży w tym, że oboje jesteśmy programistami i żaden z nas nie zna się na pixelarcie, więc to co mamy, wygląda trochę kulawo.
Dlatego poszukujemy osoby, która by się za to wzięła. Potrzebne będą podłoża, elementy krajobrazu, postacie (razem z animacjami), przedmioty itp. Krótko mówiąc - sporo roboty, dlatego szukamy kogoś do tego już teraz - aby zgodnie z naszym tempem prac dorabiał nowe grafiki, zamiast potem robić wszystko na raz.

Od razu zaznaczam. Projekt jest amatorski. Nie będzie z tego żadnej kasy, co najwyżej satysfakcja z dobrze wykonanej roboty. Jeżeli chcesz napisać
  • Ile płacicie?
  • I tak nie uda wam się tego skończyć.
  • Byli tu już tacy przed wami, co grę robili i nic im z tego nie wyszło.
lub coś w tym stylu, to lepiej w ogóle się nie odzywaj, nie potrzebujemy cię.

Póki co mamy jedynie HUD i system wyświetlania podłoża i postaci, więc jedyne oczekiwania co do grafik jakie mogę podać to:
Reszta do ustalenia - nam to naprawdę bez różnicy jak to zaimplementujemy.
Na wszystkie pytania (o ile odpowiedzi na nie nie ma w tym poście) chętnie odpowiem.

Descartes 16-07-2009 18:17

Wreszcie ktoś kto rozumie, co to jest izometria :P

Noradin 18-07-2009 11:54

Pozwolę sobie na Freedoga z radia Galacty [nie wiem jak się piszę] News z Fallouta 3
Hej,zajebista Ameryko tu Freedog. Auuu!
Tik tak tik tak tik tak tik tak,to znak że macie stamtąd jak najszybciej spie*dalać!
Nie mogłem się oprzeć ;]
Teraz konkrety:
Loolz... Ktoś ma robić od cholery roboty i dostanie satysfakcję z grafik? Odpuście bo nikt się nie załapie. W dzisiejszych czasach każdego interesuje kasa,więc radzę zrobić coś przez kilka lat a nie przez kilka miesięcy żeby przynosiło dochody [na chuj robić coś co jest gówno warte ??]. Ludzie,zacznijcie od gry forumowej,pnijcie coraz dalej aż zrobicie coś Metino-Muowo-Tibiowo podobne. To tyle na dziś.

Nikast Shynix 18-07-2009 14:25

Gra forumowa - wow, jakież to pasjonujące i ambitne zajęcie.
Nie spodziewam się, że jakiś uberpro grafik przyjdzie i z radością zasiądzie do tworzenia z nami naszej amatorskiej gry. Spodziewałem się raczej kogoś, kto, tak jak my, ma ochotę COŚ zrobić, zamiast siedzieć i narzekać "przecież jestem taki beznadziejny, na nic to się nikomu nigdy nie przyda, co z tego że sobie siedzę i rysuję grafiki skoro i tak leżą tylko na tym dysku i nie ma jak ich wykorzystać". A na pewno jest tutaj sporo takich osób.
Nie spodziewamy się, że wszystko zrobi jedna osoba. Ale nie ma też sensu szukać od razu dwudziestu grafików.

Poza tym sam sobie przeczysz - najpierw mówisz: "siedźcie i róbcie jeden projekt przez kilka lat, żeby był dochodowy", a potem "zacznijcie od gówna i pnijcie się coraz dalej".

Nikt nie będzie chętny? Trudno. Skoro każdy "grafik" od pierwszego miecza z gradientowym cieniowaniem (edit: oho, z tego co widzę w przyklejonym to do nich należysz) leci na kasę, to JA im życzę powodzenia w życiu, bo ja sobie jakoś poradzę zaczynając od prostych projektów, bez żadnych oczekiwań robionych z kumplem w wolnym czasie, i pnąc się powoli w górę do coraz ambitniejszych projektów. Nawet, jeżeli te pierwsze będą, jak to ująłeś "gówno warte" - i to właśnie po to się je robi - żeby zdobywać doświadczenie. Bo tylko czytając książki o programowaniu wszystkiego się nie nauczę.

Argen 18-07-2009 16:07

A jak miałyby wyglądać przedmioty w waszej grze? Mogę zająć się (no dobra, spróbować zająć się) podłożem oraz tymi przedmiotami, nie mam umiejętności do tworzenia postaci i ich animacji, ale zawsze moge coś zrobić. Napisz tu, czy na PW jakieś detale co do tego co mam zrobić. Zawsze możeci moje "prace" odrzucić.

Nikast Shynix 18-07-2009 16:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2601398)
A jak miałyby wyglądać przedmioty w waszej grze? Mogę zająć się (no dobra, spróbować zająć się) podłożem oraz tymi przedmiotami, nie mam umiejętności do tworzenia postaci i ich animacji, ale zawsze moge coś zrobić. Napisz tu, czy na PW jakieś detale co do tego co mam zrobić. Zawsze możeci moje "prace" odrzucić.

Co do przedmiotów - całkowita dowolność. Oczywiście dobrze by było, gdyby wszystkie były robione podobnie - żeby rozmiar, kierunek światła i te sprawy były takie same we wszystkich. No i żeby nie były za duże, do 48x48.

Argen 18-07-2009 16:29

Napisz do mnie na gg (9073293), bo mam kilka pytań a nie chce Ci robić z tematu syfu.

Nikast Shynix 18-07-2009 17:42

Nadal potrzebujemy kogoś, kto zajmie się postaciami.

Noradin 19-07-2009 19:58

Pod kąt czy proste? Cieniowanie? Małe? Duże? Wygląd? Weź się jakoś rozwiń xd

Pan i Wladca 19-07-2009 20:18

Przedmiotami też się mogę zająć, z postaciami za dużo roboty a ja nie mam czasu żeby się w tym grzebać.

czuczu20 19-07-2009 23:07

Pytanie: Te postacie mają mieć animację po klatkową czy ruch ma być płynny(w planach) ?

Nikast Shynix 20-07-2009 17:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez czuczu20 (Post 2602565)
Pytanie: Te postacie mają mieć animację po klatkową czy ruch ma być płynny(w planach) ?

Poklatkową.

czuczu20 20-07-2009 18:49

Zrobiłem taki projekcik ludzika:
http://img241.imageshack.us/img241/5407/projektn.png
Nie jest to idealny ,bo na pewno nie jestem mistrzem Painta ,a izometria nie jest zbyt prosta jak się może komuś wydawać :p
Jeśli ktoś uważa ,że coś jest źle nabazgrane to spokojnie może tego ludzika edytować bo to tylko zostało stworzone by popchnęło pracę nad Projektem Autora. Szczerze życzę powodzenia by coś z tego wypaliło bo bardzo ambitnie do tego autor podchodzi i życzę mu jak najlepiej :).

Nikast Shynix 20-07-2009 21:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez czuczu20 (Post 2603288)
Zrobiłem taki projekcik ludzika:

Nie jest to idealny ,bo na pewno nie jestem mistrzem Painta ,a izometria nie jest zbyt prosta jak się może komuś wydawać :p
Jeśli ktoś uważa ,że coś jest źle nabazgrane to spokojnie może tego ludzika edytować bo to tylko zostało stworzone by popchnęło pracę nad Projektem Autora. Szczerze życzę powodzenia by coś z tego wypaliło bo bardzo ambitnie do tego autor podchodzi i życzę mu jak najlepiej :).

Na pewno bardziej przypominają człowieka niż to, co przewijało się do tej pory przez projekt ;] Dzięki. Szkoda tylko, że ludzik maszeruje w miejscu. No i ta przekrzywiona głowa, ale to jakoś sam już poprawię.
Nie jestem już skazany na iksy i chorągiewki, yay!

Zoliparia 13-08-2009 17:07

Witam, może i ja bym mógł w czymś pomóc... Właściwie to też nie mam zbyt wiele czasu, ale w wolnych chwilach moge coś popróbować. Robiłem kiedyś sprite'y do otsa, niestety mój projekt jest na razie zamrożony. Chętnie zająłbym się tworzeniem postaci lub jakimiś potworkami. W związku z tym mam pytanie co do animacji. Czy miałoby to wyglądać tak jak w tibii tzn. 3 klatki dla postaci odwróconej w każdą stronę, czy może przewidujecie więcej np. animacja zadawania ciosu, skakania, biegania itp.

Argen 13-08-2009 18:40

Biegania na pewno, skoku napewno nie, nie wiem czy ma w planach animacje ataku.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:11.