Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Filmowe (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=281)
-   -   Harry Potter i Książę Półkrwi - film - SPOJLERY(!!!) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=218264)

CytrynowySorbet 24-07-2009 19:59

Harry Potter i Książę Półkrwi - film - SPOJLERY(!!!)

I jak? Był już ktoś? Ma zamiar pójść? Jak wrażenia / oczekiwania? Z tego co słyszałem, to film, mimo tak świetnej reklamy, jest denny jeśli chodzi o ekranizację książki.

I proszę, by nie wypowiadali się tutaj ludzie, którzy jedynie mają do powiedzenia "potter dla dzieci" czy coś.

Puii 24-07-2009 20:01

Jutro idę o 21 30, już miejsca zarezerwowałem.

Nie ominąłem jeszcze żadnej części, więc nie wypada nie iść.

robek 24-07-2009 20:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2606939)
I jak? Był już ktoś? Ma zamiar pójść? Jak wrażenia / oczekiwania? Z tego co słyszałem, to film, mimo tak świetnej reklamy, jest denny jeśli chodzi o ekranizację książki.

I proszę, by nie wypowiadali się tutaj ludzie, którzy jedynie mają do powiedzenia "potter dla dzieci" czy coś.

Oglądałem. Jako film jest okej, jako porównanie do książki - tragedia.

Minusy:
- Kilka nowych scen, których nie było w książce.
- Slughorn za chudy.
- Nie ma walki ze śmierciożercami w Hogwarcie (Bellatrix rozwala szyby w Wielkiej Sali, to wszystko...).
- Mroczny Znak w książce był wystrzelony przed przybyciem Dumbledora do Hogsmeade, a nie po tym, jak został zabity.
- Pottera z pociągu w książce wyciągnęła Tonks, nie Luna.
- Mało Zakonu Feniksa.
- Pominięte wątki - chociażby te, w których Dumbledore w książce podróżował w myślodsiewni po wspomnieniach z Tomem Riddlem z domu Gauntów - jest tylko jedno (gdy Dumbledore poznał młodego Voldemorta). W 7 części raczej nie wyjaśnią tego, jak kilka innych zostało odkryte.
- Atak na Norę - gdzie to wymyślili?; o
- Nie ma lekcji obrony przed czarną magią ze Snapem.
- Dumbledore czuł się za dobrze po wypiciu tej mikstury, którą przyrządził Voldemort.
- Mało Hagrida, a do tego niedokończony wątek z podpaloną chatą.
- Brak pogrzebu.
- Brak Billa i Fleur.
- Brak nowego ministra magii.

Plusy
+ Scena, gdy Infernus (dobrze mówię?) chwyta Harry`ego za rękę.
+ Dobry montaż.
+ Naszyjnik, który dotknęła Katie Bell.
+ Fajne sceny podczas walki Harry`ego z Malfoyem.
+ Snape i Draco.

Można byłoby jeszcze wymieniać i wymieniać, lecz nie przypominam sobie szczegółów. Nie oglądałem z dubbingiem, więc się na ten temat nie wypowiem.

Ocena:
jako film: 7/10
jako film oparty na książce: 3/10.

neopostman 24-07-2009 20:17

Niewiele filmów dorównało swoim książkowym odpowiednikom i ten film niestety tego schemaciku nie zmienia. Już nie będę nic mówił o grze bo neoś na sam jej widok wali głową o ścianę |:

CytrynowySorbet 24-07-2009 20:37

Co do gry: Przeszedłem w 4 godziny, po tym wypiłem 3 piwa żeby przestać myśleć o tym i żałować straconego czasu.

Co do dubbingu: sam nie wiem. Czytam i czytam, i raz ludzie piszą, że fail, raz że świetny...

No nic, tylko czekać aż na torrentach będzie film z dubbingiem.

Exodus 24-07-2009 20:42

na filmweb sobie zobacz, zamiast tutaj spamowac

Robin 24-07-2009 20:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez robek (Post 2606974)

Minusy:

- Nie ma walki ze śmierciożercami w Hogwarcie (Bellatrix rozwala szyby w Wielkiej Sali, to wszystko...).

- Mroczny Znak w książce był wystrzelony przed przybyciem Dumbledora do Hogsmeade, a nie po tym, jak został zabity.
- Pottera z pociągu w książce wyciągnęła Tonks, nie Luna.
- Mało Zakonu Feniksa.
- Pominięte wątki - chociażby te, w których Dumbledore w książce podróżował w myślodsiewni po wspomnieniach z Tomem Riddlem z domu Gauntów - jest tylko jedno (gdy Dumbledore poznał młodego Voldemorta). W 7 części raczej nie wyjaśnią tego, jak kilka innych zostało odkryte.
- Atak na Norę - gdzie to wymyślili?; o
- Nie ma lekcji obrony przed czarną magią ze Snapem.
- Dumbledore czuł się za dobrze po wypiciu tej mikstury, którą przyrządził Voldemort.
- Mało Hagrida, a do tego niedokończony wątek z podpaloną chatą.
- Brak pogrzebu.
- Brak Billa i Fleur.

- Brak nowego ministra magii.

Ołłł szit... Kiedy ja się nauczę najpierw iść na film a dopiero oglądać tibio-peleowskie tematy ;/

robek 24-07-2009 21:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Robin2000 (Post 2607004)
Ołłł szit... Kiedy ja się nauczę najpierw iść na film a dopiero oglądać tibio-peleowskie tematy ;/

oł szit, w temacie było zawarte pytanie
Cytuj:

Jak wrażenia?
, więc opowiedziałem.

Akkorin 24-07-2009 21:12

Pottera oglądałem bodajże do 3 części, później stwierdziłem, że filmowe wydarzenia za bardzo odbiegają od książkowych i jakoś mnie tak nie wciągają, zbyt wiele ważnych szczegółów pominiętych.

Michoss 24-07-2009 21:52

Huf Fuf, nie widziałem jeszcze, ale...Czego tu się spodziewać? Żadna z części nie była w pełni zgodna z książką, a Kamień czy Komnata były stosunkowo cienkie. Nie wymagajmy, żeby odtworzyli dwa razy grubszego księcia.

Pytanie do ludzi, którzy już obejrzeli: Nie ma nic w stylu 'sceny huśtawkowej'? Gdy ją zobaczyłem na początku 5tki to stwierdziłem, że ściągnąłem jakiś fotomontaż :| .

CytrynowySorbet 24-07-2009 22:22

Huśtawkowej, tzn?

Co do pogrzebu i walki: podobno nie dali walki, bo ma być "wielka walka" w 7mce (już to widzę, przecież to było w książce, więc naturalne że tego nie wstawią). A pogrzeb ma być na początku 7mki. Pff...

Arka_Sath_Wielki 24-07-2009 22:25

Idę w poniedziałek, bo znajoma znajomej organizowała 15- osobową grupę, żeby były bilety tańsze, bo grupowe są tańsze o 6 zł :D. Czytałem wszystkie książki grałem w wszystkie do 3 bo 4 to była masakra i po przejściu 1 poziomu zrezygnowałem. Od filmu po obejrzeniu poprzednich za wiele się nie spodziewam, żeby się nie zawieść. To by było na tyle :P

piternet 24-07-2009 22:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez robek (Post 2606974)
+ Scena, gdy Infernus (dobrze mówię?) chwyta Harry`ego za rękę.

No, chyba najmocniejsza scena, ja byłem na premierowym pokazie o północy, to normalnie wrzask w kinie jak cholera ;)

Co do filmu, zgodzę się z robkiem, film jako film dobry, ale jako adaptacja nie za bardzo :S

Co do gry - ściągnąłem ją sobie (zły pirat piternet ;/) i jest całkiem całkiem, ale strasznie wqrzają czasem te dialogi... W każdym razie bratu się podobała, całą przeszedł.

Nie wiem jak wy, ale ja 7 w kinach doczekać się nie mogę, mam nadzieję, że będzie to naprawdę dobry film i że nie zmarnują szansy ;)

Rybzor 24-07-2009 22:46

Dla mnie to jest tytuł "must watch", pójdę kiedy znajdę z odpowiednią osobą trochę wolnego czasu ;)

Akkorin 24-07-2009 22:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2607136)
Huśtawkowej, tzn?

Chodzi mu o tą pierwszą scenę, na samym początku filmu kiedy Harry buja się na huśtawce i coś tam dziwnego, idiotycznego jest (nie pamiętam dokładnie co- prawdopodobnie cała ta scena, ale wiem że w tym momencie wyłączyłem film).

CytrynowySorbet 24-07-2009 23:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez piternet (Post 2607158)
Nie wiem jak wy, ale ja 7 w kinach doczekać się nie mogę, mam nadzieję, że będzie to naprawdę dobry film i że nie zmarnują szansy ;)

Jeśli 7mke także będzie reżyserował pan Yates (który ma w dorobku też piątkę. Oceńcie sami jak mu te 2 ekranizacje wyszły), to poważnie się obawiam o tak kluczowe sceny, jak wyprawa do Doliny Godryka czy odejście Rona. Ale przecież on ma "swoje" wizje...

Alanus Lutinum 25-07-2009 00:14

Mogłem dzisiaj o 9.30 obejrzeć ten film, ale wolałem epokę lodowcową 3 - jak dla mnie za dużo seksu (ciągle ktoś się rodzi i dużo dzieci). Żaden z tych wszystkich Harry Potterów mi się nie spodobał, niestety :/.

Glannath 25-07-2009 15:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2607200)
Jeśli 7mke także będzie reżyserował pan Yates (który ma w dorobku też piątkę. Oceńcie sami jak mu te 2 ekranizacje wyszły), to poważnie się obawiam o tak kluczowe sceny, jak wyprawa do Doliny Godryka czy odejście Rona. Ale przecież on ma "swoje" wizje...

Możesz dokładnie wytłumaczyć, co takiego złego było w 5. części? Bo nie do końca rozumiem. ;) Ale może dlatego, że oglądałem ją tylko raz, w kinie, a minęło już trochę czasu.

A co do 6., to idę dzisiaj do kina. Mam nadzieję, że będzie dużo McGonagall, bo uwielbiam każdą scenę w której występuje, ogólnie świetna gra aktorska (mówię o wersji bez dubbingu ofc) ;)

CytrynowySorbet 25-07-2009 16:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glannath (Post 2607618)
Możesz dokładnie wytłumaczyć, co takiego złego było w 5. części? Bo nie do końca rozumiem. ;) Ale może dlatego, że oglądałem ją tylko raz, w kinie, a minęło już trochę czasu.

Choćby Sumy - nie było komisji, pilnowała Umridge, i to wtedy Weasley'owie dali swój popis. W książce tak nie było... A jej dekrety? Zakaz słuchania muzyki na korytarzach? A czy ktoś kiedyś słuchał? Poza tym akcja w Potterze ma miejsce w latach... 90tych?

Wiele było takich nieporozumień w 5tce, spodziewam się, że w 6tce także.

sphinx123 26-07-2009 00:09

Reklama Pottera w telewizji wygląda, jakby prezentowała romansidło typu Haj Skul Mjuzikal. Całowanie + tekst "Ach ta młodzież" i wesoła muzyczka w tle. Gimme a break XD

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:20.