![]() |
Czy wódka (otwarta) się psuje?
Witam,
wiem że ten temat tak średnio pasuje na to forum, ale jest tu dużo ludzi mam nadzieje obeznanych z chemią, także dlatego pytam. Mam pół butelki wódki która przeleżała na dość gorącym strychu ok. miesiąc. Dobrze zakręcona, jeszcze zaklejona nakrętka taśmą klejącą. I tu mam pytanie, czy nadaje się ona do wypicia? Zamknięta wódka się by na 100% nie popsuła, bo alk etylowy i woda nie mają jak się popsuć, natomiast czy otwarta mogła się utlenić w kwas octowy? I czy kwas octowy tak uzyskany jest toksyczny? Do moderatorów: Proszę spojrzeć na ten temat z czysto naukowej chemicznej perspektywy ^^ Pozdrawiam ;> |
wloz do lodowki i po 1h sam sie przekonaj : d
@edit no to postaw ją kumplom a sobie kup 100 nowej ze sklepu czy tam jakiegos browara : P |
Cytuj:
Aktualnie leży w zamrażalniku :> @up Ja chcę ją inaczej 'użyć'. Wybieram się wieczorem z dziewczyną nad rzekę i znając życie wódka jest tylko dla mnie, ona ma jakieś Reddsy :> A niechciałbym żeby mi żołądek wypaliło czy coś xD |
Cytuj:
Co do samej wodki - nie wiem, jak wyglada sprawa na strychu, ale wiem, jak zachowuje sie wodka, ktora po otwarciu i "zwyklym" zamknieciu postala troche w barku - wprawdzie nadawala sie do picia, ale w moim odczuciu stracila zdolnosci "obezwladniajace" - ot, byla slabsza. |
kup sobie piwa
|
Może z niej wyparować trochę alkoholu, ale nie powinno się z nią nic stać. Alkohol nie utleni się do kwasu octowego sam z siebie. Możesz spokojnie pić. Jeśli masz 18 lat lub więcej.
Ale nie rozumiem, jak można zaufać w takiej kwestii użytkownikom tego forum. Są fora chemiczne, biologiczne, medyczne... |
Pij, gorzej cię na pewno nie sponiewiera.
|
Ogólnie zasada jest taka, że wódki się nie zostawia. Tym bardziej samej na pastwę losu. To tak jakbyś zaczął ze swoją laską grę wstępną i skończył w połowie... - nie wiadomo czy będzie chciała do Ciebie wrócić. ;)
|
Hah, dziękuję wszystkim za odpowiedzi ^ ^
Jest czas na romantyzmy, jest czas na proste przyjemności :> Nie mogłem znaleść żadnego forum chemicznego etc na ktorym bym mogl dostatecznie szybko dostac odpowiedź, a tu raczej duzo ludzi siedzi ;> dobra, dziękuje jeszcze raz ^^ |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Trochę się zagalopowałeś. Tego akurat potrzebują.
|
Cytuj:
Ukryty tekst:
|
Cytuj:
|
Raczej się nie popsuła, u mnie się pije wódkę tylko, gdy przyjedzie ktoś z rodziny, a często zostaje z pół butelki i się ją wrzuca do barku. Niektóre tak leżą z pół roku, a potem znów są spożywane;)
@down powiedział szesnastolatek z dziesięcioletnim stażem w piciu |
Jak by taniego wina w zabkach nie bylo pod dostatkiem. Kupujesz jakies za 5zl i robicie jabol party...
Smaczne, nieszkodliwe, a jak ze skuteczne! |
@Pacz
Lepsze "Polskie Jabłko" za 3,50zł Frizz-kun |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:44. |