Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Axy czy Sword !? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=2205)

flowik 11-01-2004 01:33

Axy czy Sword !?

Mam knighta 13 lvl skile 40/34 i walcze axe dokładniej(knight axe) i mam problem swordy są lepsze(tak mówią ludzie i drogie) myślę czy by sie właśnie na swordy nie przeżucić i nie wiem co zrobić:) a tak propo co mi proponujecie kupić po knight axe (fire axe czy dragon lance ?)..POMOCY :)
PS.Sry za błędy ort...

Dr. Omader 11-01-2004 01:55

Nie napisałeś na jakim świecie grasz, a to jest ważne. Tutaj sam możesz sobie porównać statsy broni: AXE i SWORD.

Ale najsilniejszą z dostępnych broni jest Dragon Lance(axe) i to o 1 ataku w porównaniu z GS. I to axe są raczej droższe od swordów ale to zalerzy na jakim świecie grasz bo np. na Isara fire axe chodzi po 100k+ a na Libera po 20k-.

flowik 11-01-2004 02:00

Sory że nie podalem światu gram na Eterni ...Fire axe chodzi około 25k zalezy od sprzedawcy :P

Ashlon 11-01-2004 02:00

Axe sa rzadkie i drogie.Maja troche wiecej att niz swordy, ale tez mniej def.Dragon lance - bron dwureczna (tak jak GS w swordach)m, natomiast fire axe jest jednoreczny (tak jak FS w swordach).Daje tez swiatelko.Wg mnie lepiej kupic na takim lvl fire axe niz dlance.Ale i tak narazie najlepiej ci biegac z knight axe.
Swordy z poczatku sa lepsze (fs jest ogolno dostepny np wiekszosc knightow na eterni go ma - wart od 6 do 8k), ale GS kosztuje okolo 45k.Natomiast fire axe bardzo rzadki wydatek rzedu 20-25k, ale dragon lance juz 25-30k.Wybor zalezy od ciebie, 40 w skillu nie jest takie trudne do zrobienia.Okolo 10h trejnu max.

Fox 11-01-2004 04:19

Wg mnie najlepsze sa tera swordy bo jest po update(przynjamnije byl jak to niektorzy mowia)quest z bright swordem i porownajcie sobie fire axe atk:38 def:16 z Bright swordem ktory ma atk:36 def:30

Polinik 11-01-2004 04:26

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Fox
Wg mnie najlepsze sa tera swordy bo jest po update(przynjamnije byl jak to niektorzy mowia)quest z bright swordem i porownajcie sobie fire axe atk:38 def:16 z Bright swordem ktory ma atk:36 def:30
Nie tylko, teraz da sie rowniez zdobyc Sword of Valor (48/35, jednoreczny; w quescie oczywiscie).

Dr. Omader 11-01-2004 04:31

@up: Polin ten quest z SoV jest skrzynkowy(każdy wyciągnie raz) czy jest jakaś określona liczba na server, i jaki jest lvl wymagany.

To są pytania które nie są szczegółowe. Odpowiedź na nie nie będzie quest spoilingiem bo nie pytama się o więcej,

@Down: Thx za informacje.

Polinik 11-01-2004 04:44

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Dr. Omader
@up: Polin ten quest z SoV jest skrzynkowy(każdy wyciągnie raz) czy jest jakaś określona liczba na server, i jaki jest lvl wymagany.

To są pytania które nie są szczegółowe. Odpowiedź na nie nie będzie quest spoilingiem bo nie pytama się o więcej,
Z tego co wiem: lvl 100, kazdy wyciagnie SoV i demon armor.

Gremlin 11-01-2004 14:21

re: Top
Jesli zaczeles w axe to idz dalej w axe, nigdy nie wiadomo czy po nastepnym update CIP nie wpuszcza np jakiegos dobrego axe albo club do gry.

A tak wogole jesli zalerzy ci na slawie to do listy top 300 na serverze najlatwiej sie dostac z Axe :)

Jak to ktos mowil ze w sumie niedlugo zajelo by ci odrobienie sword do obecnego poziomu, ale z drugiej strony jesli bys ten czas poswiecil na trening axe to powinienes dociagnac skill w okolice 50.

Ostatni argument to waga:
Dragon lance wazy polowe tego co GS.

Gimlos 11-01-2004 23:49

http://tibia.pl/thread.php?threadid=...55a63fe851b740
tam jest calkiem sporo wypowiedzi co wybrac dla rycerza :)
Cytuj:

Axe sa rzadkie i drogie
Barbarian axe - stats lepsze od spike sworda, cena - 4-5x mniejsza . Knight Axe - o 2 gorsze w atk, o 1 lepsze w def od FS, cena 2 x mniejsza . Jedyna rzadka i droga bronia w axe jest fire axe, przed update najlepsza dostepna ( jak dla mnie ) jednoreczna bron .
Cytuj:

Maja troche wiecej att niz swordy, ale tez mniej def.
przed update najwiecej def z dostepnych jednorecznych broni mialo k-axe, a i teraz rzadko znajdziesz kogos z lvl mniejszym niz 50 z bronia ktora ma wiekszy def
i tak jak mowil Gremlin po update moze dojsc cos dobrego dla axe ( jak dla mnie to nawet powinno:P )

bzq 12-01-2004 21:31

1.Jeżeli chcesz wszystko rozwalać naokoło i zużywać dużo Uh to polecam Axe
2.Jeżeli chcesz blokować ale także nieźle nawalać i używać średnio/dużo UH polecam Sword.
3.Jeżeli jesteś dziwny i chcesz być jako jeden z najdziwniejszych knightów na Tibi używaj Club.

matecki 13-01-2004 21:41

lepszy sword ... Bright sword o wiele lepsze staty ma ... i łatwo zdobyć

(kup lepiej Fire axe ...)

Owoc 14-01-2004 15:10

Fire axe vs. Bright sword IMO

Fire axe ma +2 ataku więc możemy walić TROCHĘ mocniej (chociaż różica będzie raczej ledwo zauważalna). A co do defa to zakładamy że kolo ma d-shield (31 def). Z fire axe ma 47 def, a z bright sword 61, czyli różnica jest jak między copper shield a battle shield = może być odczuwalna na silnych potworach :) Poza tym knight na dość dużym lvl (który może sobie pozwolić na fire axe czy bright sword) DUŻO blokuje, czyli def jest dla niego ważny. 1:0 dla bright sword :P

Cena: na niektórych światach bright (~50K) jest tańszy, na innych F axe (25K-100K) jest tańsze. 0:0 :P

Tak więc bright sword wygrywa 1:0 :P SWORDY RULEZZZ :P

Gremlin 15-01-2004 00:37

re: Owoc
Do blokowania rycerz na wzyszym poziomie pewnie wezmie knight axe a nie fire axe (o 5 wiecej defense), wiec az tak straszliwie zle topory nie wypadaja.

Na Secura mozna kupic:
Knight axe za 2-3k
Fire axe za 10-12k
Dragon lance za 20k sprzedajacy az sie prosza.

Dla porownania:
Fire sword 10-14k (idzie w gore bo teraz smoki nie zostawiaja fire sword).
Bright Sword 45-50k
GS 25-30k

Jak widac na Secura wynik wynosi 1:1.

Jesli chcesz dodatkowo byc wysoko na liscie skilli to w axe bedziesz w pierwszej 100 w czasie gdy ze sword mozesz wogole jeszcze nie byc na liscie. Na Secura 25 osoba ma 72 w axe, w sword 81 (na Antica odpowiednio 80 i 94).

Bloody_Izual 15-01-2004 12:50

Ja miałem knighta co walczył swordami a potem co walczył axami.To fire axe kupiłem za 15k(a Owoc pisał ze za ok.100k) a fs za 10k.Na Danubi fa chodził po ok.25k i ma troche więcej atk ale sałabszy def.Jezeli chodzi o wyższy level to jak masz gs i dl to masz dopiero różnice ja ją czułem wtedy gdy miałem knighta z gs a potem jak z dl.

Merral 24-01-2004 10:46

Swordy sa bardziej przydatne,np. b-sword jest dobry do blokowania.

karat 24-01-2004 18:46

HULK miażdżyć bo używać axe. ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:12.