Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Dziwny problem z Tibią. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221106)

redeyebat 17-09-2009 16:10

Dziwny problem z Tibią.

Witam, zawsze jak miałem jakiś problem to zawsze znalazłem go na googlach. Pierwszy raz zakładam temat i proszę i pomoc.
Problem wygląda następująco: Podczas gry po jakichś 1-2h komputer się zawiesza i nic nie pozostaje jak reset, ( zmniejszałem fps, zmieniałem na direct 5x i na open gl, starałem się mieć jak najmniej włączonych programów, mam od groma wolnego miejsca na dysku, format nie wchodzi w grę bo juz 2 razy to robiłem - nic nie pomogło)
W menedrzeru urządzeń odznaczyłem "automatycznie - uruchom ponownie komputer" żadnę błędy się nie wyświetlają.
Wyskakuje czarny monitor albo obraz pozostaje w takim momencie w jakim się zwiesił.

Komputer jest całkiem nowy - gforce 9600, 2 gb ramu i dysk 512 gb\ posiadam windows xp

Wszystkie wymagające gry jak left 4 dead, gothic 3 działają bez zarzutu, temperatura wewnątrz komputera wynosi od 33-39C

Posiadam też modem neostrady sagem 800 jest 6 letnim staruchem - możliwe że modem jest przyczyną?

Ps. Kolega doradzał mi abym zmienił przy uruchamianiu tryb zgodności, ale nie podziałało.

Pozdrawiam :(

Rav 17-09-2009 16:39

Cytuj:

możliwe że modem jest przyczyną?
watpie

ja 2x spotkalem sie z sytuacja na moim komputerze kiedy mialem troche problemow z samowylaczaniem sie

za pierwszym razem bylo spowodowane to komunikatorem msn, mam viste od praktycznie poczatku i raczej program nie byl przystosowany w/e po usunieciu wszystko bylo ok, po miesiacu znowu sciagnalem program i bylo juz wszystko ok ale to tak na marginesie

za drugim razem zmienialem u siostry sterowniki grafiki i tez komputer zaczal sie wylaczac sam co jakis czas, bylo meczarni zeby wszystko spowrotem przywrocic do normalnego stanu ale udalo sie

jak widac podobnych problemow jest duzo

pierwsze co to przeczysc kompa i upewnij sie czy zasilacz jest ok

bemo 17-09-2009 16:44

no rav opisal ci to szczegolowo, ja mialem tez dwa razy to samo. upewnij sie ze kompuiter sie nie przegrzewa lub po prostu odkurz go. ja odkurzylem dwa razy i pomoglo. za duzo kurzu bylo w srodku. pozdro

redeyebat 17-09-2009 16:48

Myślę że odkurzać nie mam co, zakupiłem kompa 2 tygodnie temu i dalej walczę z tym pieroństwem bez skutku. Jeśli gothic 3 i left 4 ded działają to sterowniki do grafiki mogą być nieodpowiednie?
Przegrzewać chyba też się nie przegrzewa, na obudowie mam wskaźnik stopni C i tak jak napisałem waha się od 33-39 - zarówno przy tibi jak i innych grach.
Najciekawsze jest to, że tylko przy tibi zawiesza się...

bemo 17-09-2009 16:54

mi sie zawieszal tylko przy codzie2 i tibii czyli wtedy kiedy jest najwieksze zuzycie procesora wiec mowie ci przegrzewa si emoze wiatraczek zle chlodzi

redeyebat 17-09-2009 17:05

Zaglądnąłem, kurzu nie ma, jest wszystko ok. Wiatraki wszystkie pracują.
Jak może wiatrak źle chodzić? Może wiać w drugą stronę...?

Ps. Jeszcze jedno... nie instalowałem sterów z płyty dołączonej do pudełka z grafiki - wyskoczył komunikat że instaluje starsze sterowniki do grafiki niż tę które są zainstalowane

Przed chwilą znowu mi się zwiesił i taki raport wyskoczył:
http://w282.wrzuta.pl/obraz/powieksz/3QG1ctx6oJ3

(coś mi się wydaje że powinienem zrobić jeszcze ss informacji techniczych błędu :x)

Shivek 17-09-2009 17:47

Nie popieram takich rozwiązań, ale cuż...
Masz 2 tygodnie kompa, więc tobie nic to nie zrobi...
Zrób reinstalla. I zainstaluj stery od nowa.

redeyebat 18-09-2009 10:48

Zainstalowałem stery z opakowania i dalej to samo :/ jak zawiozę opakowania do podbicia gwarancji to się zapytam kolesia,a najlepiej jak zawiozę mu kompa i powiem że tibia nie działa :P

Dzieki za wszystko :confused:

ChairDefender 19-09-2009 13:33

Przegrzewa ci sie karta graficzna ,dokup wiatraczek taki do komputera kosztuja w sklepie komputerowym 10-15 zlotych nakieruj go na radiator karty graf i zobacz czy jest jakaś poprawa. Jeżeli tak to kup sobie nową k graf bo ta i tak ci sie za niedługo spali pozdro ;p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:40.