Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czarna Mafia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=221369)

Litawor 21-09-2009 13:15

Czarna Mafia

Temat zatytułowałem nieco prowokacyjnie. Chcę się podzielić tym dość wstrząsającym artykułem: http://wyborcza.pl/1,75480,7015924,B...k_i_milcz.html
Zachęcam do przeczytania całości. Największe wrażenie robi fakt, że działo się to tak niedawno, w kraju należącym obecnie do UE.

Vil 21-09-2009 13:46

poprawka: to sie nigdy nie działo, bo o tym w Polsce nie mówimy.

ironia zamierzona.

CytrynowySorbet 21-09-2009 14:18

To jest... po prostu okrutne i obrzydliwe...

Dan the Automator 21-09-2009 15:52

Wiadomo, kościół to zaraza.
Nie zaskoczył mnie ten artykuł, wszyscy wiedzą, że to banda zboczeńców.

Erhion 21-09-2009 16:00

Brak komentarza to najlepszy komentarz.

Gagerr 21-09-2009 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dobo (Post 2651701)
Wiadomo, kościół to zaraza.
Nie zaskoczył mnie ten artykuł, wszyscy wiedzą, że to banda zboczeńców.

Za bardzo generalizujesz. Artykuł bardzo fajny, no ale to już nie pierwszy raz. Podobne rzeczy działy się choćby w USA i Australii.

@down
Owszem. Wrzucasz wszystkich do jednego worka.

Dan the Automator 21-09-2009 16:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gagerr (Post 2651707)
Za bardzo generalizujesz.

Nie.
:)
znaki

Erhion 21-09-2009 16:18

Cytuj:

Artykuł bardzo fajny

Widzisz tu coś fajnego?:confused:

Lasooch 21-09-2009 16:40

Cytuj:

Za bardzo generalizujesz. Artykuł bardzo fajny, no ale to już nie pierwszy raz. Podobne rzeczy działy się choćby w USA i Australii.

@down
Owszem. Wrzucasz wszystkich do jednego worka.

Skoro nie pierwszy raz, to może jednak nie generalizuje za bardzo? Facet, który dobrowolnie rezygnuje z seksu na całe życie jest zboczony - to przecież wyrzekanie się podstawowej biologicznej funkcji, jaką ma do spełnienia. A jeśli przecenia siłę swojej wstrzemięźliwości, to potem gwałci dzieci.

I co to za określenie 'artykuł bardzo fajny'? Ten artykuł jest straszny i szokujący...

Nari 21-09-2009 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2651727)
Skoro nie pierwszy raz, to może jednak nie generalizuje za bardzo? Facet, który dobrowolnie rezygnuje z seksu na całe życie jest zboczony - to przecież wyrzekanie się podstawowej biologicznej funkcji, jaką ma do spełnienia. A jeśli przecenia siłę swojej wstrzemięźliwości, to potem gwałci dzieci.

I co to za określenie 'artykuł bardzo fajny'? Ten artykuł jest straszny i szokujący...

Jest zboczony z Twojego punktu widzenia, bo uważasz, że człowiek jest zwierzęciem. Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór, bo się ma duszę, która pozwala decydować o swoim życiu.
Artykuł jak artykuł, sprawa jak sprawa. Na świecie zapewne codziennie gwałci się chłopców i dziewczynki, czy wykorzystuje się dzieci do ciężkiej harówki. Mój żal tego nie zmieni.

Wielkimanitu 21-09-2009 16:54

Dlaczego nie mówi się o, dajmy na to, księżach-złodziejach?

Litawor 21-09-2009 16:55

Ale nie wszędzie ofiary są wyciszane dzięki wpływom Kościoła. I nie wszędzie sprawcy, których wina jest jawna, unikają poniesienia odpowiedzialności.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu (Post 2651745)
Dlaczego nie mówi się o, dajmy na to, księżach-złodziejach?

Bo kradną legalnie :)

Lasooch 21-09-2009 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2651738)
Jest zboczony z Twojego punktu widzenia, bo uważasz, że człowiek jest zwierzęciem. Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór, bo się ma duszę, która pozwala decydować o swoim życiu.

Udowodnij mi istnienie duszy - Google bez problemu udowodni Ci, że genetycznie nie różnimy się od innych zwierząt bardziej, niż one między sobą. "Dusza", czy raczej świadomość (przynajmniej dopóki mi tej duszy nie udowodnisz), daje tylko ograniczony wybór, co robić - nadal podlegamy naszym instynktom, jesteśmy ograniczeni tym, co mamy zakodowane i naszym ciałem. Możesz zdecydować, że nie będziesz jeść, ale i tak będziesz, jeśli masz instynkt samozachowawczy. Możesz wstrzymać oddech, a i tak w ten sposób się nie udusisz.

I nie tłumacz tej duszy wiarą, bo ja nazwę tę wiarę głupotą - na tej zasadzie ja mogę wymyślić cokolwiek, i powiedzieć, że "tak jest i już".

Vil 21-09-2009 17:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2651738)
Z punktu widzenia osoby wierzącej jest to świadomy i uświęcający wybór

nie uświęcający, tylko podyktowany tradycją.

Befsztyk 21-09-2009 17:02

Wyborcza - badziewia nie czytam.

ponczus 21-09-2009 17:04

Lasooch proszę bardzo. Cytując klasyka: nie naśmiewaj się z czyichś wierzeń bo ani to grzeczne ani bezpieczne.

Ad rem

Bulwersujące w artykule jest podejście kościoła jako instytucji do tego co się dzieje. Brak wzięcia odpowiedzialności a próba zamiecenia pod dywan i "dania cukierka".

A artykuł swoją drogą bardzo dobry. Genialnie pokazuje jak ludzie nie widzą pewnych rzeczy, albo raczej odmawiają widzenia pewnych rzeczy. Parafrazując: Szczęść Boże, mam na imię Wojtek i też mam 12 lat.

Litawor 21-09-2009 17:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Befsztyk (Post 2651765)
Wyborcza - badziewia nie czytam.

Ciekawe, czy w ogóle coś czytasz.

Nari 21-09-2009 17:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2651754)
Udowodnij mi istnienie duszy - Google bez problemu udowodni Ci, że genetycznie nie różnimy się od innych zwierząt bardziej, niż one między sobą. "Dusza", czy raczej świadomość (przynajmniej dopóki mi tej duszy nie udowodnisz), daje tylko ograniczony wybór, co robić - nadal podlegamy naszym instynktom, jesteśmy ograniczeni tym, co mamy zakodowane i naszym ciałem. Możesz zdecydować, że nie będziesz jeść, ale i tak będziesz, jeśli masz instynkt samozachowawczy. Możesz wstrzymać oddech, a i tak w ten sposób się nie udusisz.

I nie tłumacz tej duszy wiarą, bo ja nazwę tę wiarę głupotą - na tej zasadzie ja mogę wymyślić cokolwiek, i powiedzieć, że "tak jest i już".

Chodziło mi o to, że człowiek wierzący uważa, czy wierzy, że ma duszę, a ty uważasz, że jesteś zwierzęciem.
Nie muszę udowadniać Ci istnienia duszy, bo jest to bezsensowne. Ty i tak wszystkiemu zaprzeczysz, bo nie chcesz w nią wierzyć, ponieważ jest Ci tak wygodniej uważać się za zwierzę, bo nie stawia Ci się wtedy wymagań i tyle. Gdyby ludzka potrzeba rozmnażania szła by w parze z oddychaniem i jedzeniem, to byłaby konieczna do życia, a naruszenie tej funkcji powodowałoby w większości wypadków śmierć. A tak to pozostają grą hormonów, które człowiek może w większym i mniejszym stopniu kontrolować poprzez modlitwę i medytacje, o czym zapewne nie słyszałeś, bo nie chciałeś słyszeć.

Hakuje_palte_sety 21-09-2009 17:10

Jak ja bym był tym wy*******m za młodu przez księży Johnnem, najchętniej kontynuowałbym wiare muzułmanów i zabijał chrześcijan.

ponczus 21-09-2009 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuje_palte_sety (Post 2651781)
Jak ja bym był tym wy*******m za młodu przez księży Johnnem, najchętniej kontynuowałbym wiare muzułmanów i zabijał chrześcijan.

Lepiej wybrać Cthulu. Przynajmniej nie wymaga od ciebie wysadzania się w powietrze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:21.