Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy warto się uczyć? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=2250)

Gonzo von Krenzel 12-01-2004 10:34

Czy warto się uczyć?

Czy warto się uczyć? Chodzi o taką naukę co w szkole zadają... :D. MOIM ZDANIEM NIE! Dlaczego?
1. Tracimy czas.
2. Psujemy wzrok w nieodpowiednim oświetleniu.
3. Marnujemy pieniądze na podęczniki.
4. Przez naukę, co za tym idzie brak czasu nie prowadzimy życia towarzyskiego co w potęgującym znaczeniu ma związek z rozwojem psycho-fizycznym dziecka w okresie dojrzewania w stopniu negatywnym.
Nauka to pożeracz czasu!
P.S. Lepiej czas na naukę poświęcić Tibii :D .
Co o tym sądzisz?

Matik 12-01-2004 10:43

zgadzam sie

Ja sie nie ucze napisze powiedzenie mojego kumpla "Kocham szkołe a to co kocham to pier***le" :D nie ucze sie bo wedlug mnei jestem zaglupi nic mi sie nie udaje .. oprócz gry w tibii :)

Dan the Automator 12-01-2004 10:45

Taaaaaa... i z powodu braku pracy całe zycie spędzić pod mostem...jak dla mnie fantastycznie 8o

Gonzo von Krenzel 12-01-2004 10:55

No tak, ale naprzykład po co mam się uczyć takiej historii ?! Nie dość, że nie cierpie to i tak mi się w życiu nie przyda... Przepytaj swoich rodziców z historii (o ile nie są historykami :D ) i dam głowe że na 90% pytań nie będą znali odpowiedzi. Rozumiem gdybym mógł naprzykład wybrać przedmioty czy coś... Sam chętnie bym się uczył i to na wyższym poziomie niż normalnie w szkole informatyki, fizyki, chemii... Bo to mnie interesuje i wiąże z tym moją przyszłośc...

Raynold 12-01-2004 10:55

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Dobo
Taaaaaa... i z powodu braku pracy całe zycie spędzić pod mostem...jak dla mnie fantastycznie 8o
Hehe. Święta racja. Gdybym myślał, że nie warto się uczyć, nie poszedłbym na studia. Bez zbędnego moralizowania moja odpowiedź to: "TAK!"

Dan the Automator 12-01-2004 10:59

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Gonzo von Krenzel
No tak, ale naprzykład po co mam się uczyć takiej historii ?! Nie dość, że nie cierpie to i tak mi się w życiu nie przyda... Przepytaj swoich rodziców z historii (o ile nie są historykami :D ) i dam głowe że na 90% pytań nie będą znali odpowiedzi. Rozumiem gdybym mógł naprzykład wybrać przedmioty czy coś... Sam chętnie bym się uczył i to na wyższym poziomie niż normalnie w szkole informatyki, fizyki, chemii... Bo to mnie interesuje i wiąże z tym moją przyszłośc...
Taaaaaak, widzisz jak bedzie miał 18 lat, to masz wybór - iśc na studia które Cie interesują, wybierasz przedimoty które Cie interesuja.
Znasz coś takiego jak wiedza podstawowa? Musisz ją miecć niezaleźnie czy Cie to interesuje czy nie. Nie ma na to rady, a uwierz mi, taka historia jeszcze nie raz Ci się w życiu przyda... a pozatym to wstyd nie znac historii własnego państwa ;)

Magus 12-01-2004 11:00

Cytuj:

1. Tracimy czas.
Bzdura - tracisz czas przed tibia, a uczac sie inwestujesz w siebie bo zawsze cos w glowie zostanie.
Cytuj:

2. Psujemy wzrok w nieodpowiednim oświetleniu.
Wiec trzeba sie uczyc w takich godzinach kiedy jest odpowiednie - a nie po nocach.
Cytuj:

3. Marnujemy pieniądze na podęczniki.
Tu mozna dlugo polemizowac, ale ogolnie nie marnujesz - bo mozesz sie z nich nauczyc a potem odsprzedac. Chociaz wiedze za ktora czasem sporo placisz mozna znalezc w publicznej czytelni/bibliotece.
Cytuj:

4. Przez naukę, co za tym idzie brak czasu nie prowadzimy życia towarzyskiego
Nauka jakos nigdy mi w tym nie przeszkadzała, a nawet pomagała - bo jak czasem w towarzystwie błysniesz wiedzą to mozesz zaimponowac ciekawej, inteligentnej dziewczynie.

Clayde 12-01-2004 11:19

Zgodze sie z większością i powiem że warto sie uczyć:P
musisz coś umieć, żeby po szkole sie czymś zająć. Przecież nie bedziesz grać w tibie do śmierći. 8)

Kojko 12-01-2004 11:56

Glos na TAK. Chyba nie musze pisac dlaczego?
Gonzo a twoje argumenty w pierwszy poscie to chyba zart?

Ulrek 12-01-2004 13:25

Ja się nie uczę I wszystko umiem.

Dr. Omader 12-01-2004 14:53

Według mnie ogólnie warto się uczyć, ale ten nasz system szkolnictwa JEST POPIER#$%. Bo po co mi taki przedmiot jak WOK(wiedza o kulturze)na którym jest to co na polskim i na hiscie, jak ja na mat-inf jestem i w przyszlosci nie pójde do teatru bo będe miał robote na jutro a gdybym miał jedną godz. więcej zamiast tego woku np. infy to może szybciej bym moją prace zrobił i mógł iśc do teatru.

Albo najbardziej mnie nauczyciele rozwalają:
Mam chemie rozszerzoną bo do klasy chodzi chrześniak nauczyciela i on MUSI mieć rozszerzoną chemie.A mi to nie potrzebne(ogólnie chemia jest spox ale ten pacan co mnie uczy...).

Albo przyjdzie taki który wie że jego zycie jest do bani i nic nie osiągnie więcej i nawet nie próbuje nas uczyć tylko siada i praktycznie nic nie robi, a na kartkówach się mści(za swoje niepowodzenia) dając takie pytania że....

A niektórych nauczycieli to mi szkoda z ww. powodu tj. brak perspektyw.

A tą minister edukacji to na PAL trza dać a premiera na SECAM. Bo co za idiota wymyślił że FCE nie zwalnia z matury z anglika - przecież to jest w pi** trudniej zdać.

Ale jeśli chodzi o nauke i poszerzanie swoich horyzontów to jestem ZA.

Ale niestety żyjemy w świecie w którym papierek rządzi i jak nie masz wykształcenia to nigdzie cię nie przyjmą do roboty bo nawet szansy na udowodnienie że umiesz coś bardzo dobrze bo na tym się w szkole skupiłeś i dlatego gorzej z innych przedmiotów ci szło.

@Ulrek:Tak ci się tylko wydaje, a potem przychodzi semestr/koniec roku i zonk! Chociaż jak ktoś jest sprytny i choć troche się uczy to nie ma problemów.

kotomaniak 12-01-2004 21:07

A ja mam sposób żeby się nie uczyć i umieć. Po prostu uważać na lekcjach. To nie boli a mamy przez to full wolnego czasu.

Gonzo von Krenzel 13-01-2004 07:07

Hmm. No to większość z Was się uczy... Ale ja chciałem coś powiedzieć: to miał być troche temat na żart, ironiczny (tymbardziej 4 punk argumentów "za" o tym świadczy), ale wyszło jak wyszło. Czekam dalej na Wasze opinie, ponieważ chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o nauce, szkole i z tym związanymi problemami itp.

eerion 13-01-2004 08:49

Ja sie tak średnio ucze, a średnią chce mieć na 4.0 lub wyzej. A nasz system nauki jest zrypany, choć w UE mają gorzej (jak to wprowadzą do nas to wsam osobiście poprowadzę szturm na siedzibę oświaty w brukseli :P ). FCE musi zwalniać z matury- teraz tak ustalili, ale to zmienią ponieważ takie jest prawo (oni je łamią, lecz taka jest polityka- szmaty mogą, my nie). Sorka za ten wulgaryzm, ale jak szłyszę o polityce to mnie krew alew mimo że jestm młody i się tym zbytnio nie interesuje. A co do pracy- die na informatyke, choć jakby nie poszło najlepiej to mam już pracę zapewnioną (od 22 r. życia, ale to starczy :D)

Oxygane 16-01-2004 22:32

Z grania w tibie nie utrzymacie przyszlej rodziny wiec radze sie wam uczyć!

Sir_alex 17-01-2004 08:22

warto sie uczyc ba walsnie zadnej pracy nie znajdziesz.
Ja oddalem glos na tak i z tego co widzialem to wiekszosc tak dola

MatKus 17-01-2004 11:14

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Dr. Omader
... i w przyszlosci nie pójde do teatru bo będe miał robote na jutro a gdybym miał jedną godz. więcej zamiast tego woku np. infy to może szybciej bym moją prace zrobił i mógł iśc do teatru.
To co ty chcesz mieć za robotę, że nawet tych paru godzin w tygodniu nie będziesz miał wolnego? Kurde, będę miał kumpla bussinesmana chyba. Bill się kryje! :P

A co do poszerzania swoich horyzontów - patrz mój podpis :)

OK, to teraz moje argumenty:
Po co się uczyś? Weźmiesz pałkę bezbulową, pójdziesz na miasto, wyjaśnisz paru ludziom co i jak, i już jest na flaszkę, a więcej nie trza do szczęścia, a może nawet na dresik starczy jeszcze! A jak przyjdą po ciebie panowie w niebieskich mundurkach, to... więźienie nie jest złe. Darmowe żarcie, na łeb nie kapie, nie trza spać pod mostem, ciepło, opieka lekarska, telewizja... czego chcieć więcej?

kali249 17-01-2004 16:52

Ja uczyc sie tez nie lubie ale starzy mi zawsze mowia: "Uczysz sie nie lda nas ale dla siebie..." albo "ucz sie bo w przyszlosci nie bedziesz mial pracy i do niczego w zyciu nie dojdziesz" :D
Dlatego na swoj sposob sie ucze :P
Mysle ze warto bo taka jest prawda ze bez nauki do niczego sie nie dojdzie
Taka jest moja opinia....

Szyszek 17-01-2004 17:11

Cytuj:

".....A jak przyjdą po ciebie panowie w niebieskich mundurkach, to... więźienie nie jest złe. Darmowe żarcie, na łeb nie kapie, nie trza spać pod mostem, ciepło, opieka lekarska, telewizja... czego chcieć więcej?"

Czego ??? i ty jeszcze sie pytasz to chyba jasne TIBIA

Dlatego dopuki w wiezieniach nie bedom mieli netu wole sie uczyć. Nawet niezle mi to wychodz :D

Palisanderos 17-01-2004 17:22

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez kotomaniak
A ja mam sposób żeby się nie uczyć i umieć. Po prostu uważać na lekcjach. To nie boli a mamy przez to full wolnego czasu.
Popieram robie to samo :rolleyes:

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:36.