Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zagadka informatyczna ;) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=2264)

Raynold 12-01-2004 22:37

Zagadka informatyczna ;)

Zagadka. Sztuka polega na złamaniu hasła, a właściwie na odszyfrowaniu go. Pierwsze dwa bez problemu, bo praktyka w C robi swoje. Natomiast przy trzecim haśle już problem, bo JavaScript za bardzo odbiega od C. Kto się czuje na siłach, niechaj próbuje. Tylko moja prośba: nie podawać haseł w postach ;)

lara 20-07-2004 19:41

przeciez to nie mozliwe

Baron Kaldrick 20-07-2004 19:47

Przejscie do poziomu 2 bez wprowadzania hasla tez sie liczy?

Tomkos 20-07-2004 20:03

Prościutkie :D, 2 poziom juz, juz bylem na stronie takiej tylko ze angielskiej, podpowiem ze aby przejsc do 2lv trzeba dac na tej formie prawy i pokaz zródlo :) powiem ze 1 litera to "m" dalej niechce wam zapeszac rozrywki :D

<edit>
Mam kłopot z drugim :|

Kubakapica 20-07-2004 20:35

Pierwszy tez przeszedlem... Beznadziejnei prosty. Ale 2... OMG. Ja nie chce byc hackerem :p

Iwan 20-07-2004 21:00

Kod:

function rome(N,s,R,b,a,o)
etc, etc
plx :)
Idę się wykąpać, może mi coś przyjdzie do głowy... :P

Raynold 21-07-2004 22:23

Hehehe ;)
Też na tym utknąłem, bo Javy nie znam za bardzo. To, co przeszedłem, to za pomocą mojej znajomości C/C++, ale tutaj to już wyraźnie coś innego i nie potrafię zczaić tego ;P

Matheous 21-07-2004 23:21

No pierwsze po prostu banalne nawet ja co sie na niczym nie znam to zgadlem za 1 razem... Ale nastepne...
Ludzie, nie piszcie rozwiazania, ale przedstawcie ze sie tak wyraze tok rozumowania:P Czyli co znacza te wszystkie znaki w kodzie zrodlowym;) Satysfakcji innym nie zmniejszycie, a pomozecie;) Po prostu nie kazdy jest programista C++...

Ulrek 22-07-2004 13:39

No pierwsze to było banalne, ale drugiego to już nie kapuję. Ostatnio uczę się ACS'a (skrypty Hexen'a 1, a także ZDooma), a tenże oparty jest na C więc może kiedyś pokapuję :) .

BTW: NEKROMANCI SĄ WŚRÓD NAS! Przyszli by budzic zmarłych! :D

Dla tych co nie zrozumieli ironii: patrzcie na datę pierwszego oraz drugiego postu.

Iwan 22-07-2004 16:33

3 LEVEL DONE! :D

Moja rada jest taka - rozwiązywać korzystając z IE - używając Opery nie doszedłbym do rozwiązania ile bym nie siedział...na szczęście przyszło mi do głowy sprawdzić pod IE. 8o

Pfk@ 26-07-2004 10:42

Moja praktyka w C mi nie pomogła w 2 poziomie, nie czaje jak ta pętla biega nie znam tego aż tak dobrze, 2 poziom to chyba maks moich umiejetnośi, przesłałem link mojemu nauczycielowi co zajmusie się programowaniem, ciekawe jaki poziom osiągnie :D

Delp 26-07-2004 10:53

Łatwizna

Doszedłem do 4 lvla :] Ale używając programów pomocniczych (Brutus i spółka :] ) Dalej mi się niechciało robić bo to od cholery się czeka (Tyle kombinacji 8) )
Tzn. Mój kumpel to zrobił bo ja się na tym nieznam :))
A samodzielnie to nawet niepróbuje...

Gniew Mroku 26-07-2004 14:21

Powiesić gościa:
Cytuj:

<p class="c_title">JsHacker 1.0</p>
<p>Poziom: 5</p>
<!-- ...dupa nie poziom 5, wracaj na poziom 4 i się postaraj... -->

Aethrian 26-07-2004 16:58

Hmm... do trzeciego poziomu doszedłem linksem (nie obsługuje JS)
z odrobiną pomocy napisaną szybko w języku pike (banał).
Ale dalej...
Tam jest funkcja, która teoretycznie przyjmuje kilka
argumentów, ale przy sprawdzaniu hasla podaje się jej jeden.

O co w tym chodzi, to ja nie wiem. Ale to jest test
na biegłość znajomości JS a nie na łamanie hasla...

Nigdy nie napisałem sam nic w JS... :/

Gniew Mroku 28-07-2004 17:56

5 zaliczyłem używając tylko IE oraz notatnika

1 bajecznie prosty
2 prosta pętla
3, 4 w miarę proste jak zauważymy pewne rzeczy
5 prościutkie równanie kwadratowe
6 jak ktoś to złamie to jest autorem tej strony.

shae 30-07-2004 03:03

Na 6-te już dzisiaj nie mam głowy, za późno jest ;)

@Gniew Mroku: 4-ty poziom wcale nie był, ani nie jest łatwy - to dlatego, że *trzeba* to zauważyć. A takie błędy nazywa się czeskimi, bo wszystko działa, ale nie tak jak powinno i nie wiadomo dlaczego :D

Pogratulować trzeba autorowi za pomysłowośc w tym 4-tym zadaniu :)

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Matheous
Ludzie, nie piszcie rozwiazania, ale przedstawcie ze sie tak wyraze tok rozumowania:P Czyli co znacza te wszystkie znaki w kodzie zrodlowym;) Satysfakcji innym nie zmniejszycie, a pomozecie;) Po prostu nie kazdy jest programista C++...
Ja w ogóle nie znam JS. Polecam jednak stronę http://javascript-reference.info/ - szybki podgląd, który czasem dużo rozjaśni. A co do toku myślenia... Nie warto skupiać się tak bardzo na zagmatwanym kodzie. Ja do tej pory nie rozumiem niektórych cześci kodu w funkcji Rome() :)

kibolek 04-08-2004 22:10

Te, raynold ja zawsze mowilem ze ty najlepszym tu modkiem jestes:D ale ja juz 3 poziom 3 godizny rozwiazuje i nic:P niezlego cwieka mi to zabilo:P i nie rozwiazuje tego zadna metoda brute force ani nic...:) nie duzo osob konczy 3 lvl jak widze:)

Kasushi 04-08-2004 22:41

Kurde nie umiem 5 rozwiązać a, mówicie że takie proste :P

Raynold 05-08-2004 20:42

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez kibolek
Te, raynold ja zawsze mowilem ze ty najlepszym tu modkiem jestes:D ale ja juz 3 poziom 3 godizny rozwiazuje i nic:P niezlego cwieka mi to zabilo:P i nie rozwiazuje tego zadna metoda brute force ani nic...:) nie duzo osob konczy 3 lvl jak widze:)
Muahaha... :D Asslicker ;>

Wiem, że jestem :>

Yours
Rayman

shae 06-08-2004 02:10

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Kasushi
Kurde nie umiem 5 rozwiązać a, mówicie że takie proste :P
Zamień sobie v na x (może tak zobaczysz) i rozwiąż proste równanie kwadratowe.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:14.