Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Deja Vu (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=226741)

Tibijczyk222 14-01-2010 18:00

Deja Vu

Czy często zdarza się wam mieć deja vu ?
Cytuj:

Déjà vu (fr. już widziane) – odczucie, że przeżywana obecnie sytuacja wydarzyła się już kiedyś, w jakiejś nieokreślonej przeszłości, połączone z pewnością, że to niemożliwe.
Przykład: Osoba znajduje w pewnym mieście po raz pierwszy w życiu i nagle ma dziwne uczucie, że już kiedyś tu była, widziała te same budynki, gołębie i przejeżdżającą obok taksówkę.
Mi ostatnio zdarzyło się to kilka razy i bardzo ciekawi mnie pochodzenie tego. Zawsze przy tym mam takie strasznie dziwne uczucie , cięzko to opisać.

Argen 14-01-2010 18:16

Zdarza mi się od czasu do czasu, nie powiem, całkiem interesujące skąd to sie bierze (ale nie na tyle, żeby chciało mi się tego szukać : D)

domin3x 14-01-2010 18:24

kiedyś miałem często, ostatnio coraz rzadziej

Beh0lder 14-01-2010 19:15

Mózg odbiera obraz jako coś co już widział ;d , nic specjalnego.
Dobra , żeby nie było każdy czasami tak ma.

Xendriel 14-01-2010 19:36

Obraz z jednego oka dociera do mózgu troszkę szybciej niż z drugiego i dlatego wydaje nam się, że już gdzieś to widzieliśmy. Oto cała filozofia.

Vil 14-01-2010 19:42

chyba juz gdzies widzialem taki temat ;o

Tibijczyk222 14-01-2010 19:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xendriel (Post 2720138)
Obraz z jednego oka dociera do mózgu troszkę szybciej niż z drugiego i dlatego wydaje nam się, że już gdzieś to widzieliśmy. Oto cała filozofia.

Słyszałem już o tym ale to jest tylko przypuszczenie , wątpie by tu chodziło o coś takiego.

BialyOleander 14-01-2010 19:54

a przy Déjà vu też tak macie jak ja że wiecie co się wydarzy za minute lub dwie takie przebłyski pamięci i o dziwo to się sprawdza.

Yuri_Hyuga 14-01-2010 20:21

Nie, nie potrafię "przewidzieć przyszłości", ale deja vu mam jakoś w miarę często. Najczęściej na lekcjach w szkole ("zdaje mi się, że widziałem już dokładnie taką samą sytuację wcześniej, na tej samej lekcji"), w domu ("ej, taka sama rozmowa miała już miejsce, nie?") i takie tam.

W każdym razie, nic poważniejszego, typu "chyba już tutaj byłem" etc.

CytrynowySorbet 14-01-2010 20:37

Kiedyś coś takiego miałem, teraz bardzo się z tego cieszę...
Raz byłem na mieście i miałem przechodzić przez ulicę, i nagle jakiś przebłysk jak stoję na tej samej ulicy i jakby miał mnie potrącić samochód. Nie przeszedłem.

Niecałą minutę później dwóch przechodniów zostało potrąconych przez samochód. Kierowca był bardzo pijany. Nie wiem czy kwalifikuje się to pod Deja Vu, ale to bardzo dziwne...

Giorio 14-01-2010 20:43

od kiedy jaram trawe, czyli od paru dobrych lat, mam dość często.
Osatnio dejavu miałem jak oglądałem tego debila nergala jak darł biblie. wydawało mi się, że już to widziałem! nie wiem czy na potrzeby skretow nie wyszło podobnie.

Kubon 14-01-2010 20:45

@2up
Oszukales przeznaczenie, wiec oczekuj okrutnej smierci jak w tych filmach.

Nie przypominam sobie, abym doswiadczyl takiego czegos.

Lord Dreathan 14-01-2010 21:21

Kiedys idac ze znajomymi mialem Deva Vu. O dziwo wiedzialem na jaki tor zejdzie temat naszej rozmowy ( zupelnie nie powiazany z tematem naszej owczesnej rozmowy)

Duch Niespokojny 14-01-2010 21:36

Ja nie miewam deja vu. U mnie Matrix działa sprawnie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2720185)
Raz byłem na mieście i miałem przechodzić przez ulicę, i nagle jakiś przebłysk jak stoję na tej samej ulicy i jakby miał mnie potrącić samochód. Nie przeszedłem.

Niecałą minutę później dwóch przechodniów zostało potrąconych przez samochód. Kierowca był bardzo pijany. Nie wiem czy kwalifikuje się to pod Deja Vu, ale to bardzo dziwne...

I przez tę minutę nie zdążyłbyś przejść przez ulicę? :p

Gierubesoen 14-01-2010 21:42

Deja vu kilka razy w miesiącu, miewam też dziwne akcje typu "siedze w ławce i tak z niczego pojawiają mi się obrazy, np leże w zielonym wózku dziecięcym, ogólnie widać dużo szczegółów"- pytam potem matki jaki miałem wózek w dzieciństwie, a ona że zielony o.o

Billy_Mays 14-01-2010 22:23

U mnie jest tak, że najpierw mam sen z życia i rok czy dwa lata później to się zdarza. Albo przynajmniej tak mi się zdaje

Mazur199 14-01-2010 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez BialyOleander (Post 2720146)
a przy Déjà vu też tak macie jak ja że wiecie co się wydarzy za minute lub dwie takie przebłyski pamięci i o dziwo to się sprawdza.

jesli "deja vu" to własnie mam tylko takie : P

CytrynowySorbet 14-01-2010 23:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2720225)
I przez tę minutę nie zdążyłbyś przejść przez ulicę? :p

Do pasów był jeszcze kawałek. :P

Ze'To 14-01-2010 23:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xendriel (Post 2720138)

Nie chodzi tu o same obrazy ale o sytuację. Np rozmowy, które jakby już się kiedyś słyszało.

Beh0lder 14-01-2010 23:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ze'To (Post 2720267)
Nie chodzi tu o same obrazy ale o sytuację. Np rozmowy, które jakby już się kiedyś słyszało.

Mózg sprawdza czy coś podobnego się kiedyś nie zdarzyło i czy czegoś takiego nie widział kwalifikuje to , w przypadku deja vu - błędnie.
Cytuj:

Jakby to było deja vu byłbyś martwy o.O
Cytuj:

miewam też dziwne akcje typu "siedze w ławce i tak z niczego pojawiają mi się obrazy, np leże w zielonym wózku dziecięcym, ogólnie widać dużo szczegółów"- pytam potem matki jaki miałem wózek w dzieciństwie, a ona że zielony o.o
Ja pierdole , a kogo obchodzą twoje wspomnienia z dzieciństwa ? Też miewam od czasu do czasu jakieś dziwne myśli o tym co się działo jak byłem bardzo mały, pewnie każdy przynajmniej jedno ma.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:09.