![]() |
R-nia sprowadzalna do r-nań kwadratowych
Nuda w dziale ostatnio powstała. Jako, że tematy zniżyły się do poziomu piwa to postanowiłem zadać wam zadanie matematyczne z którym mam dość spory problem. Dział jak w temacie, polecenie: Rozwiąż...
√x-4√x(4stopnia)+4=0 inaczej zapisane sqrtx-4sqrt(4)+4=0 słownie pierwiastek z x minus 4 pierwiastki 4 stopnia z x plus 4 równa się 0 Powodzenia |
Nie dość, że na uczelni męczą, to ten jeszcze tu...
|
Niech "sqrt 4 stopnia z x"=t , gdzie t>=0
t^2 + 4t + 4 =0 delta=0 więc mamy jedno rozwiązanie postaci -b/2a t=4/2=2 i t>0 t=2 "sqrt 4 stopnia z x"=2 x=16 |
dzięki Bogu, że nie muszę już takich zadań robić ;o
|
http://www.wolframalpha.com/
BTW. Lechista, przyznaj się. Zadali ci to jako pracę domową i nie chciało ci się robić :P @up: Nie ma to jak całki :D |
IMO piwo to ciekawszy temat. Waligrucho.
|
@Up
Signed. |
Cytuj:
|
Cytuj:
ZZZ = zakuć, zaliczyć, zapomnieć. |
To jakie Wy macie studia za sobą/w trakcie, że takiej matmy się uczycie?;)
|
Inżynieria Materiałowa? :p
Matma to sama przyjemność :D |
Telekomunikacja.
Z analizy matematycznej nie przydało mi się nic, a przynajmniej nic czego nie byłbym w stanie nauczyć się samemu oszczędzając 2 semestry życia i 1 wakacje stracone na poprawki. Inna sprawa z probabilistyką i statystyką (które w telekomunikacji zajmują dość poważną pozycję), ale w takim stopniu w jakim to konieczne ogarnąć je jest łatwo. |
Cytuj:
Poradziłem sobie samemu, robiłem na około a rozwiązanie tak jak tibijczyk zapisał było najprostsze z możliwych : ) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:02. |