Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Spellbooki czy tarcze? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=229959)

GuardEK 16-04-2010 22:56

Spellbooki czy tarcze?

Czy waszym zdaniem opłaca się bardziej expić ze zwykłymi tarczami, czy ze spellbookami?
Na większości stron jest napisane, że opłaca się tylko z blokerem, ale ja np. expie teraz na ancientach więc jak wiadomo za wszelką cenę trzymam się od nich z daleka więc tarcza rzadko mi się przydaje.
Poza tym jak już ancient mnie dogoni, to i tak nie ma szans zablokować jego ataku tarczą.

Z drugiej strony, czy +2 do mlvlu to naprawdę zauważalna różnica?

Jakie jest wasze zdanie?

AdiZgOlekk 16-04-2010 23:15

co mlvl zawsze te srednie dmg w moby zwieksza sie troszke

Adolfik 16-04-2010 23:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez AdiZgOlekk (Post 2752215)
co mlvl zawsze te srednie dmg w moby zwieksza sie troszke

racja - nawet przy zwykłym awansie widać lekką różnicę

moim zdaniem tylko spellbooki > +1ml są opłacalne

Kajzer 19-04-2010 13:20

ale jezeli masz dobra tarcze powiedzmy demonke i idziesz na helspawny na hp czasem hit wchodzi w tarcze lub arma wiec wole go bic o 1 ture dluzej niz dostac 2 hity po 250 na dokladke co moze sie skonczyc dla mnie deską ;]
ja uwazam ze wysokopoziomowy mag/drut powinien na niektore hunty brac demon seta zamiast itemow ktore daja magic ale nie chronia praktycznie wogole. np war golemy helspawny behe itd

Rooo 20-04-2010 16:27

Solo:
Potwory , które biją dużo z meelee - tarcza + Demon Armor itp.
Potwory , które biją praktycznie tylko z magii -spellbook + eq do obrażeń z danego żywiołu
Potworki pośrednie (które biją sporo i z meelee jak również z magii) - tarcza , a eq zależy od tego gdzie huncisz

Z blokerem
Spellbook + eq od mlvl

-Vogax- 20-04-2010 18:11

Najbardziej opłacalne jest noszenie spellbooka.. Więc Ci go polecam. Tarcza dla ED/MS jest nie potrzebna ;)

Kajzer 25-04-2010 01:15

widac ze nigdy nie hunciles magiem chociazby hellspawnow na hp :)

Edep 08-05-2010 02:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kajzer (Post 2753998)

przeciez hs na hp 100ms da rade na luzie wyblokac lol

Kajzer 25-05-2010 20:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Edep (Post 2757303)
przeciez hs na hp 100ms da rade na luzie wyblokac lol

tak tylko ze ze spellbookiem co hit wyrywasz 100+ tak do 300 a z tarcza te hity sa wyraznie mniejsze

ZenonRozbojnik 05-06-2010 22:18

KAjzer od ktoreo lvla mozna solo helspawny cisnac msem?

Joke1991 06-06-2010 13:08

Śmiać mi sie chce z ludzi ktorzy uważają ze nosic demon seta magiem albo nosic tarcze hah po to sa spellbooki dla magow zeby je nosic ponieważ noszac jakas mms-ke nie robi to wiekszej roznicy w otrzymywaniu hitow bo masz te 20 skilla shielda wiec gów.no daje zdarzaja sie osoby ktore nosza demonki mmski magami ale tylko dlatego ze ladnie to wyglada nic pozatym
A co do :
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kajzer (Post 2753998)

no napewno ty hunciles ale na otsie bo jak widzisz jakas wielka roznice noszac tarcze zwykla to psychiatryk czeka

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ZenonRozbojnik (Post 2763474)
KAjzer od ktoreo lvla mozna solo helspawny cisnac msem?

Solo nie pobijesz tam za fajnie bo masz plagi a plagi maja duzo hp i bija duzo wiec masz waste jak uciekasz przed plagiem i go bijesz to nalurujesz a tam latwo nalurowac najlepsze wyjscie to expic z ekiem a jak chcesz bic pojedynczo se na +1 to wystarczy 80 lvl lajtowo :) ja na 50+ zabijalem pojedyncze ale na haste wiec nie oplaca sie tam expic solo nawet na 150+ przez plagi :P

ZenonRozbojnik 06-06-2010 13:44

dzieki joke widze ze jestes w temacie wiec spytam jeszcze czy balaby szansa wyjsc nawet na zero 75msem na hydrach solo i wogle czy to ma sens

Joke1991 06-06-2010 14:10

Powiem ci ze jak chcesz bic hydry solo to z energy strikow +wand of starstorm bedziesz ja dluugo o ile wogole ja zabijesz xD czyli nie oplaca sie w ten sposob.Mozesz tez sprobowac z great energy beam ale to waste i dlugo nie poexpisz jak dobrze pojdzie to moze ci sie zwroci za poty
najlepszy sposob isc we 2 :) 2 msow np i z strikow bijecie i nawet szybko padaja i w 2h jak dobrze pojdzie spadnie wam przynajmniej rh albo bohy + jakis syf typu k armor w helmet itd to wyjdziesz na plus,samemu sie nie oplaca na tym lvl dopiero na 100+ jak bd wbijac sie po 300 z strika+wand
Ale to tez wszystko zalezy od szczescia.

groza10 11-06-2010 18:06

xD

Jak już mowa o magach i eq to jakie było by zalecane i tanie eq dla maga z moimi numerkami xD (nizej - podpis)

Kusnier 04-07-2010 14:12

Pytanie dot. spellbookow bo zawsze mnie to intrygowalo. Czy jezeli mam ubrany powiedzmy spellbook +3 mlv to podczas spalania many majac tego spellbooka ubranego, leci mi mlvl wolniej? To znaczy czy leci mi tak jakby mial powiedzmy 76 mlvl z spellbookiem, czy leci tak samo szybko jakby nie mial spellbooka ubranego (73)?

Pozdrawiam

Kaisuis 04-07-2010 16:31

Spellbook nie zmienia wzrostu mlvla, leci tak jakbys nie mial spellbooka.
To samo tyczy sie sword,axe ringow, deathr ingow itp.

Vasth 04-07-2010 18:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kajzer (Post 2761045)
tak tylko ze ze spellbookiem co hit wyrywasz 100+ tak do 300 a z tarcza te hity sa wyraznie mniejsze

Gowno prawda. Punkty armoru redukuja obrazenia. Def daje szanse na blok.

Niwe92 04-07-2010 23:00

Nie wazne jakom masz tarcze warzne jaki jestes w srodku!! takie jest moje zdanie;]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.