Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   Po co sie szkoli Fishing? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=23360)

Willy The Dark Druid 15-01-2005 23:19

Po co sie szkoli Fishing?

Po co sie szkoli Fishing? Mam 43 fishinga i łowie rybki tak samo jak z 10 lvl fishingiem. Prosze powiedzcie co to zmienia! ;( :confused:

dobry barbarzyńca 15-01-2005 23:28

Jak będziesz miał 60 to poczujesz różnicę :p . Po za tym ważne jest czy łowisz cały czas w tym samym miejscu (może jakiś wolny resp), może przed Tobą ktoś łowił w tym miejscu... . Dlatego polecam chodzenie nad brzegiem i łowienie, zamiast stania i łowienia. Na 43 fishingu powinieneś wyciągać rybę niemal za każdym razem... .
Takie moje zdanie ;) .

Scream 15-01-2005 23:29

fishing daje nam wieksza sznasa ze zlapiemy rybe.

Willy The Dark Druid 16-01-2005 09:58

Aha, DZIEKI ;)

Iron 16-01-2005 18:18

fishing

czwicz czwic napoczątku jak się ma pierwszy raz wedke to trudno się łowi a jak się troche poćwiczy to pózniej jazda

Kuba:) 16-01-2005 19:38

Willy The Dark Druid mam pytanie jak wstawiles tego necro nad podpisem?

Kuba:) 16-01-2005 19:42

Iron_Guridan nie wiesz przypadkiem jak Willy The Dark Druid zrobil tego necrond podpisem

_talen_ 19-01-2005 13:00

jeśli moge coś od siebie dodać.. swojego czasu czytałem znakomity artykuł na temat wędkowania w tibii. kilka wniosków które udało mi się wyciągnąć znacznie ułatwiło mi życie.

ogrom ludzi łowiąc ryby po prostu klika na wędke prawym a potem lewym gdzie popadnie. błąd :). skill narasta tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyciąga się rybkę. więc takie klikanie to tylko strata czasu. mnie samemu będąc już w okolicach do 40 punktu udawało się robić po 2-3 skille dziennie jak mi się nudziło :). metoda jest prosta - stajesz nad brzegiem i wyobrażasz sobie że morze jest podzielone na kwardraty (bo jest tak w istocie). i jedziesz wędką od jednej do drugiej strony linijka po linijce łowiąc w każdym kwadracie tylko raz. na początku to się wydaje trudne, ale po zrobieniu tak kilku punktów jest banalne.

oooooxx321
oooxxxxxxx
ooooxxxxxx
ooooAxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx

jeśli przyjmiemy że 'o' jest lądem -brzegiem morza, a 'x' wodą, Ty stoisz w punkcie A to łowić należy kolumnami - najpierw od jedynki do dołu potem dwójka do dołu itd. jak skończą się kwadraty z wodą to się przenosimy tak, żeby na ekranie nie było widać "obłowionych" już miejsc. dzięki takiemu metodycznemu łowieniu wytrenowanie fishingu to bajka :) - najważniejsze to pamiętać że skill rośnie tylko po wyciągnięciu ryby - nie pozarzuceniu wędki.

i jeszcze było pytanie po co wysoki skill fishingu. autor owego artykułu skąd mam te informacje napisał, że każdy powinien miec ze sobą wędkę. tych parę oz. może uratować czasem życie.

mam nadzieję że nie przynudzałem :).

Iskuato 19-01-2005 14:29

nie zgodze się z tobą że tylko po złowieniu ryby rośnie skill. Rośnie gdy w "kratce" jest ryba tzw. gdy łowimy i urośnie na skill (mało ale zawsze coś) to jest tam ryba. ale jest to męczące i twój sposób jest lepszy i chyba nawet szybszy :) nieraz robie tak jak ty ale nieraz jak mi się nudzi to obserwuje skille.

slimaczek 19-01-2005 14:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez _talen_
jeśli moge coś od siebie dodać.. swojego czasu czytałem znakomity artykuł na temat wędkowania w tibii. kilka wniosków które udało mi się wyciągnąć znacznie ułatwiło mi życie.

ogrom ludzi łowiąc ryby po prostu klika na wędke prawym a potem lewym gdzie popadnie. błąd :). skill narasta tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyciąga się rybkę. więc takie klikanie to tylko strata czasu. mnie samemu będąc już w okolicach do 40 punktu udawało się robić po 2-3 skille dziennie jak mi się nudziło :). metoda jest prosta - stajesz nad brzegiem i wyobrażasz sobie że morze jest podzielone na kwardraty (bo jest tak w istocie). i jedziesz wędką od jednej do drugiej strony linijka po linijce łowiąc w każdym kwadracie tylko raz. na początku to się wydaje trudne, ale po zrobieniu tak kilku punktów jest banalne.

oooooxx321
oooxxxxxxx
ooooxxxxxx
ooooAxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx

jeśli przyjmiemy że 'o' jest lądem -brzegiem morza, a 'x' wodą, Ty stoisz w punkcie A to łowić należy kolumnami - najpierw od jedynki do dołu potem dwójka do dołu itd. jak skończą się kwadraty z wodą to się przenosimy tak, żeby na ekranie nie było widać "obłowionych" już miejsc. dzięki takiemu metodycznemu łowieniu wytrenowanie fishingu to bajka :) - najważniejsze to pamiętać że skill rośnie tylko po wyciągnięciu ryby - nie pozarzuceniu wędki.

i jeszcze było pytanie po co wysoki skill fishingu. autor owego artykułu skąd mam te informacje napisał, że każdy powinien miec ze sobą wędkę. tych parę oz. może uratować czasem życie.

Popieram, choć nie widziałem nigdy takiego artykułu, sam na to wpadłem i więcej ryb i większy fishing jest z tym.

Bikstopa Reaktywacja 19-01-2005 21:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Scream
fishing daje nam wieksza sznasa ze zlapiemy rybe.

taa ?

a to ciekawe
ja mam fishing 53 a bez macra ryb prawie wogole nie wylawiam
raz na 20-30 zanurzen wetki wskakuje ryba

jak bym mial runka robic z rub to by mi miesiaca na 1 bp hmm zabraklo
dlatego d hamy the best :P

Angel of Death 19-01-2005 22:08

Cytuj:

skill narasta tylko i wyłącznie w momencie kiedy wyciąga się rybkę.

Muszę sie z tobą niezgodzić , skill nie rosnie tylko wtedy gdy złowimy rybę , gdy wprowadzono skill bar jest to łatwe do sprawdzenia , ja łowiłem wiele razy nie łapiąc ryby a % do skilla malały . Zapewne jest taki "skill lock" że musisz złowić rybę raz na 30 -60 (?) rzutów ale napewno nie jest tak ze rośnie tylko i wyłącznie po złowieniu ryby.

Cadonis 20-01-2005 21:05

A mi się wydaje że skill wpada niezależnie od tego czy złapiesz rybę czy nie, tylko bez ryby wpada wolniej (coś takiego jak u palla z trafianiem w tarcze lub armor/do krwi)... łatwo to zauważyć na rooku, jeśli staniesz w dobrym miejscu (bo w niektórych miejscach ani fishing nie rośnie, ani ryby nie wchodzą), to po każdym zarzuceniu wędki ci wskoczy pasek.
A co do wysokości skilla... przy wyższym można szybciej łowić :) (a jak nie wierzysz, to spróbuj użyc autofishinga, tylko DOBREGO)

morwi 20-01-2005 21:37

@Bikstopa Reaktywacja
ty sie wez naucz pisac...

_talen_ 22-01-2005 10:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death
Muszę sie z tobą niezgodzić , skill nie rosnie tylko wtedy gdy złowimy rybę , gdy wprowadzono skill bar jest to łatwe do sprawdzenia , ja łowiłem wiele razy nie łapiąc ryby a % do skilla malały . Zapewne jest taki "skill lock" że musisz złowić rybę raz na 30 -60 (?) rzutów ale napewno nie jest tak ze rośnie tylko i wyłącznie po złowieniu ryby.

art, na który się powoływałem pochodził jeszcze z przed ostatniego updejtu, i mogli coś pozmieniać od tego czasu.

swoją drogą jak to czytałem to po prostu szczena mi opadła jak autor arta się skorbił :D, to naprawdę trzeba nie mieć co robić. dla wszystkich zainteresowanych poszukałem linka i zapodaję - autor to Dagor Dragontooth
a link: http://www.tibianews.net/article.asp?id=316

pozdrówko.

Taumer 25-01-2005 14:48

kiedys przeczytalem ten poradnik - teraz w 20 min lowie w dobrym miejscu jakies 20 ryb, recznie, fishing 46 ;D

Dwik 25-01-2005 15:53

Ja swoim uhmakerem gdy miałem fishing 49 chyba, to w ciągu 20 minut łowiłem ponad 40 ryb. Liczy się bardzo dobre miejsce, np. puszcza na północy venore, tam mi rybki brały. Może wrzucajcie do wody okruszki chleba, nie ma to jak dobra przynęta. :P

Str4t0s 25-01-2005 16:07

Cytuj:

oooooxx321
oooxxxxxxx
ooooxxxxxx
ooooAxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx
oooooxxxxx

nie zgadzam sie bo lowilem gdzie popadnie ryb mi nie lowilo i jednak skill mi rosnal
Topic : masz wiekszy fishing to zwieksza sie szansa zchwytania ryby.Dodam ze nie wolno lowic w jednym miejscu bo wtedy skill nie rosnie

SQsek 26-01-2005 21:25

Rybki, rybeczki :D

Ja odczuwam wyraźną różnicę pomiędzy 10 fishingiem a 38 fishingiem :D Jak jest dobre miejsce, gdzie nikt nie łowi, to można sobie ładnie rybek naciągnąć :) Fishing jest też dobrym sposobem na trafienie do statistics na tibia.com :P :P Czekam już od dawna, kiedy w artykułach na tibia.pl pojawi się tłumaczenie artykuły z tibianews.net na temat rybek [a może już jest tylko nie zauważyłem :> ] hehe, może się też zdarzyć, że się już nie doczekam :P Pozdrowienia dla wszystkich i smacznego :)

Romusiek 26-01-2005 21:38

Skill masz po to zeby czesciej zlowic rybe, a po 2 nie dziw sie ze ryba nie wedruje do plecaka bo zkoncza sie rybki w tym miejscu, jak chcesz lowic ryby to najlepiej wejsc po save, wtedy wszystkie rybki sie zrespia.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:22.