![]() |
Tibia z dźwiękiem
Witam wszystkich
Interesowałem się ostatnio pisaniem własnych... "niegrzecznych" programików wspomagających granie w Tibię. Raczej nie będę ich kończył ani wykorzystywał i proszę o przemilczenie tej sprawy. ;) Chodzi o to że ucząc się jak działa Tibia od środka, zdałem sobie sprawę że w miarę łatwo można dodać to Tibii dźwięk i muzykę. Wyglądało by to w ten sposób że trzeba by odpalić równolegle to tibii osobny programik, który odczytuje co dzieje się podczas rozgrywki i odgrywa odpowiednie dźwięki. Można w ten sposób dodać efekty dźwiękowe czarów, ataków, otoczenie, odgłosy potworów, itp. Program w żaden sposób nie ingerował by w kod i pliki tibii, ani nie wspomagał by rozgrywki. Wiecie może czy istnieje już podobny program ? No i co w ogóle mylicie o takim pomyśle ? Świętokradztwo czy fajny dodatek ? |
Tylko nie wiem na czym miałyby te dźwięki polegać. Potwory warczą, "grrr, grrr..", a rzucanie czarów to jakieś dźwięki podobne do miażdżenia puszki po piwie? ^^
Hmm...moje osobiste zdanie jest takie, że już TAK przyzwyczaiłem się do Tibii bez dźwięku, że nie ma nawet dnia, abym o tym myślał. Mi wystarczają słuchawki z dobrą muzyką podczas gry - i tyle :) . |
Dźwięki były by jak w każdym innym erpegu. Dla własnych potrzeb skorzystałem z waveów wyciągniętych z gry Torchlight. Lekko oskryptowałem żeby moby reagowały na ciosy w zależności od rodzaju ataku, typu potworka itp. U mnie się sprawdza, ale to raczej tak dla zabawy zrobiłem. Do tego odgłosy, jak cieknąca woda, tupanie i muzyczka w tle. Czemu nie.
//edit Nawet udało mi się zrobić odgłosy przedmiotu, który przemieszczamy w ekwipunku, na przykład brzdęk monet, wiecie, tak jak w Diablo. |
chyba kolesie od black*proxy zrobili cos takeigo.
Dodatkowo liczylo ile tilow jest odpowiedniego koloru na ekranie i dobieralo muzyke do tego. Czyli jak duzo trawy to inna muzyczka, a jak duzo lawy to tez inna. |
Cytuj:
|
Tibia to była jedyna gra w którą mogłem sobie spokojnie pograć i posłuchać muzyki w tym samym czasie :<. We wszystkich innych gdzie muszę reagować na dźwięk słuchanie muzyki mi przeszkadza :P
Co do programów to nie wiem, ale na pewno na utube znajdzie się filmiki symulujące tibię z dźwiękiem :P |
@2up - jak zamierzasz się w to bawić, to zrób regulację głośności - bo z twoich postów zrozumiałem że byłby to oddzielny program, tak? Może coś podobnego do dźwięków Metina? (Tylko nie w stylu azjatyckim ^^)
|
Cytuj:
|
Spróbuj też wkleić normalną muzyczkę (tylko cichszą), np. coś takiego że jak wchodzisz do podziemii (czyli program "wykrywa" dużą ilość pól koloru brązowego) to muzyczka się zmienia, a jak chodzisz po lesie czy po czymś (duża ilość koloru zielonego) to muzyczka jest inna. No i efekty dźwiękowe - Może odgłosy Potworów? Szczekanie psa, Ryk Demona? Pokombinuj :P
Łap tutaj dosyć fajnie przerobiony frag movie z Tibii właśnie z dźwiękami z otoczenia - Part 1 Part 2 |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:32. |