Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Tibia z dźwiękiem (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=237841)

0marvin0 19-09-2011 22:37

Tibia z dźwiękiem

Witam wszystkich
Interesowałem się ostatnio pisaniem własnych... "niegrzecznych" programików wspomagających granie w Tibię. Raczej nie będę ich kończył ani wykorzystywał i proszę o przemilczenie tej sprawy. ;)
Chodzi o to że ucząc się jak działa Tibia od środka, zdałem sobie sprawę że w miarę łatwo można dodać to Tibii dźwięk i muzykę. Wyglądało by to w ten sposób że trzeba by odpalić równolegle to tibii osobny programik, który odczytuje co dzieje się podczas rozgrywki i odgrywa odpowiednie dźwięki. Można w ten sposób dodać efekty dźwiękowe czarów, ataków, otoczenie, odgłosy potworów, itp. Program w żaden sposób nie ingerował by w kod i pliki tibii, ani nie wspomagał by rozgrywki.

Wiecie może czy istnieje już podobny program ? No i co w ogóle mylicie o takim pomyśle ? Świętokradztwo czy fajny dodatek ?

Masterwizard 20-09-2011 00:11

Tylko nie wiem na czym miałyby te dźwięki polegać. Potwory warczą, "grrr, grrr..", a rzucanie czarów to jakieś dźwięki podobne do miażdżenia puszki po piwie? ^^
Hmm...moje osobiste zdanie jest takie, że już TAK przyzwyczaiłem się do Tibii bez dźwięku, że nie ma nawet dnia, abym o tym myślał. Mi wystarczają słuchawki z dobrą muzyką podczas gry - i tyle :) .

0marvin0 20-09-2011 00:24

Dźwięki były by jak w każdym innym erpegu. Dla własnych potrzeb skorzystałem z waveów wyciągniętych z gry Torchlight. Lekko oskryptowałem żeby moby reagowały na ciosy w zależności od rodzaju ataku, typu potworka itp. U mnie się sprawdza, ale to raczej tak dla zabawy zrobiłem. Do tego odgłosy, jak cieknąca woda, tupanie i muzyczka w tle. Czemu nie.

//edit
Nawet udało mi się zrobić odgłosy przedmiotu, który przemieszczamy w ekwipunku, na przykład brzdęk monet, wiecie, tak jak w Diablo.

Jagred 20-09-2011 08:43

chyba kolesie od black*proxy zrobili cos takeigo.
Dodatkowo liczylo ile tilow jest odpowiedniego koloru na ekranie i dobieralo muzyke do tego. Czyli jak duzo trawy to inna muzyczka, a jak duzo lawy to tez inna.

0marvin0 20-09-2011 14:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jagred (Post 2818995)
chyba kolesie od black*proxy zrobili cos takeigo.
Dodatkowo liczylo ile tilow jest odpowiedniego koloru na ekranie i dobieralo muzyke do tego. Czyli jak duzo trawy to inna muzyczka, a jak duzo lawy to tez inna.

Słyszałem o tym programie, ale nie wpadł mi w ręce. Pomysł fajny i można go wykorzystać, ale ten program dodawał tylko muzykę, a nie efekty dźwiękowe, tak ?

Rybzor 20-09-2011 17:11

Tibia to była jedyna gra w którą mogłem sobie spokojnie pograć i posłuchać muzyki w tym samym czasie :<. We wszystkich innych gdzie muszę reagować na dźwięk słuchanie muzyki mi przeszkadza :P

Co do programów to nie wiem, ale na pewno na utube znajdzie się filmiki symulujące tibię z dźwiękiem :P

voice 20-09-2011 17:13

@2up - jak zamierzasz się w to bawić, to zrób regulację głośności - bo z twoich postów zrozumiałem że byłby to oddzielny program, tak? Może coś podobnego do dźwięków Metina? (Tylko nie w stylu azjatyckim ^^)

0marvin0 20-09-2011 17:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez voice (Post 2819019)
@2up - jak zamierzasz się w to bawić, to zrób regulację głośności - bo z twoich postów zrozumiałem że byłby to oddzielny program, tak? Może coś podobnego do dźwięków Metina? (Tylko nie w stylu azjatyckim ^^)

Tak to było by proste. Doszedłem też do wniosku że programik mógłby być prawie "niewidzialny". Tzn. umieszczało by się skrót do niego na pulpicie, miałby np. ikonkę Tibii z nutką. Po uruchomieniu program uruchamiał by Tibię, a własnego okna by nie posiadał. Ustawienie wprowadzało by się przez ikonkę w trayu. Dodanie opcji dźwięku do samej Tibii było by w sumie możliwe, ale albo trzeba by przerobić dll co grozi banem ze strony Cipsoftu, albo na bieżąco modyfikować pamięć co często powoduje błędy w grze i zawieszenie się Tibii. No i jest trudniejsze do zaprogramowania.

voice 20-09-2011 18:16

Spróbuj też wkleić normalną muzyczkę (tylko cichszą), np. coś takiego że jak wchodzisz do podziemii (czyli program "wykrywa" dużą ilość pól koloru brązowego) to muzyczka się zmienia, a jak chodzisz po lesie czy po czymś (duża ilość koloru zielonego) to muzyczka jest inna. No i efekty dźwiękowe - Może odgłosy Potworów? Szczekanie psa, Ryk Demona? Pokombinuj :P

Łap tutaj dosyć fajnie przerobiony frag movie z Tibii właśnie z dźwiękami z otoczenia -

Part 1
Part 2

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:32.