Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Wasze propozycje poradników (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=32)
-   -   Batch jest fajne! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=239107)

druidek123 19-03-2012 20:02

Batch jest fajne!

Witam.
[jest to poradnik nie związany z tibią]
Dawno dawno temu, w odległej krainie zwanej "Poradniki nie związane z tibią" istniał wątek z batchem. Były tam informacje jak zrobić np. przestawiacz daty czy wyłączacz kompa. Tutaj jednak zrobimy program a w nim gry i inne fajne rzeczy.

Na początek, otwieramy notatnik i zapisujemy pod formatem .bat . Teraz wyłączamy notatnik, kasujemy go a na nasz nowy plik batch klikamy PPM i wybieramy Edytuj. Ta opcja się nam bardzo przyda.

Na początek wpisujemy sobie takie oto coś:
Kod:

@echo off
Będzie to potrzebne dla przejrzystości programu.

Teraz powiem wam o etykietach. To coś jak jakiś pokój, czy coś w tym stylu. Naszemu programowi dodamy teraz menu. Wpisujemy w nowej linijce oczywiście:
Kod:

:menu
Nasze menu jest puste. Teraz powinniśmy pomyśleć nad zawartością programu. Możemy dodać np. efekt matrixa, o którym później.
Komenda "echo" pozwala nam wyświetlać dany tekst, np "echo Lol, to jest text!" w notatniku zamieni się w "Lol, to jest text!" w cmd. Ja mam zamiar zrobić efekt matrixa, więc piszę takie coś:
Kod:

echo Menu gry
echo 1 - Matrix

Po zapisaniu powinniśmy otrzymać takie coś:
Cytuj:

Menu gry
1 - Matrtix
Póki co nie da się nic zrobić, to pewnie przez to się wyłącza wam cmd.
W notatniku wpisujemy w nowych linijkach (pamiętajcie że czcionka ta nie obsługuje polskich liter):
Kod:

echo 2 - wyjscie

set/p "cho=>"
if %cho%==1 goto Matrix
if %cho%==2 goto quit

Dodaliśmy opcję wyboru i nową etykietę. Dzięki dodatkowi, wciskając 2 i enter możemy wyjść z gry. Żeby nie było bugów, pod if %cho%==2 goto quit wpisujemy:

Kod:

goto menu
Cały kod powinien wyglądać tak:
Cytuj:

@echo off
:menu
echo Menu gry
echo 1 - Matrix
echo 2 - wyjscie

set/p "cho=>"
if %cho%==1 goto matrix
if %cho%==2 goto quit
goto menu
Teraz matrix. Na samym dole wpisujemy:
Kod:

:matrix
echo %random%
goto matrix

Dzięki tej operacji będzie zalew liczb :) Teraz taki kod dzięki któremu będzie można przeprowadzić... wywiad.
Kod:

set /p xxx=Pytanie
W cmd nie pojawi się "set /p xxx=", a samo pytanie. Po odpowiedzi na pytanie, i z takim kodem niżej:
Kod:

set /p xxx=Pytanie
echo Twoja odpowiedz to %xxx%

zamiast %xxx% pokaże się twoja odpowiedź :] można to wykorzystać np tak:
Kod:

:rozmowa
cls
set /p imie=Jak masz na imie?
set /p poimieniu=Dzieki za odpowiedz, %imie%. Ja jestem CMD. Możemy sobie mowic po imieniu?
echo Twoim zdaniem %poimieniu%
2>nul (pause|echo Sorki, musze konczyc. Pa %imie%!)
goto menu

Teraz się zapytacie, co znaczy:
cls - czyści ekran
2>nul (pause|echo) - to jak zwykła komenda pause, tyle że występuje własny tekst. Jeżeli zamiast 2>nul wpiszemy 2>>nul to będzie pokazywać się szybciej B)

Teraz wiecie już niemało. Możecie spróbować zacząć robić grę lub program 8o
Miłego programowania!

laxiu 20-03-2012 21:04

Można fajnie się pobawić :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:17.