Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Ulubiony wokal. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=23934)

Vutaba 21-01-2005 19:47

Ulubiony wokal.

Hm. Muzyka rozrywkowa, a w szczególności rockowa i metalowa to nie opera, by łatwo ocenić głos wokalisty. A jednak, ciekaw jestem jaki/jaka Waszym zdaniem wokalista/wokalistka zasługuję na najwyższe oceny i brawa. Czyjego śpiewu najchętniej i najczęściej słuchacie? :)

Jeśli chodzi o mnie, to mam pare nazwisk... Na pierwszym miejscu stawiam Bruce'a Dickinsona z Iron Maiden, który GENIALNIE potrafi manewrować głosem i przy kilkugodzinnym koncercie biegając i skakając jego głos nie rożni się tym z płyt. Dalej [nie znaczy niżej!] stawiałbym Erica Adamsa z Manowaru (kto go słyszał ten rozumie, kto nie - niech żałuje!) oraz Hansi Kürsch z Blind Guardian, Roman Kostrzewski z KATa, a teraz raczej z "Kat z Romanem" (Luczyk ch**!). O! Jak byliśmy przy Hansim z BG to jeszcze Joacim Cans z HammerFall'u. Paweł 'Drak' Grzegorczyk z Huntera! Tarja Turunen z Nightwish!
Po za tym na szacunek ze strony WSZYSTKICH zasługują Czesław Niemen i zwłąszcze ten drugi wymieniony przezemnie, największy polski bard - Jacek Kaczmarski.

Jak jeszcze przyjdzie mi ktoś na myśl, to dopiszę... :)
I prosiłbym, żeby Ci wszyscy zaślepieni hip hopem (tu wyciąłem, bo nie chce nikogo obrażać...) nie rzucali swoich Mezzo czy innych Pajów. Bo oceniamy głos, a nie umiejętność rzucania największej liczby ch**ów na minute w miarowych odstępach. ;) Więc jak ktoś nie zna się, to lepiej niech się niewypowiada. :)

EDIT:
Kiedy kliknąłem "wyślij nowy temat" do głowy przyszły mi jeszcze trzy nazwiska. Corey Taylor ze Slipknota, Ozzy Osbourne i Kazik Staszewski. Tych trzech panów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać ;) No, może jeszcze [ewentualnie] Grabarz z Pidżamy i Chuck Schuldiner z Death. :)

Dr.Unknown 21-01-2005 19:58

Cytuj:

Kazik Staszewski
Dokładnie! Gdybył bym płci przeciwnej zrobił bym sobie w pokoju ołtarzyk z jego zdjęciem, poprostu Kazik to mój idol;)

she_devil 21-01-2005 20:06

Ryszard Riedel

Thero 21-01-2005 20:07

YaY;p, Kazik lepiej według mnie śpiewa niż wokalista IM(ogólnie jakoś nie lubię IM ;().
Btw. mam jego wszysktie(znane mi) płytki nawet(tak go lubię) ;p, uważam, że płytka "12 groszy" r0x!

EDIT:
Podobał mi się też głos wokalisty Sabathów(kojarzy ktoś ;))? I może jeszcze i jeszce.. Hmm..

sesaj 21-01-2005 20:13

Moze ja sie nie wypowiem w zwiazku z tematem, ale chcialbym za to dodac cos od siebie w zwiazku z wypowiedzial Vutaba w sprawie hh-owcow.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez VUTABA
I prosiłbym, żeby Ci wszyscy zaślepieni hip hopem (tu wyciąłem, bo nie chce nikogo obrażać...) nie rzucali swoich Mezzo czy innych Pajów.

Uwazasz, ze Ci ktorzy sluchaja hh to tylko dla nich istnieje Mezo i Peja? Wedlug Ciebie to jest tak: koles slucha hh wiec Mezo to dla niego drugi Bog, uczy sie jego textow po nocach i w ogole ma plakaty jego na scianach...
Istnieje jeszcze wielu innych artystow ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy. Co prawda jest ich malo w Polsce, ale to ine znaczy, ze ich nie ma. Dlatego tez pasjonuje mnie Amerykanski hh, tam oni sie znaja na rzeczy :)

Cytuj:

Bo oceniamy głos, a nie umiejętność rzucania największej liczby ch**ów na minute w miarowych odstępach.
Jak wyzej...To tylko w Polsce tak jest. Ci ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy, nie przeklinaja.

Cytuj:

Więc jak ktoś nie zna się, to lepiej niech się niewypowiada.
A fe! Brzydkie podsumowanie!

Adolphus Elbragol 21-01-2005 20:15

Hansi z Blind Guardiana rox. A z polskich spiewakow najbardziej cenie sobie glos Jacka Kaczmarskiego (wraz z tekstami) i Piotra Gintrowskiego (takoz z tekstami).
@dwon: ehrm...? <kurna, zedytowal =/>

Vutaba 21-01-2005 20:16

Do przedmówcy :P [trzeci post zkolei]

Jesli chodzi o zespol Black Sabbath ( ; ))) ) to ja kojarze, ja, ja, ja! :P A chodzi Ci o, wymienionego przezemnie, Ozzy'iego. :)

"Uwazasz, ze Ci ktorzy sluchaja hh to tylko dla nich istnieje Mezo i Peja? Wedlug Ciebie to jest tak: koles slucha hh wiec Mezo to dla niego drugi Bog, uczy sie jego textow po nocach i w ogole ma plakaty jego na scianach... "

Nie. Ale ja poprostu znam tą muzyke tylko z radia, polskiego radia. Jak jeszcze go słuchałem. I znam tylko tego Mezo, czy Mazo i Paje. I jeszcze 18L [tak oni mają? :P]. Miałem tu na myśli, że w hip hopie, czy amerykańskin R&B, którego nieznoszę, nie można ocenić umiejetności wokalnych wykonującego. Bo tam wszystko brzmi tonowo... To tak jakby porównywać osiągi jakiegoś ścigacza [jednoślada] z Maluchem [samochodem]. :)
Pozatym - muzyka nie powinna dzielić ludzi, więc - PEACE! :]

PS. Srry, ze post chaotyczny, ale pisany w pośpiechu...

Allatar 21-01-2005 20:22

McCoy.
pozniej
Dio
Patton
Ozzy
Diamond
Akerfeldt
Vincent
Townsend
Scott
Gillan
Danzig
Morrison
Jarboe

Thero 21-01-2005 20:25

Pozwól sesaj, że zkwituję twoją wypowiedź:
[quote=sesaj]Moze ja sie nie wypowiem w zwiazku z tematem, ale chcialbym za to dodac cos od siebie w zwiazku z wypowiedzial VATUBA w sprawie hh-owcow.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sesaj
Uwazasz, ze Ci ktorzy sluchaja hh to tylko dla nich istnieje Mezo i Peja?

Myślę, że dla 80 %, tak.
Cytuj:

Wedlug Ciebie to jest tak: koles slucha hh wiec Mezo to dla niego drugi Bog, uczy sie jego textow po nocach i w ogole ma plakaty jego na scianach...

Nie, ale taki(z tych 80%) łazi i qrwi jak usłyszy pierwszą lepszą piosenkę, a potem idzie do szkoły pogadać z innymi takimi "hh-powcami", cała moje klasa taka jest;(, myślę, że on do takich pisał.
Cytuj:

Istnieje jeszcze wielu innych artystow ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy. Co prawda jest ich malo w Polsce, ale to ine znaczy, ze ich nie ma. Dlatego tez pasjonuje mnie Amerykanski hh, tam oni sie znaja na rzeczy :)
Jak wyzej...To tylko w Polsce tak jest. Ci ktorzy naprawde znaja sie na rzeczy, nie przeklinaja.

Oczywiście to twoje zdanie, ale moim zdaniem qrwy w tekstach amerykanów(niektórych*) zastępują bliżej nieokreślone: "m!", "comone", "a!"

Cytuj:

A fe! Brzydkie podsumowanie!

To prawda ;p.

=======
* - Myślę, że tacy są najbardziej widoczni, a skoro VATUBA nie lubi hh to nie słuchał innych(nie słyszał o innych, albo z góry ich przekreślał)...

@VATUBA
A to niespodizanka, że ktoś ich kojarzy ;p.

@Topic
Ulubiony wokal polski żęski:
Anna Maria Jopek.

Vutaba 21-01-2005 20:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Allatar

Ulubiony wokal żęski ;)
Amy Lee (Evanescence)

O tak! I z pań to brawa należą się jeszzce wokalistce z włoskiego nu-metalowego zespołu Lacuna Coil [naziwska niepamiętam, wybaczcie!] oraz pani z Within Temptation. Obu nazwisk nie pamiętam, bo fanem zespołów nie jestem, acz fanow proszę o sprostowanie i o wybaczenie! :)

Cytuj:

Ryszard Riedel
Dżem królem polskiej muzyki rockowej! :)

Do głowy przychodzą mi jeszcze Axl Rose z Gunsów :))) i wokalista z Akuratów [zna ktoś moze? :P] mianowicie pan Tomasz Kłaptocz. :)

OK! Do wszystkich PRAWDZIWYCH fanów hip hopu. Nie chciałem obrazić nikogo i niczyich uczuc. A jeśli obraziłem, naprawdę - przepraszam! Jak juz powiedziałem, MUZYKA NIE POWINNA DZIELIĆ LUDZI! Peace! V^_^V

Tamten post był pisany do tej grupy 10letnich wieśków podniecających isę słowem "naga dupa" w tekscie... Aha. Doceniam teksty jednego z hip hopowych wykonawców Eldo. Doceniam tylko jego teksty, które faktycznie ruszają człowieka. Gorzej z wokalem i wykonaniem :).

Jeszcze raz - przepraszam!

]v[ichal 21-01-2005 20:37

hmmm , ciezko powiedzieć...
Ozzy Osbourne ma niewątpliwie ciekawy głos..
Mikael Akerfeldt z Opetha (zarowno za gorwling , jak i za śpiew)
no i Chino Moreno z Deftonsów...bardzo ciekawy głos..

Dan the Automator 21-01-2005 22:24

Cytuj:

Paweł 'Drak' Grzegorczyk z Huntera!
Jak najbardziej :)

Cytuj:

Grabarz z Pidżamy
Jak najbardziej ;)

Cytuj:

Chuck Schuldiner z Death.
Jak najbardziej! Hail and R.I.P :(

Cytuj:

Hansi Kürsch z Blind Guardian,
ROTFL!!!!!!

Cytuj:

Tarja Turunen z Nightwish!
Na Pal!!!

Cytuj:

Bruce'a Dickinsona z Iron Maiden
ROTFL!!!!! Na Pal!!!!

Cytuj:

Joacim Cans z HammerFall'u
Homo na pal ;-))))

Coś od siebie? Ano mam wielu faworytów, ale aktualnie zachwycam się wokalnymi eksperymentami wokalu The Dillinger Escape Plan . Kazdego kto jest otwarty na na noise-grind-niewiadomoco powinno to zaciekawić :D
mp3 na spróbowanie:
The Dillinger Escape Plan - Setting fire to sleeping giants
Hail!

joey 21-01-2005 22:54

Krzysztof Cygowski z Budki Suflera
Kazik - :]

Gangrel 21-01-2005 23:08

Bruce Dickinson z Iron Maiden. Proponowali mu nawet role w operze^^ Jeszcze 1 wyczyc: rozbil krysztalowa kule krzykiem. Ile wokalistow to potrafi?

Z Polskich zaden matel ani rok a...Stare Dobre Malzenstwo. Nie pamietam jak sie nazywa ale pisza fajne teksty i wokal jest tez ciekawy.

Div 21-01-2005 23:39

Hmmm... Nazwisk nieznam, lecz moze ktos mnie wyreczy lub pomoze :)
1. Wokalista z Zebrahead - ktos kojarzy?
2. Mam taki utwor Gex'a - Gaming Is Not a Crime, lecz imienia i nazwiska takze nieznam :P

Czarny Paladyn 21-01-2005 23:39

Twist I nie tylko J. Davisa

KoRn power!

Gtyk 22-01-2005 00:08

1) Fredie Mercury- Queen.
2) Anthony Kiedis- RHCP.
3) Kurt Cobain- Nirvana
4)(wiem wiem ze wam sie pewnie ten wokal nie podoba, ale mi akurat on pasuje :P )James Hetfield- Metallica

Nie przepadam za to za wokalem:

1)Bruce Dickinson- Iron Maiden
2)Chester Bennington- Linkin Park

Zyraf 22-01-2005 01:24

hmm...

Kobitka z zespołu Therion śpiewa jakby cały chór śpiewał :P
szczególnie upodobany kawałek: "To Mega Therion"
polecam!!

Rinseregion 22-01-2005 05:14

no ja lubie zespol Red Hot Chili Peppers i mam gleboko w du|eip| (to w kreskach przeczytaj od tylu ;p) jak ktos mowi, ze Flea, albo Anthony Kiedis sa giejami i kto slucha RHCP jest giejem... A co do talentu Antka to troche jest mmm zle ;p, czesto na koncertach przekreca zdania i chyba na koncercie w Paryzu lub gdzies tam az pytal sie John'a Frusciante ;p. Aha, mimo tego ze no nosze ubrania z krokiem, to malo interesuje sie hip-hopem, ale Szyderap podobal mi sie ;p.

Thero 22-01-2005 07:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarny Paladyn

KoRn power!

No właśnie, Korn ;].

Cytuj:

Chester Bennington- Linkin Park
Ta, on się wydziera do mikrofonu i niewiele z tego wychodzi.

Możem jeszcze wokalista Prodigy? ;p Hehe.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:38.