Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   lagiiiiiii (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=246)

Bartix 08-09-2003 17:16

labiiiiiii

a wiec tak jak niektozy z was tez mam lagiiiii
ale niestety takie ze prawie nie moge grac podam to co jest napisane o predkosci mojego internetu i prosze o powiedzenie czy na tym powinna dzialac poprawnie tibiaa
Cytuj:

• Transfer 64Kbit [7kB/s]
blagam o odpowiedz

MatKus 08-09-2003 17:21

Powody lagów mogą być następujące
  • Ty przeciążasz łącze
  • Ktoś inny korzystający z twojego łącza je przeciąża (raczej odpada, bo chyba masz modem, sądząc po prędkości)
  • Serwer jest przeciążony
  • TPSA Sux

Yogi 08-09-2003 18:08

jak nie chcesz miec lagow to przedewszystkim wylacz kazee i tym podobne programy [jesli np. ktos inny z sieci kozysta z kazyy to popros go zeby wylaczyl, albo zeby dostarczyciel neta w pewnych godzinach blokowal porty]

a jesli masz modem to musisz pogodzic sie z lagami bo czesto je bedziesz mial

Bartix 08-09-2003 19:52

czyli co z takimi parametra moge sie pozegnac z tibia ???

niee ja nieechce ...........

podam strone tego internetu blagam niech ktos mi powie czy przy czyms takim bedzie chodzila :

Cytuj:

Transfer 128Kbit [15kB/s]
a strona tego neta to:
www.konstancin.net
blagam niech ktos mi powie

MatKus 08-09-2003 20:41

Na moim starym SDI ktore ma 115 200 chodzila tibia cacy, oczywiscie pod warunkiem, ze nikt nic nie ssal. Sproboj nawet u ciebie, moze masz jakies kazy czy cos?
A moze operatorowi juz transferu brakuje. Bo wiesz, jak to dziala. W sumie jest np. 2MB, do podzialu na X osob, z ktorych kazda moze miec max ilestam KB. I zazwyczaj robi sie tak, ze gdyby wszyscy siedli, to by wyszlo ze 4-5 MB/s, bo i tak nigdy wszyscy nie siedza na maxa, a moze ten operator jeszcze dalej poszedl i nic ci to nie da :P

Bartix 08-09-2003 21:22

a wiec tak nie mam kazzy innych rzeczy chyba nie (niewiem o jakie chodzi) a ten net to nie jest przez modem tylko radiowy
ja sie zabije...:(( nie moge grac w tibie

bosal 09-09-2003 12:43

jest też inna możliwość bo gadałem ostatnio z adminami, ominięcia tego ale nie mam dokładnych informacji stawiasz klienta na szybkim łączu i łączysz się do niego (takie coś jak bnc na ircu jak się ktoś bawił) w pewnym stopniu zredukuje to lagi

qwas 09-09-2003 14:04

Hmm, u mnie na lagi czasem pomaga restart komputera.
Często lagi powoduje otwieranie stron internetowych.

A jak nic nie pomoże, to gratulacje!!!
Jesteś na najlepsze drodze do rzucenia nałogu.

Bartix 09-09-2003 21:51

czy lagi moglosspowodowac zainstalowanie gadu-gadu ????
i
czy to jak dziala tibia moze zalezec od procesora (ja mam pentium III 450 mhz)

MatKus 09-09-2003 21:57

Na pewno może zależeć od procesora. Może nie tyle lagi, co ilość FPS, ale przy małej ilości FPS gra się ciężko. Ale na P III 450 powinieneś mieć na tyle fps, żeby grało się wystarczająco dobrze. Naciśnij w czasie gry ALT+F8 i sprawdź, ile masz FPS, jeśli bardzo mało, to pomyślimy coś, ale jeśli conajmniej ze 20, to nie powinieneś mieć problemów z graniem.
Po za tym jeśli masz jakiekolwiek stare urządzenie zainstalowanej jeszcze na porcie ISA, ono równierz może kosmicznie spowalniać sprzęt.
Gadu-Gadu nie powinno mieć wpływu na szybkość chodzenia Tibii. Takie programy obciążają procesor w znikomym stopniu.

Bartix 10-09-2003 17:07

eee
a wiec tak liczba fps wacha sie od okolo 17 do 23 czasami skacze na ok.30
w nawiasie jest (1020x745x32) dalej bits i pixels a pozniej direct3D failed at step: 0 dalej number of sprite surfaces: 16 a na koncu surface status:111111111111...

a co do portu isa to raczej nie ale powiedz co to moze byc na przyklad

Yogi 10-09-2003 17:17

wejdz do menu[opcje]->graphics i zmniejsz rozdzielczosc albo glebie kolorow i wylacz fullscreen mode to napewno obnizy lagi

Bartix 11-09-2003 20:07

hmm
ok, dzieki wszystkim tibia dziala troche jakby lepiej (albo dzieki wam albo to jakis cud) jak sie bedzie dalej przyciac to sobie moze zmienie net na:

Transfer 128Kbit [15kB/s]

jeszcze raz wszystkim dzieki

eggmen 17-09-2003 15:54

tez mam bardzo duze lagi, własciewie w tibie moge grac tylko do 12. Jak myslicie czy moze miec na to wpływ brak zewnetrzengo IP (mam wewnetrzno sieciowe)

Yogi 17-09-2003 16:05

ja tez mam wewnetrzne
i teraz coraz czesciej mam spore lagi
ale w wakacje bylo spoko
wiec to nie ma znaczenia [chyba ze ktos obniza transwer]

Mchl 17-09-2003 16:07

U mnie jest neostrada podlaczona do linuxowego serva, ktory robi maskarade (podmienia IP). Do tego podpiete sa dwa komputery. Lagi mialem jak dotad raz. Do wczoraj nawet nie wiedzialem jak wygladaja :) Za to fpsy mam koszmarne. Srednio 4 (slownie: cztery), ale poniewaz nie wiem jak to wyglada przy wiekszej ilosci, to nie narzekam, bo i tak jest fajnie.

eggmen 17-09-2003 16:13

fps to mi czasem nawet do 46 skaczą, aa te lagi jednak sa spowodowane przez te zjebane P2P,fak, jeszcze rok temu moglem sobie pograc w gta2 przez siec i lagow nie bytło a teraz mam takie same jak w tibi :( X(

Mchl 17-09-2003 16:21

No coz... w akademikach p2p jest dozwolony tylko w okreslonych godzinach, bo inaczej liga CSa nie moglaby sie rozgrywac :)

eggmen 17-09-2003 16:26

dobra wysyłam maila do admina z sieci moze cos poradzi na te p2p

Dark Ice 18-09-2003 21:26

Jestem pewien ze ktos u ciebie w sieci ciagnie cos z netu i dla tego masz lagi.To jest zawsze glowny powod w sieci u mnie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:03.