Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Magia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=16)
-   -   Teleport - Zabronione?!Czemu? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=25099)

Dhrox 04-02-2005 19:12

Teleport - Zabronione?!Czemu?

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czemu teleport narusza prawa Tibii?Przecież jeżeli go stworzono to czemu uznano,że jest nielegalny,chyba,że do teleportacji używa się jakiegoś BUG'u?

Dwimenor 04-02-2005 19:18

Zależy o jaki Teleport ci chodzi.
Teleport(takie niebieski pola, jak od energy wave) został stworzony przez Cipsoft aby teleportować się w różne miejsca albo do rejestracii w miastach. Są one stałe i przeważnie jest też teleport powrotny.

Teleport-Bug polegający na tym, że w pewnych warunkach po zalogowaniu się do Tibii będziesz w świątyni w swoim mieście zamiast tam gdzie byłeś.
Jest to pewna wada śilnika Tibii, często wykorzystywana.
Kłuci się to z zasadą 3e:
Exploiting obvious errors of the game ("bugs"), for instance to duplicate items
http://www.tibia.com/home/?subtopic=signup

Można za to dostać Bana. Powód:Wykożystywanie Bugów w grze do własnych celów.

Dr. Omader 05-02-2005 01:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dhrox
Przecież jeżeli go stworzono to czemu uznano,że jest nielegalny,chyba,że do teleportacji używa się jakiegoś BUG'u?

Teleporta nie stworzono, jest to niechciany bug. Wynika to z tego ze jesli bys chcial sie zalogowac w miejscu gdzie ktos stoi zostajesz przesuniety obok bo przeciez na nim sie nie zalogujesz, jezeli 2 kratka tez jest zajeta to ladujesz w temple. Mysle ze to iz ladujesz w temple, nie na 3 kratce to zabezpieczenie przed wykorzystywaniem buga jaki moglby powstac gdyby postac logowala sie na 3 kratce badz dalej.

Np masz sytuacje:
widzisz rzeczke plynaca sobie, za ktora jest jakis lad na ktory nie da sie dostac, co robisz? Wolasz duzo kumpli, stajesz kolo wody, kumple otaczaja cie na 3 kratki dookola ty sie przelogowujesz i co sie dzieje? Jestes za rzeka, gdzie nikt normalnie nie doszedlby, czyz nie piekny afk spot?

Dlatego pewnie laduje sie w temple nie na daleszej kratce, a to ze ludzie to wykorzystuja to juz trudno, nie jest to jakis mega-dupe-bug wiec pewnie tego nie naprawia, no bo jak? Chociaz kto wie, naprawili ropowanie lootbaga, wszystkiego mozna sie po nich spodziewac :/

Thimburd 05-02-2005 17:45

A ja nie jestem pewny, czy jest to bug. Owszem może być, możliwe, iż był to bug, lecz nie został naprawiony z pewnych względów. Zabronione jest coś w stylu, że stajesz przed lockerem w depo i krzyczysz "Teleport plx". Wtedy może przybyć do Cienie gm :) Ale jeżeli jest to przypadkowe, w żadnym wypadku nie możesz zostac ukarany.

Evul Tibian 05-02-2005 17:54

Moze nie tyle bug co pewne nie dociagniecie/przeoczenie w grze, ktore z reszta i tak jest nie legalne, wiec nie radze tego naduzywac ;)

Cieszyniak 05-02-2005 21:29

No wiesz... ja nie używam teleporta, ale jak ktoś prosi o wykonanie to pomagam, a co mi tam...to jego sprawa, on łamie zasady, a ja tylko biorę się za współudział

Dr. Omader 05-02-2005 21:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cieszyniak
No wiesz... ja nie używam teleporta, ale jak ktoś prosi o wykonanie to pomagam, a co mi tam...to jego sprawa, on łamie zasady, a ja tylko biorę się za współudział

A jak w prawdziwym zyciu ktos dźga druga osobe nozem, a ty ja "tylko" trzymasz to to nie jest przestepstwo?
Do twojej informacji: jesli zlapie was ktos na sreenach czy GM to zobaczy to ty tez dostaniesz bana.

Gromexor 05-02-2005 21:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr. Omader
A jak w prawdziwym zyciu ktos dźga druga osobe nozem, a ty ja "tylko" trzymasz to to nie jest przestepstwo?
Do twojej informacji: jesli zlapie was ktos na sreenach czy GM to zobaczy to ty tez dostaniesz bana.

@ Wielbłąd ( huh? :D ) :

No to dzięki za ostrzerzenie :)

@ topic:

Na Ruberze to co 5 minut ktoś krzyczy "TELEPORT PLX" ;)

Dr.Unknown 05-02-2005 22:07

Osoba taka, po usłyszeniu "reported" szybko przestaje, nie musimy jej reportować, jeśli widzimy, że zrozumiała, jeśli jednak nie...to zostaje jedno wyjście. Osobiście NIGDY nie korzystałem z tej słabości gry, za to RAZ, i zarazem był to ostatni raz, pomogłem w tym koledze, ze względu na dobrą znajomość.

Oskar27 01-06-2006 10:44

teleport

To nie jest bug. ONI nazywają to słabością gry.

Nornius 01-06-2006 10:51

Brawo, archeologu -.-

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:56.