Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Dragon Lace VS Giant Sword (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=2571)

Misieq 01-02-2004 10:40

Dragon Lace VS Giant Sword

Tak jak w temacie interesuje mnie pewnie zagadnienie...
Dlaczego Dragon Lance wygrywa z GS'em, przecierz ma tylko o 1 ataku wiecej a GS az o 6 obrony wiecej. Musze sie tego dowiedziec bo to mi pomoze podjac rownie wazna decyzje zwiazana czy bic AXE'M czy SWORDE'M.
Prosze o wypowiedzi dosiwadczonych graczy ktozy albo testowali cos takiego albo wiedza cos wiecej. Aha jeszcze 1 podobno mozna zdobyc Great Axe, jezeli to prawda to co czemu wszedzie mowia ze sword deklasuje??? Jak Great axe ma 52atk i jest jedno reczne.
A pozatym axe ringi bardzo latwo zdobyc, na eterni nawet 50-100gp za sztuke...

Druid 01-02-2004 13:07

Moim zdaniem lepszy jest Dragon lance poniewaz jest tylko troszeczke gorszy w def. od GSa ale za to jest dwa razy tanszy. (przynajmniej tak na isarze jest)

Waglikus 01-02-2004 13:21

A wedlug mnie lepszy jest GS poniewaz ma wiecej def'a i bardziej moze sie przydac na Huncie

Druid 01-02-2004 13:31

A co tu daje te troche wiecej obrony. Jak np zginiesz i ci wypadnie. To znowu wez wydaj okolo 100k :/

Polinik 01-02-2004 13:40

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Druid
A co tu daje te troche wiecej obrony. Jak np zginiesz i ci wypadnie. To znowu wez wydaj okolo 100k :/
To daje, ze moze wlasnie przez dzieki tej wiekszej obronie nie zginiesz. A w momencie jak nie masz tarczy to kazdy dodatkowy punkcik sie liczy.

Sivex 01-02-2004 14:19

wiadomo ze jak jestes knightem to kazda ilosc ataka jest najwazniejsza obrona to jusz miej wienc lanca jest lepsza takie jest moje zdanie

Dr. Omader 01-02-2004 16:09

No według mnie to te 1 ataku to jednak coś daje. Można łatwo sprawdzić: weż np. knife i lej kumpla a potem weź dagger(o 1 ataku więcej) i znowu go lej, jest widoczna róznica w ilości zabieranych HPków.

Jednak co do obrony to nie wiem...

Ale jak biegasz z jedno reczna bronia to lepiej szybciej zabić. Chociaż przy takiej różnicy to może dawać dużo.

No i cena: D-lance dużo tańszy, ale f-axe droższy od FS i BS.

Edziu 01-02-2004 16:41

Ja tam wole sworda, tymbardziej ze mozna zdobyc w quescie Bright Sworda ;)

Sheali - Danubia 01-02-2004 18:57

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Polin
Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Druid
To daje, ze moze wlasnie przez dzieki tej wiekszej obronie nie zginiesz. A w momencie jak nie masz tarczy to kazdy dodatkowy punkcik sie liczy.
Przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie blokowal np. smoka z gs-em ;] chodzi sie z takim sprzetem zeby szybko zabijac a nie bawic sie w jakies punkciki obrony ... Z tego co wiem do obrony dostajesz połowe z punktów twojego skilla shieldingu gdy nie nosisz tarczy =]

eerion 01-02-2004 19:23

No wiesz, ale jak idziesz na Hunta to dzięki tej dodatkowej obronei możesz zużyć np. 1 Uh mniej na smoku, itd. CO jest badziej opłacalne od tych 20 obrażeń wiecej...

Sephiroth 01-02-2004 19:27

Cytuj:

Sheali - Danubia
Przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie blokowal np. smoka z gs-em
ROTFL
a z czym rycki chodzą na smoki? Przecież na smokach 90% obrażeń to i tak obrażenia od ognia. Jak bloker chce mieć expa (są tacy bezczelni) to nawet na DL bierze gs.

Gimlos 01-02-2004 19:30

najlepiej wytrenowac sporego shielda i chodzic z d-lanca ( ta moja kampania anty swordowa ;P ) . dlaczego? tak samo jak te kilka def moze uratowac przy GS, tak samo czesto przeciwnik moze zadac ci jeden cios mniej dzieki wiekszemu atakowi d-lancy . cena tez ma pewne znaczenie ; zazwyczaj d-lanca jest 3-4 razy tansza.
a co do wyboru miedzy axe a swordem : w tej chwili sword przewaza dzieki bright sword, ale przy nastepnym update moze ( wg. mnie powinien ) wejsc jakis dobry axe, na poziomie b-sworda, wiec nie zrazac sie tym do axe ;)

Sephiroth 01-02-2004 19:34

Cytuj:

gimli syn gloina
zazwyczaj d-lanca jest 3-4 razy tansza
Na jakim serwerze? bo na Eternii lanca ledwo zeszła poniżej 30k a gs juz spadł na 40 i utrzymuje się tendencja spadkowa...

egg 02-02-2004 01:27

Lepsze - GS
bo...
GS ma o pare punktów obrony więcej niż d-lance ma ataku...
a pozatym, w swordach są najlepsze bronie (tylko nie są ogólnodostępne :P)
Lecz faktem jest również że swordy najtrudniej się zdobywa na nowych światach. Chociaż po update to się troche nazmieniało.
Cytuj:

Dlaczego Dragon Lance wygrywa z GS'em
Bo koles który walczył d-lance miał lepsze skille/lvl zapewne i rozjechał tego n00ba co miał GSa.

Nie tylko bron jaka posiadasz sie liczy, ale również skille i lvl. Im wyższe tym mocniej walisz - logiczne prawda?

Gremlin 03-02-2004 06:55

A ja mimo ze sam urzywam GS wypowiem sie za DL.

Z tydzien temu bylismy z bratem na Dwarf Guardach.

Ja z GS, skille ponad 70, brat DL i skille ~65, skubaniec trafial z podobna sila jak ja, ale znacznie czesciej.

Oczywiscie gdy ja przelaczylem sie na full defense (nadal GS w lapach) to obrywalem znacznie mniej od niego, ale z regoly guarda im szybciej sie zabije tym lepiej, a przy potworach typu smok jeszcze lepiej bylo by to widac.

Co do dostepnosci:
Fire axe duzo trudniej dostac niz fire sword (wypada tylko z demonow), ale jak by porownywac z Bright Sword to juz by lepiej wygladalo w strone Axe.

GS w sumie chyba jest ciezej dostepny niz DL na nowych swiatach, a na starszych to wogole DL jest latwo dostepna bo malo ludzi walczy axe, wiec jest maly popyt bron tego typu.

Co do najlepszych broni (legendarnych) to chyba jednak
Axe zostawia miecze z tylu:
Grat Axe - 2 reczny
Stonecutter Axe - 1 reczny!

Druid 04-02-2004 14:24

Już sie wypowiedzialem w tym temacie wiec moge zapytac.
Co to jest te Stonecutter Axe ????

SqNksik 04-02-2004 16:03

Cytuj:

[Stonecutter Axe - 1 reczny!
poprawka ten topor jest 2 reczny :D

Gremlin 04-02-2004 20:38

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez SqNksik
Cytuj:

[Stonecutter Axe - 1 reczny!
poprawka ten topor jest 2 reczny :D
... na Grudniowym tescie mialem okazje go ogladac z bliska (ale nie mialem go w rekach), koles ktory mi go pokazywal mowil ze 1 reczny.
Ale to i tak tylko gdybanie teoretyczne bo podobno jest 1-2 na calej Tibi dobrze strzezone w rekach high lvl.

Asterix 15-02-2004 11:24

Moim skromnym zdaniem o wiele lepszy jest Giant Sword poniewaz ma o 6 wiencej obrony niz Dragon Lance i przy dobrym shildnigu zadziej nas benda trafiac.

Jednak ja preferuje Bright Sworda poniewaz jest jednreczny i z tarcza jest niezly kosior !! :D

Oxygane 15-02-2004 12:01

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez eerion
No wiesz, ale jak idziesz na Hunta to dzięki tej dodatkowej obronei możesz zużyć np. 1 Uh mniej na smoku, itd. CO jest badziej opłacalne od tych 20 obrażeń wiecej...
No wiesz smok głównie leje z ognia wiec ten def na nic ci nie nie przyda natomiast z dl zabijesz go troche szybciej i zejdzie ci dzieki temu mniej uh

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:48.