Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Hmm... językowy rasizm? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=27155)

TheNatoorat 23-02-2005 17:52

Hmm... językowy rasizm?

Temat z serii "rozmyślunki".

Przez całe życie jakoś nie znoszę języka niemieckiego. Zawsze, gdy słyszę niemiecki staram się odsunąć na parę kroków, a jak usłyszałem Rammstein to prawie doznałem odruchu wymiotnego... co to ma być? Do samych Niemców nie mam zastrzeżeń, jakoś nie czuję do nich nienawiści, bo wiem, że w nawet najgorszej nacji trafia się osobnik różniący się od innych pod tym względem.
Czy może ktoś spotkał się z takim czymś (niekoniecznie z tym językiem)? Co o tym sądzicie?

Matheous 23-02-2005 18:31

Moze to cos w rodzaju dziedzicznosci-starsi Polacy niemieckiego jezyka miloscia nie darza bo sie go nasluchali w obozach, albo ogolnie w okupowanej Polsce:)
Sprobuj sie go NAUCZYC. Moze jak go bedziesz znal, to przestaniesz go tak nie lubic. Ja szczerze tez go nie lubie. Same jakies iszszajsehajsebajserajse. Najlepszym jezykiem swiata jest angielski i nic tego nie zmieni.
Ale znowu jak slysze chinski albo japonski to od razu mi sie chce smiac:) Slynne cing ciong cieng;)
To po prostu jest chyba na bazie skojarzen, bo jak sie nie zna jakiegos jezyka to sie zapamietuje tylko takie charakterystyczne dzwieki-np przy francuskim to kazdy od razu zapamietuje fhancuskie eh.(francuskie er;) No a przy niemieckim to te szczszajs, syczenie jak przy rozstrojonym telewizorze:P

spider-bialystok 23-02-2005 19:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matheous
Najlepszym jezykiem swiata jest angielski i nic tego nie zmieni

Nie ma czegoś takiego, jak 'najlepszy' język-.-. Ewentualnie najpopularniejszy. Ale z drugiej strony językiem chińskim mówi ponad miliard osób ;P .
A mi Niemiecki nie przeszkadza i wcale mi się źle nie kojarzy.

Berburio 23-02-2005 19:14

ja nie lubie niemieckiego też ze względu na to że ucze się go w szkole:)

p.l 23-02-2005 19:44

też nie lubię nie niemieckiego ... a co najzabawniejsze moja mama uczy niemieckiego w liceum, moja jedna siostra miała niemiecki rozszerzony w LO, a druga właśnie jest na III roku germanistyki na UW -.-

she_devil 23-02-2005 19:55

Ja tez nie luibie niemieckiego, a i jescze rosyjskiego. Dlaczego? Moja mama zdawala z tym egzaminow cos jak FCE no i tly e sluchanek w tych jezykach do drugiej w nocy ze sie mialo dosc po pol roku. ;]
Tak be te wu Szwedzki jest smieszbny troche ;]

@Magus: bylo keidys panstwo o naziwe Ruś wiec ;] ruski byl

Chopkers 23-02-2005 19:58

ja, jako iz mieszkam z Zgorzelcy, a Zgorzelec lezy na granicy ze szwabami, ciezko jest nie slyszec tego jezyka.....

jak sie przejde do miasta ciagle slysze "oh, jaaa, ja wol ja wol iś libe alkohol"

normalnie mozna pie***lca dostac od tego....

Anaconde 23-02-2005 22:12

Nie lubie niemieckiego -.-"
Zmałpowany angielski, gadam coś jak sie z kumplami bawie w KL Aushwitz Bilkenau =]
Ruski- lubie nawet SŁUCHAĆ
Czeski is the best! :P (Słonko zaczęło walić= słońce zaczęło świecic ) 8o
Polski- no comment ;)

Magus 23-02-2005 22:25

@She_devil i Anaconde
Nie ma jezyka "ruskiego", rosyjski jesli juz.

@Topic
Nie lubie niemieckiego, jest dla mnie zabyt twardy. Angielski jest OK, japonski jest piekny i melodyjny a polski...
...polski jest swojski :).

Gtyk 23-02-2005 22:30

niemieckiego nie lubie do tego stopnia ze na semestr mialem z niego zagrozenie... ;) nie pasuje mi on, jest zbyt twardy i.... dziwny -_-'' A co najgorsze... nauczycielka ktora uczy mnie od podstawowki.... ktorej nieznosze od pierwszego dnia kiedy ja zobaczylem... teraz jest moja wychowawczynia w LO... :P jak sie o tym dowiedzialem na rozpoczeciu roku to mialem zamiar wyjsc i nigdy tam nie wrocic.... :P

Ashlon 23-02-2005 23:43

Nie lubie j. niemieckiego dlatego, ze jest strasznie pogmatwany, szybki i przez to trudno zrozumialy. A musze sie go uczyc -.- Natomiast lubie Rammstein wlasnie za to, ze jest twardy. Nie wiem, czemu, po prostu lubie ;)

Vanhelsen 24-02-2005 00:30

Ja lubie język niemiecki i inne języki germańskie. Może dlatego, że są takie "twarde" i "stanowcze" w brzmieniu :P
Podoba mi się też rosyjski, chiński i japoński. Takie fajne są i mają fajne znaki :P Cyrylica i Krzaczki ROX :P
Da sie przeboleś Talibowskie robaczki terrorystyczne, bardzi ładne w wyglądzie są :P.

A jakie języki mi się nie podobają? Afrykańskie, Czeski i Słowacki. takie dziwaczne dla mnie. No i Brazylijski (czy jakim tam się posługują) ale tylko gdy słychać je w brazylijskich tasiemcach.
Reste da się znieść :P

Kajulec 24-02-2005 07:02

@Up:
Nie ma jezyka brazylijskiego.. w Brazylii urzedowym jezykiem jest portugalski..

@Topic:
Niemiecki srednio lubie. Kiedys mialem wielkie zamilowanie do tego jezyka.. mowilem sobie, ze sie go naucze i bedzie fajnie.. ale jak przyszla szkola z niemieckim.. no to mniej.. Rosyjski jest fajny.. w czeskim sa fajne slowa (:D), japonski i chinski sa swietne, ale.. trudne troche.. Wegierski jest gorszy od chinskiego.. "ege-szege"..

joey 24-02-2005 07:33

dziwne... ale jak bawimy się z kuzynami w wojne, biegamy po lesie z karabinami na kulki i gadamy jedna drużyna po niemiecku a druga po rosyjsku :P nie znam dobrze neimieckiego ale jako tako rozumiem i umiem budować zdania. :] [i coraz lepiej mi idzie porównując do 5 kl. szkoły podst.]
a rosyjskiego ucze się rekreacyjnie :P a moje hobby to CCCP xF
zeby nie było... :topic: ....
mi się niemiecki źle nie kojaży... poprostu język... jak polski angielski każdy inny
[EDIT]
i oczywiście najlepszy przedmiot w mojej głupiej szkole

Sozemego 24-02-2005 07:40

Hmm... Niemiecki jest "twardy" "brzydki" i trudny do nauczenia. Oczywiscie dla mnie :P. Nie lubie go, nie podoba mi sie jak brzmi, nienawidze jego zasad. Angielski jest spoko, a do reszty nie mam zdania :)

sesaj 24-02-2005 09:14

Ja osobiscie nienawidze niemieckiego ze wzgledu na historie.

"arbeit macht frei", jak slysze te slowa to ciarki mnie przechodza i wstret do tego jezyka jak i do niemcow jeszcze bardziej sie powieksza.

Ing 24-02-2005 15:12

heh... też niemieckiego strawić nie mogę, twardy, szorstki, brzydki ;]

Angielski stał się dla mnie czymś tak oczywistym, że czasami nie pamiętam, czy dany film miał polski czy angielski dubbing/subtitle :P

Co macie do czeskiego? Pepiczki wymiatają XD No i mają fajną walutę :P

Z innej strony - mam straszną obsesję na punkcie japońskiego... moja znajomść owego języka hamuje się niestety na poziomie podstawowym, ale jako tako pogadać umiem... Baardzo ładny, śpiewny i lekki język ^^ Sugoi da!

Dr.Unknown 24-02-2005 16:09

Lubie niemiecki i rosyjski, pomyśl sobie, jak w porównaniu do niemieckiego, polski (oprócz paru ładnych słów) jest dziwny(i inne języki słowiańskie).

Gimlos 24-02-2005 16:45

Jak wiekszosc tutaj nie lubie jezyka niemieckiego, tyle ze calkiem dobrze sie nim posluguje ( przez ostatnie 3 lata regularnie w kazdym konkursie j.niem na miejsach 5-15 w szczecinie ). "Brzydko" brzmi, nie da sie nim tak ladnie wyrazac emocji jak bardziej spiewnymi jezykami

Patimrok 24-02-2005 16:48

ja tam lubie niemiecki i nic do niego nie mam, poza tym jest bardzo podobny do angielskiego, oczywiście nie chodzi o wymowe, ale słowa też mają bardzo podobne, a Rammstein to mój ulubiony zespół jak coś

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:01.