Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Uhmaker (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=27771)

kokos 02-03-2005 17:59

Uhmaker

Zastanawiam się nad celowością zakładania przez rycków Uh-makerów.
Często rozmawiając z ryckami słyszy się, że mają uhmakera 11lvl i np 30mlvl
albo i wiekszy.Przecież to oznacza dziesiątki albo setki straconych godzin, godzin które mogliby spędzic na huncie lub treningu.Przecież nawet magowie kupują runy mimo, że w ich przypadku tworzenie run jest treningiem.Jeden argument do mnie trafia że warto mieć uhmakera na światach gdzie jest za mała podaż run i trudno je kupić.Ale ja gram na Pacerze gdzie bp UH kosztuje 2k i ofert sprzedaży run jest o wiele więcej niż kupna.
A i tak prawie każdy rycek na swojego uhoroba.Czy to ma sens?

Shinjix 02-03-2005 18:08

UHmakerem sie gra gdy się nie ma kasy(na runy) lub gdy sie ma MC

Hallabard 02-03-2005 18:11

Mając np. 30lvl rycka chodzącego na hunty, opłaca się zrobić runemakera. Dlaczego ? Kupując np. 6 BP UH (licząc że BP UH kosztuje 2,2k) płacimy 13,2k. Dla np. 30lvl rycka to nie jest dużo. Lepiej jest kupować takie BP i płacić po 13k czy lepiej zrobić UHmakera co będzie robił 6 BP za 1,2k ? Wiele osób trejni ryckiem i używając MC robią UHy druidem. I dlatego CipSoft walczy z multiclientami(ja również nie popieram MC, trudniej się tylko wlogować i większe prawdopodobieństwo na haka). Gdy ceny run są coraz wyższe (bo brak run) rycerze robią druida, a im więcej druidów tym więcej run, a im więcej run tym niższa cena i kółko się zamyka. I wtedy rycerze i paladyni mało stracą na runach, a druidzi i magowie często stracą. Dla właśnie palków i knightów ma to sens a dla druida i maga nie ma sensu (lepiej zrobić rycka niż tracić na runach). I znów im więcej knightów i palków tym większe zapotrzebowanie na runy... I tak w kółko

TiTuS 02-03-2005 18:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shinjix
UHmakerem sie gra gdy się nie ma kasy(na runy) lub gdy sie ma MC

lub to i to :P (znam takich ludzi) ja osobiście wole grać jedną postacią

Elendart 02-03-2005 23:10

pamietaj tez ze jak masz druida i robisz UHy to troche czasu zejdzie zanim zrobisz i BP
i teraz pytanie czy lepiej robic BP UH w:
Obliczenia: druidowi odnawia sie mana w 6 sekund to 1 runa 6x100 (mana potrzebna na adure vite) = 600 sekund 1 runa czyli BP 20x600=12000 sekund czyli 12000/60=200 minut czyli 3h i 20 minut

czy moze lepiej uzbierac kase i kupic sobie BP za uzbierana kase?
wybor nalezy do was i nie radze uzywac MC (z wlasnego doswaiadczenia wiem czym to grozi)

Luka_MM 02-03-2005 23:34

Ja swojego Uh makera uzywam tylko wtedy kiedy musze afkowac (czyli rzadko). W innym wypadku nie oplaca sie nim robic uh gdyz srednio w ciagu 3h jestem wstanie wyciagnac z loota 15k, w tym czasie strace bp uh, czyli na czysto wychoidzi 12,5k (to tak w przyblizeniu) + exp + troche skilla. Wiec chyba juz wiadmo czy stac bezczynnie 3h czy wykorzystac je w inny sposob.

nawigator 03-03-2005 01:26

nie zawsze jest tak latwo jak mowicie. Np na moim servie (nova) uhy dochodza juz do 3 k... a potem sa wielkie afery jak druid nie moze kupic blue robe bo kosztuje 40 k moim zdaniem nie powinien sie dziwic... a wiekszosc tych uhów jest robiona na uhmakerach których np jedna osoba ma z 5 i jedzie na nich pare dni.. to denerwujace jak nie wiem co... bo idac nawet na dobre potforki to sie nigdy nie zwraca... chbya ze sie idzie na dl albo na demona i odrazu wypadnie e plate albo dsm...

Luka_MM cos mi sie wydaje ze 20 knightem tyle nei wyciagniesz.. no chbya ze powiesz mi gdzie to sprawdze.. .bo ani na guardach ani na mintwallin sie tyle raczej wyciagnac nie da... bo expiac 60 knightem ze skillem 102/101 z loota wyciaglame okolo 20 k .. no i jakies 6 k w samej kasie..
chyba ze wliczyles kase.. ale napisales z samego loota wiec ? :]

dubros 03-03-2005 06:09

ss

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Elendart
pamietaj tez ze jak masz druida i robisz UHy to troche czasu zejdzie zanim zrobisz i BP
i teraz pytanie czy lepiej robic BP UH w:
Obliczenia: druidowi odnawia sie mana w 6 sekund to 1 runa 6x100 (mana potrzebna na adure vite) = 600 sekund 1 runa czyli BP 20x600=12000 sekund czyli 12000/60=200 minut czyli 3h i 20 minut

czy moze lepiej uzbierac kase i kupic sobie BP za uzbierana kase?
wybor nalezy do was i nie radze uzywac MC (z wlasnego doswaiadczenia wiem czym to grozi)

moze i racja ale jezeli przez 3h20min zrobisz 1bp i na mc expisz to zbierzesz kasy na drugi i zamias jednego masz 2 czyli chyba tak lepiej ;]

Cruel Master Boa 03-03-2005 06:57

kasuja wszystkie posty powod w podpisie

Magical Trevor 03-03-2005 07:08

A ja mam knighta i jakoś nie mam UHmakera. Nie używam MC i nie chce mi się robić UHmakera. :P

Raynold 03-03-2005 07:13

Nie zapominajmy jeszcze o sytuacji, gdy ktoś ma pacc i może druidem sobie spać w łóżku. Wtedy logując się raz na jakiś czas i robiąc uhy też mlev leci. Z takiego samego robienia uhów i logowania się raz na jakiś czas na dłużej (godzinka, dwie) mam 41 mlev ;)

Kajulec 03-03-2005 07:18

Ja tez mialem robic runemakera ze wzgledu, ze gram paladynem i to sie troche ciagnie. Zrobilem 6 lvl i sobie uswiadomilem, ze przeciez po co ja bede robic runemakera? Porobie troche run moim paladynem, skoczy mu mlvl, przy okazji bede trenowal.
Moze oplaca sie robic runemakera na nizszym lvl'u, gdy sie nie ma kasy, a chodzi sie na cos mocniejszego. Ale przy wyzszym lvl'u to nie ma sensu.

Pozdro!

Luka_MM 03-03-2005 13:22

Nawigator, a skad ty wytrzasnales mi 20 lvl? W podpisie chyba pisze jaki mam, a tego loota robie na minosach niedaleko kazoo, zawsze z rana bo wtedy malo osob. A napisalem razem z kasa. Wyglada to mniej wiecej tak: Loot bag (12k capa) warty okolo 10k + 2k w kasie. Idz i sprawdz :)

Vermyn 03-03-2005 14:16

Predzej zarobie 10k w kopalni i zrobie bp uha druidem -.-'

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:57.