![]() |
historia- komu dalibyście 1 miejsce jako człowieka patrioty...
Komu dalibyście 1 miejsce jako czałowieka patriote który najbardziej przyczynił się do rozwoju Polski ??
Ja osobiście głosuje na Napoleona on przyczynił się do późniejszego wyzwolenia Polski z rąk prusaków, ausriaków, rosjan Edit: w sondzie WP=Wolna Polska |
Bohatera mojego avatara wraz z jego gestem! :D (Kozakiewicza dla niezorientowanych). A tak nieco bardziej serio - W dzisiejszych czasach - z całą stanowczością - NIKOMU! Wszyscy tylko chcą pieniądzami kieszenie napchać... Największymi patriotami są zwykli, prości podatnicy, odrabiający uczciwie pańszczyznę na rzecz państwa (pracujący, tylko ładniej powiedziane). Gdyby każdy prosty człowiek był uczciwy, nie starał się (w przypadku bogaczy na przykład) omijać podatków, myśleć o dobrze ogółu - dobro jednostki i rozwój kraju przyszłyby same. Niestety to pozostaje tylko w sferze marzeń...
Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia. |
Cytuj:
a jeszcze Piłsudski <hołd> hołd dla niego wielki człowiek chyba ostatnia ostoja Polski powojennej (Po I-wojnie) |
Uczyłeś się historii? Jak nie - wyjaśnię. Piłsudzki zrobił wiele, ale zakończył karierę haniebnie. Siłą przejął władzę w państwie (mordując setki Warszawiaków, pomijając że cały czas gadał o demokracji), żerując na naiwności ludu (obiecywał krocie, nic nie spełnił). Stworzył w państwie system autorytarny, potem BBWR i Obóz Belwederski. Przejął funkcję Naczelnego Wodza, na prezydenta obsadził swojego człowieka. Wszędzie miał swoich ludzi, każdy go szanował, co za tym idzie - każdy się z nim zgadzał, co by gość nie mówił. Miał pełnię władzy. Dopiero potem się ludzie zorientowali, jaki błąd zrobili popierając go. Po śmierci system autorytarny padł i wszystko wróciło do normalnego ładu. Morał? Zdecydowanie więcej namieszał niż dobrego zdziałał. Dlatego nie uważam go za patriotę.
|
Był taki gospodarz Michał Drzymała opowiem wam o nim małą historię:
W zaborze pruskim starano się pozbwić Polaków nie tylko języka, ale również ziemi. Władze pruskie chciały zmusić polskich właścicieli do sprzedaży gospodarstw i opuszczenia kraju, a na ich miejsce sprowadzić niemieckich osadników. W tym celu Prusacy wprowadzili wiele przepisów utrudniających Polakom życie, np. nie wydawali zgody na budowę domów i budynków godpodarczych. Zgody takiej nie otrzymał m. in. Michał Drzymała, gospodarz ze wsi Podgradowice. Zamieszkał starym i przeciekającym wozie cyrkowym. Społeczeństwo polskie ufundowało mu ze składek nowy wóz. Wówczas władze pruskie wynajdywały preseteksty, aby nakładać mandaty, np. za nieprawdiłowo powieszoną lampę czy za hodowanie kozy <lol>. Po kilku latach zmuszono Drzymałę do opuszczenia wozu. Dlatego Drzymała jest dla mnie patriotą. |
Cytuj:
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!A zresztą nie Piłsudzki tylko Piłsudski omg ! A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota ! PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII |
@up
A czemu "nikt nie ma prawa"? Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie... |
@up
heh poniosły mnie emocje ,poprostu kto tak mówi ,mówi wbrew historii |
Autor tematu@
Dlaczego Napoleon nie powinien być patriotą.Miałem na ostatniej histori temat zaborów i facet gadał o Napoleonie.Napiszę to co zapamiętałem. Jak wiecie Legiony Polskie powstały we Włoszech a zgode na ich powstanie wyraził właśnie napoleon bonaparte....ale to tylko ze względu na własne korzyści.Armia napoleońska najechała na Austrie.W ich szeregach oprócz Francuzów najwięcej było Polaków.Gdy zobaczył że z Austrią nie miał szans zawarł z nią pokój.Zbędnych Polaków wysłał na prawie pewną śmierć na wyspy niedaleko Ameryki Płd , gdzie większość zmarła przez chorobe...Polacy znów byli mu potrzebni .Tak do końca wierni Napoleonowi Polacy , podbili z nim prawie całą Europe.W "nagrode"utworzył dla Polaków Księstwo Warszawskie , ale to tylko z 2 powodów: 1.Chciał mieć nadal przy boku wiernych i patriotycznych Polaków. 2. Zrobił sobie tam "przystanek" by zaatakować Rosje....Dalej chyba nie musze mówić co się stało.Przegrał z Rosją,Księstwo Warszawskie znów zostało utracone,przegrał bitwe pod Waterloo i został wysłany na wyspe Świętej Heleny...ufff koniec To był taki mały offtopic;) Moim zdaniem patriotami są ci którzy walczyli za wolność.Są to miliony zmarłych żołnierzy walczących o wolność kraju. |
Cytuj:
Swoją drogą ciekawy temat. |
Cytuj:
taka wypowiedź bardzo mi sie podoba ^^ :D tak mamy inne zdania ale historię można odbierać w wielu rożnych faktach :) być może masz kłębek racji ;) |
E. Gierek
...................... ...................... Ponoć nie zostawił po sobie ani grosza długu |
Eeee panowie co tam robi Bonapate?? On utworzył państwo i tyle dobrego, przez niego był kryzys gospodarczy w Polsce (wprowadził 100tysięczną armie ;/), Polakom dawał najtrudniejsze zadania, (Berezyna [czyjakoś tak] na przykład). Wybieram Lecha ;]
|
:D napewno napoleon bonapartE :D
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie... I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji. Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez? |
Michail Gorbaczow(nie wiem jak sie pisze :P)
|
Józef Piłsudski the best!!
|
A ja jestem za Janem Rodowiczem (Anoda) to on uratował Alka Dawidowskiego zabijając niemca, który go postrzelił w brzuch w akcji pod Arsenałem mającej na celu uratowanie Jana Bytnara (Rudego).
Był najstraszy z nich, czuł się za nich odpowiedzialny, dlatego skoczył z budynku okna Departamentu Bezpieczenstwa na daszek gdzie mocno zwichnal sobie nogę ale probował się ratowac, miał nadzięję, ze ucieknie. Skoczyl z daszku złapali go i zabili. Ogolem po wojnie mial 81% kalectwa. Dla mnie był prawdziwym patriotą i jest moim ideałem do naśladowania. @Nekruś Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata) Pozatym wszyscy mówią, że go kochają interesują sie ple plepleplee a jak przychodzi co do czego to phosze bahdzo :P Dla mnie i tak wiekszym pathiotą jest Anoda |
hmm...
Wedlug mnie najwiekszym patriota jest Lesiu Walesa. Malo wiem o czasam komuny, ale z opowiesci rodzicow (zwlaszcza ojca) wiem, ze zbytnio kolorowo nie bylo. A on znalazl sie we wlasciwym miejscu i wlasciwym czasie i dokonal niemozliwego. Nie tylko wyzwolil Polse z socjalistycznego ustroju (chociaz nie do konca) ale takze zapoczatkowal przemiany w europie. Cokolwiek sie by o nim nie mowilo dla mnie zawsze bedzie jednym z najlepszych Polakow na siwecie. Chociaz podczas pisania tego testu stwierdzilem, ze nie jestem patriota. W wielu przypadkach patriotyzm jest przyczyna niepotrzebnego cierpienia (wojny, rozlewu krwi). Wole jednak zeby patriotami byli inni. ja bede jednak czlowiekiem;) edit: patriotym jest postawa uszanowania i oddania wzgledem WLASNEJ ojczyzny. Wjec Bonaparte jest tutaj chyba pomylka:) Nie glosujcie na wielkieg - malego czlowieka:) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:37. |