Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Bron na nowy server... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=29624)

Gangrel 17-03-2005 15:42

Bron na nowy server...

Razem z kolega planuje isc na nowy server i obaj zamierzamy gracz knightami.
Przez okolo godzine zastanawialismy sie nad wyborem broni i wsumie niczego nie ustalismy...Wiem ze cluby sa latwo dostepne, przy odrobinie szczescia mozna z wild warriora wyciagnac...Ze swordami jest kiepsko jesli nie ma sie kolegi sorka ktory wyrznie fire devile po drodze na questa na spike sword...z axe tez nie jest latwo...barbarian axe za 590 w sklepie(i to jeszcze na edron wiec trzeba liczyc ~700gp zeby zdobyc bron) a potem jest jeszcze gorzej. Dwarven axe z dwoch questow lv 30+ z czego dwarv hell odpada. Knight axe to bajka. Questy fibula deep 50lv jesli dobrze pamietam, OF 40lv i mozna zlootowac z BK ale to tez 50lv. Jakie jest wasze zdanie? Co byscie wybrali?

Fryteczka 17-03-2005 15:49

wybralem cluby :P w miare tanie (c-mace na edron) btw. pisz na gg jak bendzie nowy server to moge z wami ;p

sir Tifejo 17-03-2005 16:01

Masz problem, zostan palkiem :D
Kusza/luki latwo da sie zdobyc [hunter/archer] bolty i strzaly to samo, na a speary to z trolli :)
Jesli knightem koniecznie chcesz grac to mace, potem mozesz zmienic na swordy, ale raczej nie, wiec mace

Ashlon 17-03-2005 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fryteczka
wybralem cluby :P w miare tanie (c-mace na edron) btw. pisz na gg jak bendzie nowy server to moge z wami ;p

Na edron jest b-axe, ktory jest nieporownywalnie lepszy niz c-mace.

Ja jednak wybieralbym miedzy swordami - axami. Axe - na poczatku latwiej dostepne, potem troche mniej. Swordy - lzejsze, lepsze (wg. mnie def broni tez sie liczy, bo inaczej - po co on by byl? Zreszta, ktos z axami dostaje wiecej niz ja a ma skille podobne) i ladniej wygladaja.

Devx 17-03-2005 16:08

Mi się wydaje że na nowym servie nie warto wybrać cluba po potem na 50 + club jest cianki a początki z axe nie są takie trudne jak ze swordem ( chyba że lubisz longsowrda :D ) Polecam axe bo morzna kupic barbarian axe .

sir Tifejo 17-03-2005 16:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Ja jednak wybieralbym miedzy swordami - axami. Axe - na poczatku latwiej dostepne, potem troche mniej. Swordy - lzejsze, lepsze (wg. mnie def broni tez sie liczy, bo inaczej - po co on by byl? Zreszta, ktos z axami dostaje wiecej niz ja a ma skille podobne) i ladniej wygladaja.

To ze swordy sa najlepsze to kazdy wie, chodzi tylko o to ze na nowych swiatach taki fs pierwszy miesiac pewnie nie bedzie w ogole dostepny, a co dopiero gs ;/
Stanowczo odradzam, Cluby sa w sam raz.

mateusz_15 17-03-2005 16:13

axe

wybierzcie axe, sam walcze swordami i moj qmpel axe-ami wiec wiem jak jest; mimo iz cluby sa tanie to absolutnie ich nie wybieraj sa slaaaabe;
axe sa najlepsze, tansze od sword-ow swordy drogie lecz dobry def; natomiast wybierz cluby jesli twoja gra bedzie trwala do ok.30lvl bo jesli zamierasz grac dluzej zainwesuj w axe a na poczatku nie kupuj niczego tylko bierz sie za trening zrobisz dobre skille a na dodatek w tym czasie ceny spadna.

Vasemir 17-03-2005 16:30

Club- chociaż tani, ale nabijecie lvl, skills i co potem?? Bez sensu bo tak naprawdę dobre bronie tego typu na zwykłym serwerze są nie do zdobycia.
Broni dwuręcznej też tutaj dobrej brakuje, już nie wspominając o jednoręcznej. Moim zdaniem najgorszy wybór.

Axe- trochę już w tym siedzę i jestem zadowolony. Problemu ze zdobyciem też raczej nie ma, nazbierajcie kasy i zaraz znajdziecie jakiegoś sprzedawcę. W miarę tanie i dostępne. Co prawda aż do 100 będę się musiał męczyć z f-axe i brakuje czegoś po drodze. Broni dwuręcznych nie brakuje a na końcy naszej drogi marzeń mamy stonecuttera :)

Sword- największy minus to że drogie, na początku będzie trzeba bulić za nie ostro :) Ale z perspektywy czasu całkiem niezłe. Serpent/spike potem fire potem bright i potem SoV więc moim zdaniem niezłe. Jako broń dwuręczna gs też się nieźle spisuje.

Może jakaś mała statystyka dla broni w miarę dostepnych na dłuższą metę:

Club
1 ręczna Skull Staff 36/12
2 ręczna War Hammer 45/10
Anihilator Brak Danych (nie wykluczam że nie ma odpowiednika axe i clubów)

Axe
1 ręczna Fire Axe 38/16
2 ręczna Dragon Lance 47/16
Anihilator Stonecutter Axe 50/30

Sword
1 ręczna Bright Sword 36/30
2 ręczna Giant Sword 46/22
Anihilator Magic Sword 48/35

Best:
1 ręczna atak: axe
1 ręczna obrona: sword
2 ręczna atak: axe
2 ręczna obrona: sword
Anihi atak: axe
Anihi obrona: sword

Podsumowujący cluby odpadają na całej linii, zostają do wyboru swordy albo axe. Jeżeli zależy Ci na ataku i minimalnie szybszym (mimo wszystko minimalna różnica jest) expie lepsze są axy z lepszym atakiem. Natomiast swordy mają znakomitą obronę i świetnie się nadają do blokowanie.

Dlatego musisz wybrać między axe i swordami. Jednoznacznego wyboru nie ma wszystko zależy od Was. Obojętnie co z nich wybierzesz moim zdaniem będzie dobrym wyborem a zależy on od stylu grania. Mam nadzieję że ciut pomogłem :)

PS: Temat raczej do działu broni, a tak swoją drogą były już chyba podobne. Chociaż na bezrybiu i rak ryba, a że tyle durnych tematów ostatnio to czasem nawet lepiej odświeżyć stare wątki :)

Kebes 17-03-2005 16:32

Jestem za Axe. Z tego co zrozumiałem planujecie przenieść się na świat, który powstanie np. za 2 miesiące. Jeśli tak to są dwie możliwości:
1.) Jeśli nie masz PACC' a (a tak wywnioskowałem kiedy mówiłeś o Edron i sklepach) to i tak nie będziesz mógł na początku wejść na serwer, a potem ceny być może spadną i znajdziesz kogoś kto będzie sprzedawał Barbarian Axe np. na Trade Chacie.
2.) Jeśli masz PACC to nie ma problemu. 590GP w zęby i na Edron po Barbarian (z którym wg mnie można biegać nawet do ok. 15-20lvl).

globi 17-03-2005 16:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mateusz_15
wybierzcie axe, sam walcze swordami i moj qmpel axe-ami wiec wiem jak jest; mimo iz cluby sa tanie to absolutnie ich nie wybieraj sa slaaaabe;
axe sa najlepsze, tansze od sword-ow swordy drogie lecz dobry def; natomiast wybierz cluby jesli twoja gra bedzie trwala do ok.30lvl bo jesli zamierasz grac dluzej zainwesuj w axe a na poczatku nie kupuj niczego tylko bierz sie za trening zrobisz dobre skille a na dodatek w tym czasie ceny spadna.

On chce iść na nowy server, a co z tym idzie będzie trenił jak najszybciej i nie będzie czekał aż ceny spadną.

elite 17-03-2005 16:43

Ja obcuje za axe... Cale zycie gralem swordami ale teraz postanowilem sie przezucic i jestem bardzo zadowolony. D lance swietna jest- 3 x lzejsza niz gs i wiecej ataku ma. Na nowym swiecie ciezko jest zdobyc ale jak sie chce cos osiagnac to nie ma problemu ;] Polecam axe!

Scream 17-03-2005 17:41

bronie mozna podzleic na 3 poziomy -

bron poczatkowa jednoreczna, bron zaawansowana jednoreczna, bron zaawansowana dwu reczna. Nie uwzgledniam tu ciezko dosteptnych broni, jak pharaon sword ( czy jakos tak) albo sov. Nalezy tez zaznaczyc, ze jesli grasz knightem to o zdobywaniu broni z questow mozna raczej zapominec, duzo szybciej mozna se je kupic.

z poczatku -
axe - barbarian axe, latwo dosteptny i tani, bo za 590 w sklepie na edron, wiec biegasz z nim od 8lv.
cluby - c-mace, bardzo podobny do barbarian axe, niemal taki sam
swordy - z poczatku spike lub serpent sword, obydwa trzeba kupic od gracza, do tego dosc drogo poniewaz cena na nowym serwerze to ok. 2-3k a z samego poczatku ni bedzie sie dalo kupic. Spike posiada lepsza obrona, serpent jest gorszy pod kazdym wzgledem od odpowiednikow w axe i club.

zaawansowane jednoreczne -
axe - fire axe - bron dosc ciezko dosteptna i dosc droga, zdobedziemy pozniej niz np. ss lub fs, ale za to jakosc wieksza
sword- fs, pozniej bs, posiadaja dosc dobra cena i statystyki.
club - ss, posiada slaba obrona wiec do blokowania raczej slaby, cena podobna do bs, ale dla knighta lepszy bedzie bs poniewaz ma on lepsza obrona a waga nie ma zbyt duzej roznicy

bronie 2 handed - ( tu moja wiedza jest akurat srednia:/ )
axe - dragon lance, zdecydowanie najlepsza
swordy - gs, troche gorszy od dragon lance
warhammer - z poczatku atrakcyjny, poniewaz jest tani i posiada soc duzy atak, ale po zdobyciu wiekszego lv, gdy bylo by nas stac na dragon lance bedziemy zalowac swego wyboru

w broniach z annhi axe rowniez jest najlepszy.

Poli 17-03-2005 17:48

Ostatnio popularne sa axy i slynne wejscie "zerka" jednak ja chyba zawsze bede popularyzowal swordy. Chyba mam donich zaduzy sentyment, może dlatego że to pierwszy rodzaj broni z jakim się zetknołem zaczynając grać w Tibie :D
Btw nowych i starych knightów zapraszam do przeczytania mojego nowego poradnika http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=29568 :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:57.