Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Uwaga (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=30694)

Aversin 26-03-2005 22:25

Uwaga

Dzisiaj w programie Uwaga tematem były "Dzieci Bezrobocia". Program był poświęcony dzieciom, których rodzice nie mają pracy. Była przedstawiona jedna rodzina. Najstarszy z synów zarabiał pieniądze ..

"(...)Najstarszy z braci postanowił sam zarabiać pieniądze. Jest maniakiem komputerowym i każdą wolna chwilę spędza w kawiarence internetowej. Buduje wirtualnych bohaterów, których sprzedaje na allegro.

- Postać kosztuje 60 zł – mówi, ale inne produkty potrafią mieć wyższe ceny.(...)
"

Oczywiście wiadomo o jaką grę chodzi. Chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na tem temat. Z jednej strony rodzina jest biedna i potrzebują pieniędzy, ale z drugiej strony tworząc postać akceptujesz regulamin, który mówi, że sprzedawanie postaci oraz sprzętu jest zabronione. Czyli niejako oszukuje.
Jakie jest wasze zdanie ?

Pełny artykuł znajdziecie pod tym adresem:
http://uwaga.onet.pl/1221703,archiwum.html

Thomas 26-03-2005 22:36

chlopak nie ma co do ust wlozyc... dobrze robi ze pomaga rodzicom w utrzymaniu rodziny... bylbym dumny z takiego syna (nawet jesli to jest lamanie zasad gry)!!!!!!

OLOL 26-03-2005 22:38

Chodzi tu o brak pieniędzy. To tak jak "niema pieniędzy bo pije", picie pochłania pieniądze i jest uważane przez ogół społeczeństwa za złe. Tak i handlowanie charami w Tibii jest uznawane za złe(ale z pieniędzmi jest odwrotnie). Niektórzy zarabiają na utrzymanie gorzej(sprzedają narkotyki, robią czarne interesy). Uważam że sprawa jest przykra :(. Opinie będą podzielone. Z jednej strony "Jakoś musi zarobić na chleb" z drugiej strony "Ale to jest sprzeczne z regulaminem ! " tak jak z alkoholem(no może niezbyt szczęśliwe porównanie :P).
Sam jestem ciekaw co wy o tym myślicie. Wypowiadajcie się.

Gangrel 26-03-2005 22:58

Ma wybor: Jesc lub przestrzegac zadad tibi. Co ty bys wybral?

Dan the Automator 26-03-2005 23:05

Moglby roznosić ulotki, rozdawać gazete, sprzątać, cokolwiek. Zadna praca nie chańbi. Pozatym to tania sensacja, mam to gdzieś.

p.s ciekawe czy czyta to forum :>

Jadzia 26-03-2005 23:05

chłopak z rodzinka nie ma co jeść wiec wydaje troche kasy na kawiarenke i robi postać by zarobić na chleb dla rodziny. niby robi to niezgodnie z prawem tibii ale przynajmniej ma co jeść.

Aversin 26-03-2005 23:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dobo
Moglby roznosić ulotki, rozdawać gazete, sprzątać, cokolwiek. Zadna praca nie chańbi. Pozatym to tania sensacja, mam to gdzieś.

p.s ciekawe czy czyta to forum :>

No ale zawsze łatwiej jest ukraść, oszukać, zrobić przekręt niż uczciwie pracować.

Gumski 26-03-2005 23:19

Zanim zrobi postac na odpowiednim poziomie i bedzie mogl ja sprzedac za 60 zlotych to wyda X razy wiecej na sama kawiarenke <lol>

Thomas 26-03-2005 23:25

@Pebe: CO ON NIBY UKRADL???!!! PRZECIEZ SAM TE POSTACIE "TRWORZY"!!

Aversin 26-03-2005 23:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thomas
@Pebe: CO ON NIBY UKRADL???!!! PRZECIEZ SAM TE POSTACIE "TRWORZY"!!

A czy ja napisałem, że on coś ukradł ? Moja wypowiedź w danym poście nie dotyczy konkretnej osoby. Wypowiedam się tam ogólnie o społeczeństwie.
Co do konkretnego przypadku to jakby na to nie patrzeć (zapomnijmy o sytuacji rodzinnej na chwilę) to jednak oszukuje. Moim zdaniem nie wszystko i nie zawsze można/powinno się usprawiedliwiać brakiem pieniędzy.

BTW. Nie myślcie sobie, że jestem jakimś potworem. Staram się rozkręcić dyskusję. Reportaż Uwagi moim zdaniem jest mocno przesadzony. W jednym momencie był pokazany owy chłopak siedzący w domu (chyba, napewno nie była to kawiarenka internetowa) przy całkiem nieźle wyglądającym kompie. Nie ma czego do ust włożyć ale kompa mają ? (moge się mylić) ...
Chciałbym aby ktoś na so popatrzył też z drugiej strony a nie tylko jacy to oni biedni są ...

Evul Tibian 26-03-2005 23:46

Ciekawe ile on ma z tego zyku?
Caffe 3zl/h
na facc 60lvl nabic to troche trwa, watpie czy on ma z tego jakikolwiek zysk

$corcerer 27-03-2005 16:59

Sprzedawanie postaci jest nieetyczne. Koniec.

sebcio 27-03-2005 17:23

Tez to wczoraj ogladalem, jego postac nazywa sie prawdopodobnie "Demon".
Wracajac do tematu, to jednak oszukuje... Ale oszukuje bo musi (?). Chociaz jak powiedzial Dobo, moglby poroznosic ulotki czy cos...

Itachi 27-03-2005 17:26

A skad wiecie za akurat o Tibie chodzi.
Moze to jakas inna gra, jest sporo bezplatnych gier online

sebcio 27-03-2005 17:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Itachi
A skad wiecie za akurat o Tibie chodzi.
Moze to jakas inna gra, jest sporo bezplatnych gier online

W TV bylo pokazane, jak biega po Tibijskiej ziemi. :)

EDIT:
Literowka. ;s

daroslaw 27-03-2005 17:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pebe83
Najstarszy z braci postanowił sam zarabiać pieniądze. Jest maniakiem komputerowym i każdą wolna chwilę spędza w kawiarence internetowej.

Żadna praca nie chańbi on może wybrał tą "pracę".
Przecież jest maniakiem komputerowym. Jest to łamanie zasad, ale może najlepiej wychodzi mu zarabianie na chleb na tym?

$corcerer 27-03-2005 17:54

A ja wybiore rabowanie i kidnaperstwo, w koncu zadna praca nie hańbi, co nie? A całkiem dobrze mi się wiedzie...

daroslaw 27-03-2005 18:04

Jak ci to dobrze wychodzi i chcesz tego to czemu nie? Jemu może to nie wychodziło. Jak byś bił tak szybko lvl jak on (nie mówie że nie potrafisz)
i by ci sie to opłacało to nie zrobił byś tego na jego miejscu?

$corcerer 27-03-2005 18:10

Nie wiem, nigdy nie byłem w takiej sytuacji i mam nadzieję że nie będę musiał być...

daroslaw 27-03-2005 18:11

i ci tego nie życze

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:31.