Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Potwory (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=17)
-   -   Podziemia Ankrahmun (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=31453)

L-fan 06-04-2005 21:38

Podziemia Ankrahmun

Chcialbym aby wreszcie ktos znajacy sie na rzeczy porzadnie opisal podziemia Ankrahmun. Ja w kwestii expienia na Ankrahmun jestem zupelnie zielony wiec mam nadzieje ze ktos mi wytlumaczy z grubsza co i jak. Najbardziej interesuja mnie larvy i scaraby. Niektorzy mowia ze juz od poziomu -3 sa ancient scaraby, niektorzy ze od -4... Chcialbym spokojnie poexpic, tak zeby sie nie natknac na jakiegos licha czy ancient scaraba ;) wiec tak podsumowujac: jakby ktos mogl moze pozaznaczac wejscia (podobno tam jest jakis quest, wiec od razu mowie ze oczywiscie nie chodzi mi o wejscie na niego) opisac co na jakim poziomie i jakies porady jak tam expic... Moj lvl i inne bajery macie w podpisie. Z gory thx.

Nie wiem moze taki temat juz byl, jesli tak to prosze o link do niego i zamkniecie tego.

Ashlon 06-04-2005 21:55

Bo to sa dwie rozne sprawy, widzisz ;)
Larvowiska : sa 4 o ile sobie pamietam : po obu stronach miasta i na polnoc od niego. Na -1 sa larvy, na -2 larvy w towarzystwie scarabow, na -3 juz same scaraby, na -4 : ancienty.
Tomby : wystepuja przerozne nieumarlaki, troszke scarabow tez sie nawinie. Jest to powiazane z questem, wiec cicho ;)
Powiem tyle, ze tomby sa ukryte, natomiast larvowiska znajduja sie pod zwyklymi "kamyczkami" ;)

L-fan 07-04-2005 15:35

thx

Dzieki, wasnie o to mi chodzilo :) gdyby ktos mial jeszcze jakies informacje to niech napisze.

edit: aha, jeszcze pare pytan:
1.jakie hity bede dostawal od scarabow/larw? moj eq: c-arm, w-helm, p-legs, scarf i gs, bede mial skile 80/80.
2. Ile mniej/wiecej uh bedzie mi szlo na godzinke hunta?
3. Ile expa przecietnie zrobie w godzine?
4. Ile bedzie z tego kasy?
z gory dzieki za pomoc :D

mometeo 07-04-2005 21:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez L-fan
Dzieki, wasnie o to mi chodzilo :) gdyby ktos mial jeszcze jakies informacje to niech napisze.

edit: aha, jeszcze pare pytan:
1.jakie hity bede dostawal od scarabow/larw? moj eq: c-arm, w-helm, p-legs, scarf i gs, bede mial skile 80/80.
2. Ile mniej/wiecej uh bedzie mi szlo na godzinke hunta?
3. Ile expa przecietnie zrobie w godzine?
4. Ile bedzie z tego kasy?
z gory dzieki za pomoc :D

Częściowo może Ci pomogę w tych kwestiach :-)
1. larwy pojedyńczo czy też w mniejszych grupach "gryzą" mniej więcej jak roty (tyle, że dodatkwo truja jak poison spidery), tak, że krzywdy Ci nie zrobią żadnej. Co do scarabów -raczej też nic ci nie powinny zabrać z hita, ale za to porządnie trują ignorując pancerz -jednorazowo 20-30, a jeśli będzie ich kilka na raz (na niższych poziomach chodzą 4kami i 5iątkami) to zabiorą ci sporo -ja osobiście wole zerki.
2. z twoimi skilami i wyposażeniem myślę, że 1 BP starczy, a jeśli będziesz je wyciągał pojedyńczo, to nawet pół :-)
3. tego niestety nie liczyłem, ale tłucze się ich tam sporo -nie musisz czekać na respawn :-)
4. Z tym jest nieco gorsza sprawa i dużo zależy od szczęścia -mnie przez cały dzień trafiły się 3 kamyczki i 1 scarab coin. Jedyna nadzieja w kasie -tyle co na UH-y

Sor"ser" 07-04-2005 21:36

A ja mam pytanko =)

Czy w kryptach występują odrazu na -1 poziomie wszystkie umarlaki czy zaczynają się mocniejsze na niższych poziomach? Jestem sorc na 28 lv i 41 m lv, więc zastanawiam się czy brać kogoś do pomocy czy chodzić tam samej. Za odpowiedz dziękuje ;)

mometeo 07-04-2005 21:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sor"ser"
Czy w kryptach występują odrazu na -1 poziomie wszystkie umarlaki czy zaczynają się mocniejsze na niższych poziomach? Jestem sorc na 28 lv i 41 m lv, więc zastanawiam się czy brać kogoś do pomocy czy chodzić tam samej. Za odpowiedz dziękuje ;)

Zależy w której krypcie.
W jednej spotkałem na 1 poziomie tylko kości i ghule.
Bynajmniej najsilniejsze stwory, które spotkałem lączne we wszystkich pierwszych kryptach to:
1 DS
1 bone chamber (czy jakoś tak :-)
1 beholder
1 duch
2-3 stalkery (te dopiero mnie wkurzają!)
2-6 mumii
3-5 scaraby
Spokojnie możesz ekspić samotnie na 1 i drugim poziomie -stworki (zwłaszcza te troszke silniejsze) występują maksymalnie po 2 na raz

Sor"ser" 07-04-2005 21:49

A runki? :>

Czy 3 bp hmm gfby i Sd starczą na samotne przechadzanie się po kryptach (mumie, ghoule, hm. ghost?)

mometeo 07-04-2005 21:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sor"ser"
Czy 3 bp hmm gfby i Sd starczą na samotne przechadzanie się po kryptach (mumie, ghoule, hm. ghost?)

Spokojnie
Ale SD to lekka przesada, chyba, że chcesz zejść niżej na vampiry :-)

Sor"ser" 07-04-2005 21:56

Nigdy nic nie wiadomo... :P

Jak dostane laga i mnie zepchnie na Vampy to czemu nie z Sd : P <joke>

- Sd tylko dla bezpieczeństwa = )

Ashlon 07-04-2005 22:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mometeo
Spokojnie możesz ekspić samotnie na 1 i drugim poziomie -stworki (zwłaszcza te troszke silniejsze) występują maksymalnie po 2 na raz

Tak, szczegolnie w jednym tombie - 2 x crypt shambler, 4 x ghoul i 1 vampir na raz. Faktycznie - max 2 stworki. A 3 fd to tez ladna jazda dla sorca.

patrikoz 09-04-2005 16:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gremlin
Larwy sa mutacja rota i poison spidera czerpiac najgorsze cechy z obydwu potworow, do tego maja sporo hp - ale dla rycerza ze skillami 80/80 to nie przeciwnik

- nie wiem jak to jest w praktyce, ale kolega mi mowil ze larvy bija mocniej od rota. Mial racje?

iglarf 09-04-2005 16:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez patrikoz
- nie wiem jak to jest w praktyce, ale kolega mi mowil ze larvy bija mocniej od rota. Mial racje?

Moim skromnym zdaniem larva bije porównywalnie do rota lecz zatruwa i dzięki temu staje się sliniejsza.

patrikoz 09-04-2005 18:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez iglarf
Moim skromnym zdaniem larva bije porównywalnie do rota lecz zatruwa i dzięki temu staje się sliniejsza.

- Dzieki, Twoje skromne zdanie bardzo mi pomoglo. Jesli ktosby mogl odpowiedziec na moje kolejne - pytanie - czy oplaca sie bic larvy z GFB, jesli zaatakuje nas wieksza ilosc?

Watto 09-04-2005 19:10

Cytuj:

- Dzieki, Twoje skromne zdanie bardzo mi pomoglo. Jesli ktosby mogl odpowiedziec na moje kolejne - pytanie - czy oplaca sie bic larvy z GFB, jesli zaatakuje nas wieksza ilosc?

Nie, używaj vitek.

iglarf 09-04-2005 21:24

Cytuj:

Nie, nie opłaca sie ponieważ w larv cave'ach jest 1 sqm szerokosci korytarza wię mozesz wybijac po 1 lub po 2..

Xeltix 10-04-2005 00:16

gdzie dokladnie szukac larvowisk za ankrahmun czy na terenie miasta?

iglarf 10-04-2005 10:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xeltix
gdzie dokladnie szukac larvowisk za ankrahmun czy na terenie miasta?

Na pustyni przy Ank szukaj dziur przysypanych kamieniami.

..::QRAS::.. 10-04-2005 11:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mometeo
Zależy w której krypcie.
W jednej spotkałem na 1 poziomie tylko kości i ghule.
Bynajmniej najsilniejsze stwory, które spotkałem lączne we wszystkich pierwszych kryptach to:
1 DS
1 bone chamber (czy jakoś tak :-)
1 beholder
1 duch
2-3 stalkery (te dopiero mnie wkurzają!)
2-6 mumii
3-5 scaraby

up@
jak cos to bone beasty albo shambery -.-

Xeltix 12-04-2005 00:50

mam 2 pytania
1. Gdzie znajde ksiazke z przyblizonymi miejscami grobowcow :)
2. Czy bardziej sorcowi sie oplaca chodzic na darashi na lewo na ghost landy czy grobowce

khazad 12-04-2005 01:36

odnosnie scarabow powinno sie zaznaczyc, ze one wala z trucizny troszke inaczej niz mumie larvy czy chociazby skorpiony. one jednorazowo zabieraja po 15+ hp, jednakze z tym atakiem bywa roznie czasem wogole nie walna z trucizny, czasem zciagaja 100+ hp ( zdarzylo mi sie tak doslownie kilka razy z kilkuset ) ). jezeli chodzi o tomby to najbezpieczniej jest w tombie na zachod od miasta. najmocniejsze co tam jest to stone golem i troche crypt shamblerow. polecal bym odkrywac tego tomba powoli, a nawet bardzo powoli ( male kroczki i za kazdym razem czekamy chwilke zeby cos potencjalnie zlurowanego wyszlo ). kumpel raz na 15 levie palkiem chcial pokazac jaki on nie jest i zlurowal 3 mumie i 2 crypty. sytuacje uratowaly gfb dopiero. pietro wyzej w zasadzie to nam nic nie grozi. najmocnieszy jest jeden scarab. sa tam male ilosc larv, sporawa nawe ilosc ghouli, troche szkieletow lion jeden i to w sumie tyle... oczywiscie pomijam "komitet powitalny" przy zejsciu na poziom -4 zlozony z 3 snakow... latwy jest tez tomb kolo <cenzura>, ale trzeba uwazac na stalkery i jednego vampira. wystepuja tez ghosty wiec radze wziasc runki ze soba

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:03.