Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=14)
-   -   Pytanie do adm... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=31454)

Woyteck 06-04-2005 22:00

Pytanie do adm...

Tak mysle, stronke hostujecie w USA, czy nie lepiej byloby w Polsce gdzies?
Czy jest mozliwosc zdobycia danych jaki ruch generuje tibia.pl ?
(znalazlem statystyki wejsc na www jedynie)
Moze sie okazac, ze znajdzie sie za tanie pieniadze odpowiedni hosting i w Polsce.

Shinjix 06-04-2005 22:08

Czy takich rzeczy nie załatwia się na PW?? :S

Gangrel 06-04-2005 22:49

Skad wiesz ze server jest w USA? Ja tam nie widzie powodow aby tak sadzic...

MatKus 06-04-2005 23:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gangrel666
Skad wiesz ze server jest w USA? Ja tam nie widzie powodow aby tak sadzic...

Wystarczy tracerouta zrobić, i już widzisz, że serwer stoi w Dallas.
Strona generuje prawdopodobnie około 250-300GB/miesiąc, choć dokładnych danych nie mam.
jeśli zaś chodzi o wymagania sprzętowe, to myslę, że 4-5 dedykowanych serwerów powinno starczyć. Obecnie mamy 3x Dual Xeon 2.8Ghz, i czasem trochę nienajlepiej wszystko działa.

około 80-90% obciążenia serwerów to forum, które jednocześnie stanowi około 60-70% wykorzystania łącza.

Po za tym zmieniając hosting musimy kupić też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo jeśli zainstalujemy phpBB, to wymagania sprzętowe pomnóż przez 3, a licencję na obecne forum ma fpp.pl, nie my.

Woyteck 07-04-2005 01:10

Rzeczowa odpowiedź.
Dzieki! Nie mam pytań ;-)

(w sumie to zaciekawilo mnie to platne forum - poszperam ;)

Shinjix: owszem, ale trzeba najpierw znac nicka admina ;)

PS Z tymi dedykowanymi serwerkami to moglbybyc problemik w Polsce (w usa mają tego na backpack'i ;) ale gdyby byla to kolokacja to by bylo do zrobienia...

roland 07-04-2005 15:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MatKus
Po za tym zmieniając hosting musimy kupić też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo jeśli zainstalujemy phpBB, to wymagania sprzętowe pomnóż przez 3, a licencję na obecne forum ma fpp.pl, nie my.

Chcecie zainstalować phpBB? LOL? Najgorsze z możliwych forów? Już chyba lepiej forum z www.free4web.pl -,-
Invision board jest najlepszym rozwiązaniem...

Vanhelsen 07-04-2005 16:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez roland
Chcecie zainstalować phpBB? LOL? Najgorsze z możliwych forów? Już chyba lepiej forum z www.free4web.pl -,-

Niema to jak umiejetność czytania ze zrozumieniem...
Ta zmiana to sytuacja czysto hipotetyczna, gdyby tibia.pl zmieniała hosting a nie plan MatKusa.

Dr. Omader 07-04-2005 18:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez roland

Taaa... radze przeczytac na przyszlosc post 2 razy zanim odpowiesz.
Zwroce twoja uwage na takie 2 slowa w wypowiedzi matkusa:
"Po za tym zmieniając hosting MUSIMY KUPIĆ też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo JEŚlI zainstalujemy phpBB"

Pozatym phpBB nie jest takie zle. Jesli umie je sie dobrze skonfigurowac i zainstaluje tylko NAJPOTRZEBNIEJSZE mody, a nie zrobi z forum choinke instalujac ver. Przema albo zainstaluje wszystkie dostepne mody to bedzie calkiem dobrze i sprawnie dzialac. Oczywiscie nie dorownuje IB czy VB ale nie jest najgorsze(Tak mam porownanie...).

No i dochodzi fakt ze nie planujemy zadnych przenosin narazie wiec nie ma co sie martwic o takie rzeczy.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:04.