![]() |
Pytanie do adm...
Tak mysle, stronke hostujecie w USA, czy nie lepiej byloby w Polsce gdzies?
Czy jest mozliwosc zdobycia danych jaki ruch generuje tibia.pl ? (znalazlem statystyki wejsc na www jedynie) Moze sie okazac, ze znajdzie sie za tanie pieniadze odpowiedni hosting i w Polsce. |
Czy takich rzeczy nie załatwia się na PW?? :S
|
Skad wiesz ze server jest w USA? Ja tam nie widzie powodow aby tak sadzic...
|
Cytuj:
Strona generuje prawdopodobnie około 250-300GB/miesiąc, choć dokładnych danych nie mam. jeśli zaś chodzi o wymagania sprzętowe, to myslę, że 4-5 dedykowanych serwerów powinno starczyć. Obecnie mamy 3x Dual Xeon 2.8Ghz, i czasem trochę nienajlepiej wszystko działa. około 80-90% obciążenia serwerów to forum, które jednocześnie stanowi około 60-70% wykorzystania łącza. Po za tym zmieniając hosting musimy kupić też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo jeśli zainstalujemy phpBB, to wymagania sprzętowe pomnóż przez 3, a licencję na obecne forum ma fpp.pl, nie my. |
Rzeczowa odpowiedź.
Dzieki! Nie mam pytań ;-) (w sumie to zaciekawilo mnie to platne forum - poszperam ;) Shinjix: owszem, ale trzeba najpierw znac nicka admina ;) PS Z tymi dedykowanymi serwerkami to moglbybyc problemik w Polsce (w usa mają tego na backpack'i ;) ale gdyby byla to kolokacja to by bylo do zrobienia... |
Cytuj:
Invision board jest najlepszym rozwiązaniem... |
Cytuj:
Ta zmiana to sytuacja czysto hipotetyczna, gdyby tibia.pl zmieniała hosting a nie plan MatKusa. |
Cytuj:
Zwroce twoja uwage na takie 2 slowa w wypowiedzi matkusa: "Po za tym zmieniając hosting MUSIMY KUPIĆ też porządne forum (np. posiadane obecnie vBulletin), bo JEŚlI zainstalujemy phpBB" Pozatym phpBB nie jest takie zle. Jesli umie je sie dobrze skonfigurowac i zainstaluje tylko NAJPOTRZEBNIEJSZE mody, a nie zrobi z forum choinke instalujac ver. Przema albo zainstaluje wszystkie dostepne mody to bedzie calkiem dobrze i sprawnie dzialac. Oczywiscie nie dorownuje IB czy VB ale nie jest najgorsze(Tak mam porownanie...). No i dochodzi fakt ze nie planujemy zadnych przenosin narazie wiec nie ma co sie martwic o takie rzeczy. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:04. |