Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   czy obrona w mieczach dwuręcznych cos daje?? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=31749)

pciom 09-04-2005 19:54

czy obrona w mieczach dwuręcznych cos daje??

kiedyś klucilem sie zkolega o to czy obrona w mieczach dwurecznych cos daje, on mowil ze nie natomiast ja mysle ze jednak cos daje, nie interesuje mnie odpowiedzi "noobie przeszukaj forum bo takie tematy juz byly!!" nie interesuje mnie to poprostu chchem wiedziec p0zdro! B)

Druid Turema 09-04-2005 19:58

Oczywiście że daje. Inny przykład jak masz np miecz i tarcze to blokujesz sie tym co ma większy def. Czyli jak masz Fs'a Att:36 Def:20 i Wooden Shield Def:14 to będziesz sie blokował Fs'em

Nowohucianin 09-04-2005 19:59

hmm a jak myślisz po co np. przy opisie gz jest napisane ze ma 46 ataku i 22 defa
bronie dwuręczne daja obrone ale zazwyczaj mniejszą niż jednoręczne i nie pozwalają na noszenie tarczy

Cadonis 09-04-2005 20:20

Tak, ale przecież jak nosisz np gsa, to nie masz tarczy... czyli dajmy na to tak jakbyś miał tarczę 0 defa (lol), w każdym razie wtedy się blokuje bronią... nie jestem pewien, ale chyba jednak np gs nie jest tak skuteczny w blokowaniu jak tarcza o defie 22, ale to szczegół.

Wjot 09-04-2005 22:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Druid Turema
Oczywiście że daje. Inny przykład jak masz np miecz i tarcze to blokujesz sie tym co ma większy def. Czyli jak masz Fs'a Att:36 Def:20 i Wooden Shield Def:14 to będziesz sie blokował Fs'em

CHyba cie poj****o. Blokujesz tarczą oraz mieczem. Jak nie wieżysz to bloknij se np. hero z vamp shieldem i bright swordem a póżniej z vamp shieldem i daggerem. Mówie Ci poczujesz różnice.

Ojczul 09-04-2005 23:06

a takie pytanie jak mam 2 shieldy to czy to cos daje do blokowania gs czy nic jak mam vamp shielda i crwon shielda to tak samo czy inaczej niz jak mam vamp shielda i bsa

Khazid 09-04-2005 23:29

Podczas noszenia dwuch tarcz liczy sie def lepszej tarczy.

Ojczul 09-04-2005 23:50

czyli to ze mam 2 shieldy nic mi nie daje?

pkr 10-04-2005 08:09

no nic, napisal wyraznie o_O

PacMan 11-04-2005 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wjot
CHyba cie poj****o. Blokujesz tarczą oraz mieczem. Jak nie wieżysz to bloknij se np. hero z vamp shieldem i bright swordem a póżniej z vamp shieldem i daggerem. Mówie Ci poczujesz różnice.

Serio ? To bloknij se Hero z BS i GuardianShield'em a potem tylko z BS - Nie ma różnicy. ( Noooo...Jest bo shielding nie wpada ale takie bzdury pomijam ^^ )

Wjot 13-04-2005 17:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PacMan
Serio ? To bloknij se Hero z BS i GuardianShield'em a potem tylko z BS - Nie ma różnicy. ( Noooo...Jest bo shielding nie wpada ale takie bzdury pomijam ^^ )

Taaaaa...... No to po kiego broń ma defa????? Tak dla ozdoby????

Ciekawe teorie wygłaszasz.

Ziomniak04 27-01-2006 18:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pciom
kiedyś klucilem sie zkolega o to czy obrona w mieczach dwurecznych cos daje, on mowil ze nie natomiast ja mysle ze jednak cos daje, nie interesuje mnie odpowiedzi "noobie przeszukaj forum bo takie tematy juz byly!!" nie interesuje mnie to poprostu chchem wiedziec p0zdro! B)

no to twoj kolega sie myli!!!!
no bo gdyby ten nic nie dawal to bylo by chyba def:0
@up
dobrze napisane

Thor,hil,haw 28-01-2006 10:36

Daje malo ale daje :)

Vard Acal 28-01-2006 11:58

ktoś napisał że nosi dwie tarcze, od kiedy tak sie da ? ja próbowałem i nigdy mi sie nieudało (tak samo z bronią, nie dasz rady nosić dwóch broni na raz :/)

zalfik 30-01-2006 13:14

Czekajcie, bo cos nie rozumie. Ktos tu powiedzial, ze przy komplecie bron+tarcza, blokuje sie tym co ma wiekszego defa.
Wiec na dobra sprawe po co ludzie mowia, zeby do bloczenia potworow oprocz dobrej tarczy miec BS, skoro on ma 30 defa (mniej niz chociazby dragon shield). W tym wypadku nie liczylby sie on do defa :/
Chcialbym aby wypowiedzial sie jakis kompenetny knight :)

pazuzu 30-01-2006 17:32

omg ludzie myslcie troszke zablokowac mozna 2 pierwsze ataki reszta pojdzie na armora lub w ciebie im lepszy armor tym wieksza szansa ze nie oberwiesz

bron dwureczna im wiekszy def broni tym lepiej bo nie masz tarczy i obydwa ataki blokujesz bronia

bron jednoreczna + tarcza oczywiscie ze jak najlepsza tarcza i bron o najwiekszym defie poniewaz jeden atak idzie na tarcze drugi na bron

przy blokowaniu pojedynczego stwora przy pomocy broni i tarczy bron nie ma znaczenia poniewaz atak jest jeden i blokujesz go tarcza (wyjatek stanowia stwory ktore atakuja wiecej niz raz na ture)

zalfik 30-01-2006 18:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez "pazuzu'
omg ludzie myslcie troszke zablokowac mozna 2 pierwsze ataki reszta pojdzie na armora lub w ciebie im lepszy armor tym wieksza szansa ze nie oberwiesz

Sugerujesz ze pierwszy atak (na tarcze) ma mniejsza szanse na trafienie niz drugi (na bron), poniewaz bron ma mniejszego defa?
A poza tym przy broni dwurecznej, tylko pierwsze uderzenie moze wejsc na defa broni, a kolejne juz idzie na armor?

pazuzu 31-01-2006 22:55

to jak wchodza ataki na co i jaki jest ich wynik to jest sprawa losowa
parametry broni tarczy i armora oraz odpowiednie skille wplywaja tylko na to jaka bedzie szasa na to na co pojdzie pierwszy i nastepne ciosy

niemniej jednak najwiekszy udzial w tym losowaniu ma tarcza poniewaz na ten udzial wliczaja sie 2 skladniki def tarczy oraz skill shieldinga nastepny jest def broni a na koncu armor

moze byc tak ze wylosuje sie ze pierwszy cios pojdzie na armor nastepny na bron a trzeci na tarcze itp ale statystycznie ujmujac wiekszosc "pierwszych" atakow pojdzie na tarcze

dlatego ludzie upraszczaja troche i mowia ze def broni sie nie liczy przy blokowaniu

przy braku ktoregokolwiek elementu uzbrojenia nadal odbywa sie losowania ale inaczej sie rozkaladaja prawdopodobienstwa

blokowanie bronia dwureczna to blokowanie takie jak blokowanie bronia jednareczna o ty samym defie
poprostu def broni przejmuje rowniez ataki ktore przypadlyby na tarcze ale ze znacznie miejszym prawdopodobienstwem ze zostana zablokowane

generalizujac to do bokowania pojedynczych stworow najwazniejsza jest tarcza i shielding natomiast przy duzej ilosci stworkow naraz zdecydowanie wazniejszy jest armor poniewaz wiekszosc ciosow pojdzie na niego

Phoelerius 31-01-2006 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wjot

No chyba nie...

gald rhian 01-02-2006 07:32

Dlatego nie walcze bronią dworeczną. Wole cwiczyc shieldinga, zadawac mniej obrazen, ale za to obrywac mniej. Gdy ide expic, nie skillowac, zawsze zabieram bron dworeczna, aby szybciej zabic potwora.
Gdy potwory otaczaja cie w grupie (ktos juz o tym napisal) warto miec dobry armor i legsy, no i oczywiscie tarcze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:27.