Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Paladyn vs Palladyn (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3264)

Michaas 27-02-2004 21:33

Paladyn vs Palladyn

Zauważyliście, że większość osób mówi (i pisze) Palladyn zamiast Paladyn, co jest oczywiście błędne? Zastanawialicie się nad przyczyną? Bo według mnie jest to po prostu ignorancja - w większości gier fantasy RPG jest PaLadyn, a nie PaLLadyn... a ludzi dalej swoje.
Możecie uznać, że to głupi temat, ale ja na tego Palladyna jestem naprawdę bardzo uczulony :]

Mystic^Bit 27-02-2004 21:46

Ja wolę Palladyn niż Paladyn nie wiem dlaczego poprostu tak sobie wbiłem do łba i tak jest cool prawie kazdy gada pall więc po co to :) Lecz ty dobrze mówisz jest to ignorancja mówiąc Palladyn w innych grach i tibi !

Ulrek 27-02-2004 23:13

Ja tam zawsze wolałem pisać Palladin

A swoją drogą czemu w Tibii Palladin jest łucznikiem, a nie tak jak się to już przyjęło: rycerzem poświęconym bóstwu?
Tak samo druid: druid powinien mieć raczej moce kontrolujące inne przedmioty, zwierzęta, ludzi (np. wpływ na NPC żeby ci obniżali/podwyższali cenę :))
Moim zdaniem zamiast Palladina powinien być Ranger, albo Archer a zamiast Druida - Cleric.

EDIT:

@Re down

Chodzi ci o mój avatarek czy "A gdy przyjdą nocą..." ?

TheNatoorat 28-02-2004 08:33

Hmm... spójrzcie na opis Ulreka... nic tylko sie pochlastać :)) . A co do Pal(l)adyna to nie we wszystkich grach jest właśnie paladyn (przez jedno "l"). Nawet w WIĘKSZOŚCI gier, w jakiej grałem jest PaLLadyn.

BTW: Pal(l)adyn jest mistrzu!!! 8)

eerion 28-02-2004 08:44

@ re up:
Na paladyna mówi się w skrócie palek lub pall.
W końcu to pall spowodowało ze ludzie korzystajac non-stop z tego skrótu, aż jeśli w końcu powiedzieli pełne słowo z przyzwyczajenia dodali drugie l
I tak to wyglada.
co do palka i łuku- Paladyn powinien być wszechstronnie wykształcony w każdym orężu, także w łuku, a w tibii żeby nie było 2 niemal identycznych klas- paladyn jest lepszy w łukach, choć i tak skille w broni może klepać.
Tak to (raczej) wygląda

Michaas 28-02-2004 13:59

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez TheNatoorat
A co do Pal(l)adyna to nie we wszystkich grach jest właśnie paladyn (przez jedno "l"). Nawet w WIĘKSZOŚCI gier, w jakiej grałem jest PaLLadyn.

Kłóciłbym się. Mógłbyś podać jakieś przykłady?
Bo we wszystkich grach z serii Baldur's Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights itd. jest Paladyn. Także w Falloutach - tak 1 i 2 (jako NPC - Paladyni z Bractwa Stali), jak i w Tacticsie (kilka rodzajów Paladyna jako stopień wojskowy). Oprócz tego oczywiście Paladyn w Tibii, w "papierowych" RPG też sami Paladyni (np. D&D - wszystkie edycje). Nigdzie jeszcze nie spotkałem się z Palladynem.

Bigvirus 09-03-2004 12:14

??

Po co sie klucic wedlug mnie tak i tak mozna se pisac:)
Kazdy niech pisze jak hce!!

Jedi 12-03-2004 00:33

To jak tak to ja będe teraz pisał knigcht i dróid :D

MatKus 12-03-2004 06:57

Zarówno w języku polskim jak i angielskum obowiązuje pisowania "Paladyn" (przez 1 L ). Skąd się wzięło drugie L, sam nie wiem, ale też często się łapię, że pisze/mówie przez 2 L, ale na pewno jest to błędna pisownia i nie znajdziecie jej w żadnym porządnym słowniku.

Michaas 14-03-2004 10:23

Może od Alladyna się to wzięło :D

Adaras 17-03-2004 17:13

"Palladyn - wszechstronnie uzdolniony, święty wojownik, żyje aby pomagać innym i wypełniać misje ku chwale państwa i swojego bóstwa. To właśnie palladyni wykonują często krytyczne misje, których nie podjął by się żaden inny wojownik. Zabicie Palladyna jest karalne."

Być może w słownikach jest to słowo przez 1 L, lecz we wszystkich znanych mi grach/książkach, "Palladyn" występuje z drugim L.

Michaas 22-03-2004 17:14

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Adaras
"Palladyn - wszechstronnie uzdolniony, święty wojownik, żyje aby pomagać innym i wypełniać misje ku chwale państwa i swojego bóstwa. To właśnie palladyni wykonują często krytyczne misje, których nie podjął by się żaden inny wojownik. Zabicie Palladyna jest karalne."

Być może w słownikach jest to słowo przez 1 L, lecz we wszystkich znanych mi grach/książkach, "Palladyn" występuje z drugim L.
Możesz podać chociaż jeden przykład? Bo ja wszędzie spotykałem jedynie PaLadyna.

Wieczny Pustelnik 07-04-2004 21:39

Mi pasuja obydwa i paladyn i palladyn :D

Borys Palldayn honoru 07-04-2004 21:58

mi pasuje i to i to ale pisze palek :P a co gier z palladynem to min.gownoa paladyn:Warcraft 3,baldury oba newery wszystkie z dodatkami D&D w tibi przelozenie paladyna zostalo zbłednie przepisane jest tam "Palladin" a nie "Paladin"

MatKus 07-04-2004 22:43

R u sure?
Właśnie wziąłem do reki książkę do D&D 3ed, podręcznik gracza, i pisze tam Paladyn przez 1 L.
Nie mam polskiego Nevera, więc nie mogę sprawdzić, ale w angielskim pisze Paladin, też przez 1 L, i jestem niemal na 100% pewien, że w polskim też było przez 1 L.

Rincewind 12-04-2004 19:30

mi sie wydaje ze poprawnie jest paladyn i tak juz sie przyzwyczailem i palladyn dziwnie dla mnie wyglada

Vemlekos 13-04-2004 08:46

ja pisze pally albo pally

i hwdp dla scierwa

she_devil 05-05-2004 20:58

Chyba wiem skad to sie wzielo:)
Paladyn - nie brzmi z takim "akcentem", wydzwiekiem jak palladyn dlatoge pisze przez 2 l

H2O 16-05-2004 21:36

Hehe ja i tak mowie i pisze palek :P

Mestre 22-05-2004 14:38

Nieważne jak sie pisze :D

Paladyn to święty wojownik walczący ze złem.

Każdy kto nim jest nieważne w jakiej grze powinien być z tego dumny.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:31.