![]() |
Podróże w czasie.
Najpierw trochę o przeznaczeniu. Ludzie szukają sposobu na podróż w czasie, więc załóży że ktoś wynalazł taką maszynę któa na to pozwala, więc jeśli cofnęlibyśmy się o powiedzmy 5 lat to dla przyszłości (w chwili przenisienia jeszcze teraźniejszości) przestajemy istnieć jednak w przeszłości jest nas dwóch z tym że jeden jest o 5 lat starszy. Więc wyobraźmy sobie że obok nas nagle pojawia się maszyna z której wychodzimy my tylko że 5 lat starsi. Więc jeśli cofnięcie w czasie jest możliwe to znaczy że istnieje również przeznaczenie bo z kąd wziąłbysie ten ja o 5 lat starszy, i dlaczego wyglądał by tak a nie inaczej. Istnieje też pewien absurd któy przedstawie na jednym przykładzie. Cofamy się w czasie, zabijamy siebie w przeszłości czyli jeżeli nieżyjemy to nie cofniemy się w przyszłości w czasie i się nie zabijemy. Takie przykłady można mnożyć np. bierzemy kartkę i cofamy się w czasie, wtedy niszczymy drzewo z którego powstała ta kartka. Więc co się dzieje?? Kartka nie zostje wyprodukowana więc nie możemy jej wziąć ze sobą w przeszłość.
Czyli z tego wynika że kartka nigdy nie powstała, więc nie moglibyśmy jej wziąć do przeszłosci. Więc mamy tu kolejny dowód na przeznaczenie i jednocześnie kolejny absurd, bo jeżeli nie mogliśmy wziąć tej kartki bo jej nie było to po cholere niszczyliśmy to drzewo??? To wszystko jest zagmatwane i niepewne. |
chyba nie ten dział.....pozatym nikt nie znajdzie jakiejś głupiej maszyny do przenoszenia w czasie...
|
To jest jeszcze bardziej zagmatwane niż myślisz!
PS Fizyka pozwala na podróże w czasie. Nie myślcie że to jakiś absurd. |
Cytuj:
|
No dobra... Jezeli bedziesz sie poruszal szybciej niz z predkoscia swiatla to bedziesz wyprzedzal czas (nie bede tlmauczyl dokladnie jak to dziala, zapytajcie nauczyciela od fizyki), nie bedzie to tak jak na filmach podroz w czasie ale czas sie bedzie cofal. Teraz zapytacie pewnie, ze wedlug Enstaina nic nie moze sie poruszac szybciej niz predkosc swiatla- owszem ale zadna naturalna rzecz nie porusza sie szybciej niz z predkoscia swiatla ze wzgledu na to iz cofala by sie w czasie gdyby poruszala sie szybciej. Fizyka to piekna ale strasznie zamotana rzecz :P
@up- umiesz sie rozpedzic szybciej niz 300k km na sekunde? No widzisz masz juz odpowiedz... PS 90% wszechswiata jest zbudowane z czarnej materii, wiemy o jej istnieniu ale nie da sie jej zbadac, energia w niej zbadana mozesz posluzyc do wielu rzczy, moze do podrozy w czasie.... |
Tzn. ze jakbym przekroczyl predkosc swiatla (sic) to czas by kombak do tylu?
|
Przeciez pisza ci ze tak,ale raczej jest(z tego co pisali,i z tego co wiem)malo prawdopodobne aby komus sie to udalo.I jest jeszcze jeden dobry dowod ze nikomu sie to nie uda,jak do tad nik jeszcze nas nie odwiedzil ;) .
|
OMG ja myslalem ze to forum tibi a nie jakies fantastyczne opowiastki :D :D
|
To z zabiciem siebie w przeszłości, to tzw (/ame przypomina sobie) bodajże "Paradoks dziadka", dziadka bo tu jest to na przykładzie dziadka, tzn jak go zabijesz, to jak się narodzą twoi rodzice, a co za tym idzie- ty?
Kontinuum czasowe działa nieco inaczej niż Ci się wydaje, gdybyś wynalazł wehikuł (dobrze napisałem??) czasu za 5 lat i cofnąl się o 5 lat, to już byś o tym wiedział, już bieg byłby zmieniony, nie da się tak, że zrobisz coś, i chcesz to naprawić, wtedy to by się nie stało, bo naprawiłbyś to już w przeszłości. <edit> Cytuj:
<edit2> Taki mały przykład, gdyby wynaleziono KIEDYŚ maszyne do cofania się czasie, i uznano by np. II wojne światową za niepotrzebną, i zapobieglo się jej, to teraz byśmy o niej nie wiedzieli, nie było by jej, Dlatego pewność, że nigdy nikt nie wynalazł, a raczej nie wynajdzie takiej maszyny, lub uzyje jej w niezbadany i dziwny dla nas sposób... |
@up x2
Ale to jest OWION... TOP: Uważam, że to nie jest zbyt możliwe. @Thimburd Ta. To teraz to wyjaśnij czemu to nie jest absurd. Podobno mają teraz udoskonalić technikę komputerową by informacje przenosiły się z prędkością światła (aktualnie przenoszą się z 10x mniejszą prędkością). A skoro już mówimy o fizyce... Jak myślicie, czy coś co wpadnie do czarnej dziury, to przeniesie się do innego wymiaru? Albo czy czas może być uregulowany przez cząstki podobne do czarnej materii, których nie można wykryć, czyli nie wysyłają żadnego promieniowania itd...? @up Słusznie prawisz. A poza tym skoro ktoś wynalazłby tam kiedyś maszynę czasu to czemu np. nikt się do naszego czasu nie przenióśł? W ciągu kilkunaaaaastu tysięcy lat wymyśliliby żeby przylecieć do nas, nieprawdaż? |
Cytuj:
Tja, czarna materia, tak samo jak ta bajka, że czarna dziura to brama do piekieł. Ludzie swoją niewiedzę zasłaniają bajkami. To samo jak wymyślanie pośrednich wymiarów. Albo to, że "linie równoległe spotykają się w nieskończoności" - one się nie spotykają, bo są równoległe! Niektórzy ludzie usiłują być mądrymi ale chyba pod wpływem alkoholu albo w odmiennych stanach świadomości. BUJDY! Skąd wiadomo, że obiekt poruszający się szybciej od światła wyprzedziłby czas? Nie ma obiektu mogącego poruszać się z szybkością większą niż światło / fala elektromagnetyczna. Jest to fizycznie niemożliwe, tak jak podróże w czasie. Dobra bajka dla kogoś kto nie rozumie otaczającego świata :] |
@up
No tak, aleśmy głupi... Może ty opowiesz nam jak to wszystko jest? Bo widać jest dobrze poinformowany, że nie ma czarnej materii, że nie ma światów równoległych itd... Skąd wiesz, że nic nie ma czarnej materii lub innych wymiarów? Sprawdzałeś? Może ty rozumiesz otaczający cię świat? |
Cytuj:
@2xDown Bo "Moja racja jest najmojsza!" A teraz pomyślec nad rożnicą w co się wierzy a co jest faktami. |
może nie znam się na tym i nie wniosę za wiele do dysksjii, ale:
1.zgadzam się z panami wyżej. 2. Cytuj:
|
@Drunk
Teraz mogę odpowiedzieć "Skąd wiesz, że NIE MA tych zjawisk?". Można tak bez końca, aż któraś ze stron się podda. :P |
slyszlem, ze jesli sie bedzie przemieszczac w czasie z predkoscia ponadswietlna to bedziemy sie cofac do tylu w czasie
down nie czytalem postow i nie wiedzialem ze ktos juz to napisal x) jezeli tak to sory |
@Up
ŁAŁ! Co ty nie powiesz, wiedział ktoś z was? Bo ja tak jak on nie czytalem postów innych i nie wiedziałem!!!! |
Cytuj:
|
To jest niemożliwe. Ja tak sądzę, a przekonał mnie do tego argument Waldemara Łysiaka 'Gdyby podróże w szasie były możliwe, to ktoś już dawno przybyłby do nas z przyszłości'
|
W chwili podróży w czasie tworzysz zupełnie nową rzeczywistość, więc jeśli ktokolwiek kiedyś się cofnie w czasie, to dowiemy się o tym jedynie, jeśli byliśmy po nim, a nie przed. Kiedy się cofnął, to nie do swojej przeszłości, stworzył przeszłość od nowa [chociaż taką samą, ale z nim]. Natomiast stara przeszłość dla niego nie istnieje, ale istnieje dla nas, chociaż jego w niej nie ma.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:26. |