Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   zapozyczaj ale z glowa (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=32739)

Fre Ithil 20-04-2005 00:27

zapozyczaj ale z glowa

Drodzy gracze

Jezeli dano nam ta mozliwosc to z niej skorzystam i zasugeruje ze powwinnismy sie wykazac wieksza dbaloscia o sposob wyrazania swoich mysli. Mianowicie tyczy sie to sztucznych zapozyczen ktore nie tylko sprawiaja ze nasz przekaz staje sie idiotyczny. Oczywiscie jezyk ktory nie ulega zmiana staje sie martwym jezykiem ale wcielanie zapozyczen w stylu:
- zainvitowalem
- huntujemy
- dalem invite
...wyglada przesmiesznie.
Wyroznie tez szeregi innych zapozyczen ktorych odpowiednik polski jest na tyle zawily ze latwiejsze jez uzycie angielskiego sformulowania by byc lepiej zrozumialym, Sa to:
- skille (w polskim przekladzie to umiejetnosci)

a co wy na to?

$corcerer 20-04-2005 00:37

Super. Wypas. cool. 31337. rox. etc, itd.

Tylko jak myślisz, ilu tych "12 letnich n00bkow" to przeczyta? jakies 20%
A ilu sie zmieni? Góra dziesięciu.

Gunir 20-04-2005 12:42

Niech jest przesmieszne, jak narazie nikomu nie przeszkadza, jedynie Tobie...

Fre Ithil 20-04-2005 13:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamos
Niech jest przesmieszne, jak narazie nikomu nie przeszkadza, jedynie Tobie...

Przesmiesznie? Czy rozumiesz to co piszesz?
...a przeszkadza mi bo jak slysze jak jeden pisze Pprzyklad:
- zainvitowalem go do mojego hausu a ten mi thiefna wszystkie itemy
lub
- bedziesz hunted jak nie pay 20k za deada mojego m8ta

...to mnie trafia.

Jak bys mial wiecej niz 12 lat to bys moze to zrozumial.

M@NieK 20-04-2005 13:34

Niektore osoby sa za mlode zeby to zrozumiec :S
Ja juz na tyle podroslem ze qmam...
Tak sie zastanawiam..
To nie jest niepoprawda forma wymowy tylko " Tibijski jezyk "
" Anglik & Polski & zciupane wykonanie " :>

Galarion 20-04-2005 13:43

Moim zdaniem, jesli ktos napisze np.

-moze pohuntujemy troche smokow, bo sie nudze
-dalem invite tylko mojemu najlepszemu koledze.

Nie wyglada to ani smiesznie, czy razaco, poniewaz jezyk ten, jest juz powszechnie uzywany w tibijskim swiecie i malo kto zwraca na to uwage.
~
Ale jezeli ktos bedzie tego uzywal w taki sposob jak juz powiedziales:
Cytuj:

moze to byc denerwujace.

Zadko tez widac teraz, zeby dwoje mlodych ludzi mowilo w zyciu codziennym do siebie "przepraszam", jest to najczesciej zastepowane angielskim "sorry", jednak to juz nikomu (chyba) nie przeszkadza, bo calkowicie sie przyjelo w naszej mowie.
Uwazam, ze angielskie zapozyczenia beda coraz czesciej uzywane i w swiecie gier, internetu, i w zyciu codziennym, dlatego ze robia sie one modne i czesto sa po prostu wygodne.

@Down (Kele)
Jak sie juz tak czepiamy bledow to sie pisze umieją, nie umią.

Gunir 20-04-2005 13:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fre Ithil
Przesmiesznie? Czy rozumiesz to co piszesz?
...a przeszkadza mi bo jak slysze jak jeden pisze Pprzyklad:
lub
- bedziesz hunted jak nie pay 20k za deada mojego m8ta

...to mnie trafia.

Jak bys mial wiecej niz 12 lat to bys moze to zrozumial.

Rozumie co pisze. Twoje przyklady są rzeczywiscie denerwujace. Ale malo osob pisze tak jak ty to pokazales na przykladzie, wiekszosc osob uzywa tylko tych slwaniejszych slow 'hunt', 'dead' inne rzadko sie spotyka.

Kele 20-04-2005 13:59

@Scorcerer
No mówisz "12 letnich n00bków" i to mnie dobija... Wiem, że około 60% 8-12 latków naprawde albo sie nie umią zachować, albo nie znają umiaru, albo są noobkami... albo to co najważniejsze - ortografia... Wiem ze tutaj nie oto chodzi w tym temacie ale chcialem Ci zwrócić uwage, że nie wszyscy 12 latkowie to "nupki".

@Topic
Te twoje przykłady są denerwujące.. albo jak ktoś sie pyta: "Ile masz jeszcze h w szkole? To bym se pohunicł z tobą" To już troszke wnerwia :/ Ja naprzykład lubie używać języka angielskiego bo mi sie podoba. Racja nie mówie tak jak w twoich przykładach, ale czasem lubie sobie tak pogadać :]

Thero 20-04-2005 14:19

@Up
Ale i tak wiadomo, że 80% tkaich 12 latków będzie musiało odpisać Scorcererowi. Czemu nie odpisuję? Bo skoro ja tego nie używam, to to co on napisał nie było bezpośrednio do mnie kierowane...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fre Ithil
Drodzy gracze

Jezeli dano nam ta mozliwosc to z niej skorzystam i zasugeruje ze powwinnismy sie wykazac wieksza dbaloscia o sposob wyrazania swoich mysli. Mianowicie tyczy sie to sztucznych zapozyczen ktore nie tylko sprawiaja ze nasz przekaz staje sie idiotyczny. Oczywiscie jezyk ktory nie ulega zmiana staje sie martwym jezykiem ale wcielanie zapozyczen w stylu:
- zainvitowalem
- huntujemy
- dalem invite
...wyglada przesmiesznie.
Wyroznie tez szeregi innych zapozyczen ktorych odpowiednik polski jest na tyle zawily ze latwiejsze jez uzycie angielskiego sformulowania by byc lepiej zrozumialym, Sa to:
- skille (w polskim przekladzie to umiejetnosci)

a co wy na to?

Jak by ci to powiedzieć.. jak już chcesz o tym mówić to idź na całość. NIe PiSzMy JaK TyPoWe InTeRnEtOwE N00bY. Nie używajmy "3", "8", "4". Niektórzy użuwają tego bo tak kul, a reszta? A reszta używająca takich słów ma słuszność. Wiesz wogóle w skąd się wzięło "w8", "c ya" itp.? To są skróty używane przez typowego Angola, do komórki, smsy, nie sądzisz, że tak szybciej i łatwiej napisać tak, a na dodatek reszta wie o co chodzi, nooby podłążą i myślą, że takie to kul. A to po to żeby łatwiej się porozumieć, co prawda "huntujemy" to wymyślone, ja osobiście nie używam od dawna takich skrótów, chyba, że sobie z kumplami świrujemy (raz na jakiś czas tlyko wchodzę na Tibię).

Matheous 20-04-2005 14:52

Gdyby Tibia byla po polsku, to by takich rzeczy nie bylo-a tak to po prostu ludzie mowia te nazwy 'w oryginale' bo po co je zmieniac czy przetlumaczac-i tak kazdy wie o co chodzi. Poza tym wpisanie 'Umiejetnosci?' na klawie zabiera wiecej czasu i latwiej o literowke, wiec ludziska pisza po prostu 'Skills?'. Latwiej, krocej a i tak kazdy rozumie. Nie wiem, czego ty sie tak czepiasz.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zalozyciel topicu
A co wy na to?

A ja na to: mi to loto.

Shanhaevel 20-04-2005 14:56

Teraz pewnie zacznie się debata, że emotki są prymitywne...

Top:
To jest powszechnie używana w Tibii mowa potoczna, czasami denerwuje, ale to jest gra angielskojęzyczna, więc nie dziwmy się.

Magus 20-04-2005 15:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Galarion
Zadko widac, zeby dwoje mlodych ludzi mowilo do siebie "przepraszam", jest to zastepowane angielskim "sorry", jednak to juz nikomu (chyba) nie przeszkadza, bo calkowicie sie przyjelo w naszej mowie.

Mnie przeszkadza, latwo jest powiedziec sorry, niektorym natomist zwykle "przepraszam" nie moze przejsc przez gardlo. Nie powinno tak byc.

Galarion 20-04-2005 15:28

Up:

Mi bardziej chodzilo o to, ze mowi sie "sorry" kiedy np. popchniesz kogos w autobusie lub innych prozaicznych sytuacjach, nikt nie zwraca na to uwagi. Jednak nie na miejscu jest mowic sorry w powaznych okolicznosciach, kiedy chcesz aby ktos ci naprawde wybaczyl. Wtedy rzeczywiscie zwykle "przepraszam" trudno przechodzi przez gardlo, ale czasem trzeba to pokonac.

$corcerer 20-04-2005 16:30

Nie, to mi nie przewszkadza.
Po prostu jestem realistą, i wiem jak to będzie wyglądać.

Fre Ithil 21-04-2005 09:05

Cytuj:

Zadko tez widac teraz, zeby dwoje mlodych ludzi mowilo w zyciu codziennym do siebie "przepraszam", jest to najczesciej zastepowane angielskim "sorry", jednak to juz nikomu (chyba) nie przeszkadza, bo calkowicie sie przyjelo w naszej mowie.
Uwazam, ze angielskie zapozyczenia beda coraz czesciej uzywane i w swiecie gier, internetu, i w zyciu codziennym, dlatego ze robia sie one modne i czesto sa po prostu wygodne.

Angielski jest na czasie i zapozyczenia z tego jezyka beda sie pojawialy w naszym ojczystym jezyku. Wszelkie wyzej wymienione przyklady sa (ze tak je okresle) zapozyczeniami ktore wcielane sa do nawet polski-tibijskiego jezyka na sile i wynikaja raczej z niewiedzy niz z mody.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kamos
...Ale malo osob pisze tak jak ty to pokazales na przykladzie...

Przyklady ktore podalem byly zaczerpniete z podslyszanych rozmow. Nie chcialem jedynie ujawniac nickow graczy.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele
.. albo jak ktoś sie pyta: "Ile masz jeszcze h w szkole? To bym se pohunicł z tobą" To już troszke wnerwia :/...

...a 2 strona medalu (ta czarna) Nie rozumiem dlaczego ludze przenosza slowa z libi do zycia codziennego. Przykladowo: moj kolego ktory zanim zacza grac w tibie, mowil normalnym przyzwoitym jezykiem. Obecnie wszelkie objaby smiechu okresla slowami LOL! i ROFL! zamiast sie poprostu zaczac smiac jak to milo miejsce w przeszlosci...TO JEST CHORE.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero
Jak by ci to powiedzieć.. jak już chcesz o tym mówić to idź na całość. NIe PiSzMy JaK TyPoWe InTeRnEtOwE N00bY. Nie używajmy "3", "8", "4". Niektórzy użuwają tego bo tak kul, a reszta? A reszta używająca takich słów ma słuszność. Wiesz wogóle w skąd się wzięło "w8", "c ya" itp.? To są skróty używane przez typowego Angola, do komórki, smsy, nie sądzisz, że tak szybciej i łatwiej napisać tak, a na dodatek reszta wie o co chodzi, nooby podłążą i myślą, że takie to kul. A to po to żeby łatwiej się porozumieć, co prawda "huntujemy" to wymyślone, ja osobiście nie używam od dawna takich skrótów, chyba, że sobie z kumplami świrujemy (raz na jakiś czas tlyko wchodzę na Tibię).

Slowa typu W8, CYA, BYE, sa uzywane przez polakiw poniewaz glownie chodzi w nich o szybkosc przekazu pisemnego. Pomysl sobie ze chcsesz kogos zatrymac na chwile i piszesz po polsku MOZESZ POCZEKAC CHWILE? W tym przypadku napisac W8 jest poprostu prosciej. Podobie jest z CYA chociaz sam czasem uztwam polskich przerobek typu NARQ, natomiast najczesciej pisze poprostu PAPAPA.

Cytuj:

Mi bardziej chodzilo o to, ze mowi sie "sorry" kiedy np. popchniesz kogos w autobusie lub innych prozaicznych sytuacjach, nikt nie zwraca na to uwagi.

Slowo SORRY wdarlo sie do polskiego jezyka juz kilka lat temu i na dobre zagniezdzilo sie mowie potocznej. Przyznam sie ze (tak jak wspomnialem wczesniej) bardziej irytuje mnie jak kros powie SRY zamiast SORRY.

jeszcze jedno slowo do tematu:
Czest slysze okreslenie JAKI LOL? Moze ktos je wyjasnic?
poniewaz jezeli jest to skrot od JAKI LOLEK to moge zrozumiec ale jesli ktos to uzywa miejac na mylsi potoczny tibijsli wybuch smiechu to nie czaje.
LOL = lots of laugh

Evil Ligon 21-04-2005 09:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez $corcerer
Super. Wypas. cool. 31337. rox. etc, itd.

Tylko jak myślisz, ilu tych "12 letnich n00bkow" to przeczyta? jakies 20%
A ilu sie zmieni? Góra dziesięciu.

No widzisz te 12-tki się obórzyły. Ja tam nie staje w ich obronie ponieważ $orcerer ma troche racji po 12-14 zaczyna się dojrzewać psychicznie i jest się troche mądrzejszym .Ofszem 12 może nie być noobem ale może być całkowitym idiotą tak samo z 18 B) . Ale temat jest bezsensowny omg.. skile to po polsku umiejętności no i co .. ??

Fre Ithil 21-04-2005 10:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Evil Ligon
Ale temat jest bezsensowny omg.. skile to po polsku umiejętności no i co .. ??

Zanim zaczniesz swoja kolejna "bystra" wypowiec przeczytaj uwaznie co napisalem na poczatku a najlepiej juz sie nie wypowiadaj bo mnie ****ica trafia jak czytam takie banialuki. Moj pies lepiej czyta i szybciel lapie od cienie.

Do wszystkich!

Jak masz cos debilnego napisac to nie pisz bo wszystkich bede mieszal z blotem jak tego wyzej.
Ponadto, dziekuje wszystkim ktorzy podzielili sie ciekawymi spostrzezeniami.

Evil Ligon 21-04-2005 12:04

Regulamin forum mówi że nie wolno obrażać innych użytkowników a ty mi mówisz że twój pies coś tam czyta i jest leprzy odemnie i mądrzejszy lol...
i opierasz ise o tych co cię poparli

Fre Ithil 21-04-2005 12:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Evil Ligon
Regulamin forum mówi że nie wolno obrażać innych użytkowników a ty mi mówisz że twój pies coś tam czyta i jest leprzy odemnie i mądrzejszy lol...
i opierasz ise o tych co cię poparli

Nie bede patrzyl jak tacy jak ty niszcza moj temat :evul: wiec sie nie dziw!!!

Dr.Unknown 21-04-2005 12:26

@Fri Ithil
Ochłoń...I zachowuj się, jak na dojżałego człowieka przystało, za ktorego się ponoć uważasz.
@Topic'
Powiedz nam coś, czego nie wiemy.
@Down
Można, tylko wystarczy się postarać.
Taa, precz z kapitalizmem, eh?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:39.