Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Potwory (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=17)
-   -   Przedmioty z potworow (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3318)

Mathayus 29-02-2004 12:45

Przedmioty z potworow

Nie wiem czy to prawda to moje stwierdzenie co wymyslile ale wydaje mi sie ze im wiecej potworwo danego rodzaju zabiles tym czesciej wyrzucaja ci one czesciej swoje najlepsze przedmioty

np.

Ostatnio bylem na huncie przez dwa dni ( oczywiscie z przerwami ) na guardach i naprawde czesto wypadaly mi stell hlemty a zz soldierow prawie non stop dwarvenki i ine smiecie typu chain armory battle axe i batle hammery

( sry za ten temat w potwory bardziej pasowalby chyba w iteamki

Stu 29-02-2004 15:27

Z tymi przedmiotami to jest dziwnie. Gdzieś na forum (szukałem ale nie znalazłem) ktoś pisał, że podobno im dłużej potworek sobie stoi bezczynnie, tym większy loot z niego wypada. Okazało sie to nieprawdą (wynikało z czysto przypadkowej obserwacji). Jednak coś w tym musi być - bo ja zauważyłem inną ciekawą rzecz.
Kiedy expiłem na rotach (na jednego potrzebowałem kilka sekund - trzy ciosy Battle hammerem + strzał z HMM'a), exp leciał szybko, ale loot był żałosny: raz na kilka rotów jakaś symboliczna kasa, raz na kilkanaście jakaś maca albo sword. Reszta pusta. Dzień później wybrałem sie w to samo miejsce, ale żeby trenować defence. Na jednego rota potrzebowałem tym razem ok. 10 min.:) No i przeżyłem miłe zaskoczenie, bo w 6-ciu stforkach pod rząd znalazłem loot w stylu: 20-25gp + mace + sword (czasem zamiast sworda druga 'maca') + jakieś żarcie. Nigdy nie znalazłem czegos takiego choćby w jednym, a tu 6 naraz...
Puenta: im dłużej "męczysz się" ze stforkiem, tym większa czeka Cię nagroda:)
Wychodzi na to, że jednak loot nie do końca jest generowany losowo.

Pozdrawiam.

Sir gregor 29-02-2004 16:56

heh

Ja też jestem pszekonany że z potworów za każdym razem wypadajom lepsze żeczy np. kiedyś trenowałem na trolach pszez 5 lvli i wypadały mi tesz śmiecie a teraz wypadami zreola prawie wszystko co może w nim być a jak chce silwer amulet to nie kupuje tylko ide na trole bo tera 1/50 ma amulet :]

qazxc3 29-02-2004 20:02

Mi też się zdaje że im dłużej bijesz stworka tym lepszy loot. W życiu nie uwierze że z ds wypada g-shield wszystkimi postaciami zabiłem ich już ponad 300 i 0 g-shield ;(

Pazdzioch 29-02-2004 20:11

Wydaje mi sie ze wszystkie wypowiedzi mozna wytlumaczyc w prosty sposob, im jestes silniejszy tym wiecej potworkow mozesz skosic. Lecz, ostatnio, bedac na swamp trollach by dobic exp w ciagu 1h znalazlem 3 wedki, co kiedys zdazylo mi sie tylko raz.

Palisanderos 29-02-2004 20:12

A ja jak sie biłem z wariorem z 2 minuty musialem rzucas exure gran i wypad mi poison dagger. (po tym co przeczytalem zaczynam walczyc clubem na zielonej tarczy:P)

Oxygane 29-02-2004 20:21

Wydaje mi sie że mimo wszystko loot w potwora zależy tylko od szcześcia, a wasze obserwacje są tylko przypadkowe.

Stu 29-02-2004 20:51

Oczywiście że od szczęścia, ale być może to "szczęście" jest mnożone przez jakiś tajemniczy współczynnik, który rośnie w miarę długości walki:). W swojej karierze na mainie zabiłem grubo ponad setke rotów(taki jest żywot sorca), ale te ostatnie 6 dało mi loot większy niż wcześniejsze 30-40 razem wzięte. Tylko dlatego że walczyłem zwykłym swordem i na zielonej tarczy.

Pozdrawiam.

n3m3s!s 29-02-2004 21:08

Ja mam swoją teorię bazującą na przemyśleniach Raynolda. Otóż moim zdaniem loot generowany jest losowo tuż po respawnie danego stworka.
Ileś tam procent na dany item. Dlatego też, w jakimś stworku możemy znaleść full rzeczy albo nic.

Sephiroth 01-03-2004 11:13

Cytuj:

n3m3s!s
Ja mam swoją teorię bazującą na przemyśleniach Raynolda. Otóż moim zdaniem loot generowany jest losowo tuż po respawnie danego stworka.
Ileś tam procent na dany item. Dlatego też, w jakimś stworku możemy znaleść full rzeczy albo nic.
Blisko...
Część loota jest generowana w momencie respa (dlatego walcząc z walkirią, albo na rooku minosem można poznac czy dadzą zbroję)
Druga część, m. in. gp jest generowana w momencie zgonu stworka.
Każdy loot ma szansę losową że sie pojawi, gp jest zawsze od0 do x, kazda ilosc z określoną szansą losową.
Loot pojawiający się przy narodzinach stworka jest zależny od tego kto zabił poprzedni resp z tego punktu, loot w momencie zgonu od tego kto zabił obszukiwanego stworka.
A teraz wytłumaczenie głównego pytania tematu.
Im wyższy lvl zabijającego tym większa szansa procentowa każdego loota i większej ilości gp.
Nie jestem w stanie stwierdzić jak się to ma do potworów zabijanych przez kilka osób.

Kaczor 01-03-2004 11:27

A moim skromnym zdaniem wszystko to czysta matematyka.Prawdopodobienstwo wypadniecia okreslonego lootu z potwora jest zapewne opisnae jakas zmienna losowa (moze rozklad normalny?) przy czym jest to rozwiazane ze najwieksze prawdopdobienstwo jest ze wypadnei loot sredni a najmniejsze ze wypadnie nic, albo loot slaby lub tez bardzo dobry.Wydaje mi sie tez ze funkcja losowa dziala w momencie smierci kazdego pojedynczego stwora i nei ma znaczenai ile bilismy ich wczesniej(ale nei mam na to dowodow, procz tego ,ze w pierwszym zabitym beholderze mialem beho shield;).Za to mam niemal calkowita pewnosc ze ilosc many dawanej przez mana fluid jest opisywana rozkladem normalnym o sreniej wartosci 50 i odchyleniu standardowym 30.Dawno jzu sie nei zajmowalem matematyka wiec moze gdzies w moim rozumowaniu tkwi blad , ale wydaje mi sie ze cos jest na rzeczy:]

Raynold 01-03-2004 11:51

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Stu
Oczywiście że od szczęścia, ale być może to "szczęście" jest mnożone przez jakiś tajemniczy współczynnik, który rośnie w miarę długości walki:). W swojej karierze na mainie zabiłem grubo ponad setke rotów(taki jest żywot sorca), ale te ostatnie 6 dało mi loot większy niż wcześniejsze 30-40 razem wzięte. Tylko dlatego że walczyłem zwykłym swordem i na zielonej tarczy.

Pozdrawiam.
Taaak... tajemniczy współczynnik. Tak, jak "współczynnik studenta" przy opracowywaniu wyników z laborek :P
@Kaczor: jeśli już o tym mówimy, to ten rozkład mówi nam mniej więcej tyle, że najczęściej będzie wypadał loot średni, a najrzadziej loot zerowy albo superhiperzarąbisty
@Sephiroth: no niby to ma jakiś sens, że lepszym graczom wypadają lepsze rzeczy, chociaż trochę "niesprawiedliwe". No, ale w sumie, to "sprawiedliwie" nie znaczy "po równo" ;)

Kaczor 01-03-2004 14:09

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Raynold
Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Stu

Pozdrawiam.
Taaak... tajemniczy współczynnik. Tak, jak "współczynnik studenta" przy opracowywaniu wyników z laborek :P
@Kaczor: jeśli już o tym mówimy, to ten rozkład mówi nam mniej więcej tyle, że najczęściej będzie wypadał loot średni, a najrzadziej loot zerowy albo superhiperzarąbisty
@Sephiroth: no niby to ma jakiś sens, że lepszym graczom wypadają lepsze rzeczy, chociaż trochę "niesprawiedliwe". No, ale w sumie, to "sprawiedliwie" nie znaczy "po równo" ;)
re up:Przeczytaj ze zrozumieniem co napisalem a pozniej komentuj.Inna sprawa, ze jesli wiesz jak wyglada rozklad normalny to powinienes wiedziec o co mi chodzilo i komentarz jest niepotrzebny, a jesli nie wiesz to i tak ne izrozumiesz ,wiec komentarz tym bardziej niepotrzebny;p
Podsumowujac mozna miec pecha i zabic np:100 wampow i nic z nich nei miec mozna tez z pierwszego wyciagnac v shield.I tyle:>

Mathayus 01-03-2004 15:01

no ale jednak te rzeczy wypadaj czesciej tak jakby to zalezalo od naszego wyzszego poziomu albo tez wlasnie od ilosci zabitych przez nas porworkow tego rodzaju

Raynold 01-03-2004 15:23

@Kaczor: spoko, tylko w swojej wcześniejszej wypowiedzi nie powiedziałeś nic o fajnych rzeczach:
(...)wypadnei loot sredni a najmniejsze ze wypadnie nic, albo loot slaby(...)
A co do rozkładów to przechodziłem przez to bo przez 1 semestr miałem rachunek prawdopodobieństwa + 1 semestr procesów stochastycznych więc temat nie jest mi obcy.
Sorki, za bardzo się czepiam :P

Ithelios 01-03-2004 15:27

Nie sądze aby na loot potwora miał wpływ jakikolwiek inny czynnik niż losowość.Wydaje mi się że sami pragniecie znaleść sposób na wyciąganie dobrych przedmiotów i sobie nawzajem wmawiacie jakieś bajeczki.Pewnie gdyby ktoś zabił swojego pierwszego dragona ze spirów i znalazł tam dragon shielda,to podniósł by rwetes,że lepszy lot wypada gdy się ze spirów bije :rolleyes:

Mathayus 01-03-2004 15:37

ej z timi spearami to przesadzasz a co do smokow to zadko wypadaja dragon hammery i shieldy ale jak masz wyzszy lvl to pewnie wiecej tego gowna bijesz
i ci sie moze zdawac ze czesciej wypadaja na wyzszym lvl

Ithelios 01-03-2004 16:24

No oczywiście że im masz większy level to zdobywasz lepszy loot bo więcej dobrych potworów bijesz.Ale nonsensem jest że sam level wpływa bezspośrednio.Jak Bubble pójdzie na trolle to same silver amulety będzie wyciągać?Idiotyzm.

Kaczor 02-03-2004 11:48

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Raynold
@Kaczor: spoko, tylko w swojej wcześniejszej wypowiedzi nie powiedziałeś nic o fajnych rzeczach:
(...)wypadnei loot sredni a najmniejsze ze wypadnie nic, albo loot slaby(...)
A co do rozkładów to przechodziłem przez to bo przez 1 semestr miałem rachunek prawdopodobieństwa + 1 semestr procesów stochastycznych więc temat nie jest mi obcy.
Sorki, za bardzo się czepiam :P
Spoko faktycznie nie dokonczylem tam mysli, wiec juz poprawilem posta;]
Zastanawialem sie tez na ina sprawa.Zakladajac, ze faktycznie to co wypadnie jest opisane zmienna losowa o jakims tam rozkladzie to pojawai sie problem:czy losowosc ta jest ograniczona do pojedynczego respu potwora czy tez do calej Tibii.Moim zdaniem to dosc istotna sprawa, bo gdyby dotyczyla wszystkicj potworow danego rodzaju na Tibii, to niestety mielibysmy do czynienia z sytuacja ,ze lejemy 99 smokow a loot wypada ze 100 ktorego akurat zabil ktos gdzies tam daleko;/

Sephiroth 02-03-2004 15:37

Cytuj:

Ithelios
No oczywiście że im masz większy level to zdobywasz lepszy loot bo więcej dobrych potworów bijesz.Ale nonsensem jest że sam level wpływa bezspośrednio.Jak Bubble pójdzie na trolle to same silver amulety będzie wyciągać?Idiotyzm.
Jakbys nie zauważył używaliśmy określenia: "większe szanse". Ale na przykład: zabij 100 trolli postacią na rooku i powiedz ile z nich dało 10gp , bo jak ja bije trolle to około 1/3 mi tyle daje. (chociaż nie mogę dokładnie określić bo bije trolle raczej rzadko ;p).

@Mathayus
nie wiem jak smoki ale guardy dają mi większy loot jak je zabijam z łuku niż jak runami.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:10.