Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jak zrobić łuk wojjeny bez rzadnych narzędzi profesjonalnych? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=33363)

Laureandil 25-04-2005 21:58

Jak zrobić łuk wojjeny bez rzadnych narzędzi profesjonalnych?

Hi Elfes!

Nasza „baza” znajduje się na drzewku (dla ciekawskich dąb). I będziemy mieli wojnę (kto czytał „Chłopcy z placu broni-ten wie) oczywiście nie jesteśmy 10 latkami mamy po 12-15 lat i musimy bronić naszego terytorium jutro będziemy mieli najazd bandy „PsYcHo” którzy są uzbrojeni w łuk który ma w środku „ostrza strzały” swędzący piasek:/ powiedzcie mi jak zrobić zwykły łuk z drzewa lub z gałęzi co do tego potrzeba i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gangrel 25-04-2005 22:06

Zasadniczo to sie bierze kawalek kija i miedzy koncami wiaze sznurek.

Shanhaevel 25-04-2005 22:08

Doobrze... Najpierw zetnij cis (chroniony, rzadki). Potem weź końskie włosie z ogona... Nie masz? To wybacz, ze zwykłego kija i domowych akcesoriów dobrego łuku raczej nie zrobisz. Sprawdzałem.

@down
A cis to się nie wykrzywia? Najgiętsze drewno bodaj. Strzały... Psie odchody na strzałach- gleba. Po co wam strzały jak nie macie łuku?

Laureandil 25-04-2005 22:10

Hi Elfes!

No tak, ale mi chodzi o taki zakrzywiony łuk pyzatym jak zrobić strzałę, aby ta miałą wyskok równy prawdziwej strzale (chcemy włożyć na ostrze strzały farby niezmywalne lub też psie kupy ale to w ostateczności powiedzcie, bo my tam mamy niezły skarbiec ponad 200 zł + 25 paczek chipsów batonów…

Gangrel 25-04-2005 22:17

Jesion tez jest niezly i duzo czestszy.

Laureandil 25-04-2005 22:22

Hi Elfes!

Własciwie "cis" jest chroniony i ma truciznę toksyczną...a z czego zrobić cięciwę?

Hallabard 25-04-2005 22:24

Zaciekawiło mnie to, wiec poszukałem na googlach. Znalazlem ciekawy tekst który tutaj umieszczę :D

Cytuj:

Jak samemu zrobić prosty łuk i strzały

Dobry łuk jest wynikiem wielu godzin pracy, ale możesz całkiem łatwo sam skonstruować wygodny choć niezbyt trwały łuk. Jeżeli straci on swą sprężystość lub złamie się, można po prostu zrobić nowy. W tym celu weź kawałek twardego pozbawionego sęków i gałęzi drewna długości ok.1 m.

Starannie ostrugaj jego grubszy koniec, aby osiągnąl ten sam przekrój co koniec cieńszy. Jeśli dokładnie przyjrzysz się wybranemu przez siebie kawałkowi drewna zobaczysz jego naturalną krzywiznę. Zawsze strugaj powierzchnię drewna zwróconą ku sobie w przeciwnym razie łuk złamie się przy pierwszej próbie jego naciągnięcia. Dobrze wysuszone drewno jest bardziej odpowiednie niż świeże. Aby zwiększyć siłę naciągu łuku zwiąż dwa łuki w połowie ich długości tak aby przypominały literę X, a następnie zwiąż ich końce za pomocą sznurka i umocuj tylko jedną cięciwę.

Materiał na strzały wybieraj spośród najprostszych suchych kawałków drewna. Strzała powinna stanowić mniej więcej połowę długości łuku. Delikatnie ostrugaj drzewce dookoła ich osi. Prawdopodobnie będziesz je musiał trochę naprostować, najlepiej nad rozpalonymi węglami, uważając aby ich nie przypalić. Następnie trzymaj je wyprostowane aż do wystygnięcia. Groty strzał możesz zrobić z kości, szkła, metalu lub kawałków skał. Możesz też zaostrzyć drzewce i zahartować je opalając nad rozżarzonymi węglami. Teraz natnij lub wypiłuj na końcu strzały rowek (tzw. osadę) dla cięciwy, uważając aby strzała nie pękła. Następny etap to oklejanie strzały piórami po tej samej stronie co osada. Ten czasochłonny zabieg znacznie polepszy balistykę strzały, ale nie jest on konieczny.

Laureandil 25-04-2005 22:25

No tak ale co z CIĘCIWĄ?

Kredi 25-04-2005 22:25

najlepszy do łuków jest drzewo Leszczyna (sam robiłem!)
1.Znajdujesz leszczyne :P
2. Bierzesz ucinasz najmłodszą gałąź(młodą poznasz po tym że w miare jest prosta!)
3. Idziesz gdzies i scinasz całą skurke ze świeżo uciętej gałęzi( zostawiasz sobie troche skurki na ręke<luksus>) Na końcach kija wycinasz zagłębienia mniej wiecej tak http://img174.echo.cx/img174/2662/uk11hd.th.png
4. Musisz najmocniej jak mozesz nagiać patyk w łuk i drugi kumpel bedzie zawijał sznurek ( polecam żyłke!) w te zagłębienia.
Potem ju tylko kończysz robote
STRZAŁY
Hmm strzały muszą być z lekkiego wyschnietego drewna ale takiego niepodatnego na wiatr. To joż sami zrobicie ale groty to polecam zrobic z gwoździ :D A jak chcecie cos łagodniejszego to polecam "Siki" Ale żem sie rospisał :D A na bombarde z góry to balony z wodą <albo torebki z woda>
Powodzenia na "wojnie"

Shinjix 25-04-2005 22:26

Łęczysko mogło być wykonane z drewna (łuki proste były najczęściej w średniowieczu wytwarzane z cisu, jesionu lub wiązu), rogu. Już w starożytności znane były jednak łuki kompozytowe, składające się z kilku warst drewna i rogu sprasowywanych i łączonych ścięgnami i żyłami zwierzęcymi. Tak wykonany był np. asyryjski łuk angularny, który miał kształt trójkąta równoramiennego, o bardzo ostrych kątach podstawy ( w miejscach gdzie na łęczysko nakładano cięciwę). Tak również wykonaywane były łuki refleksyjne. Rysunek poniżej pokazuje łuk prosty (1) i dwa typy azjatyckich łuków kompozytowych - refleksyjny (2) i retrorefleksyjny (3). Różnią się one kształtem i budową łęczyska.
Łuki refleksyjne, używane przez mongolskich jeźdźców w średniowieczu (słowo łuk pochodzi od mongolskiego uk) były zaskoczeniem dla wszystkich przeciwników, którzy się z nimi zetknęli. Miały większy zasięg niż używane w owym czasie łuki proste, a dzięki specyficznemu sposobowi strzelania Mongołowie potrafili szyć z nich o wiele szybciej niż wrodzy łucznicy.

Źródło: http://www.man.poznan.pl/~ritter/Html/bow.html

Więc do roboty, bo mało czasu macie! ;-]

MatKus 25-04-2005 22:28

Jeśli chodzi o to, jakie drewno zastosować, to w średniowiecz stosowano najczęściej cis, jesion lub wiąż, żadko orzech.
Nie wiem, czy w domu tak łatwo zrobisz łuk refleksyjny, ale ok, powiem ci, jak się gnie drewno. A już na pewno nie zrobisz łuku kompozytowego.
Wszadzasz przygotowanego wcześniej prostego kija do wody o temperaturze około 80'C (mniej - drewno nie będzie się chciało utrwalić. Więcej - może się rozwłuknić) i tak sobie je moczysz na tyle długo, żeby ca całym przekroju się rozluźniło nieco, więc z godzinkę (trzeba utrzymywać temperaturę wody). Po tym czasie wyjmujesz drewno i wkładasz do jakiejś formy, żeby nadać mu kształt. Forma musi mieć oczywiście nieco mocniej zagięty kształt, ale tylko odrobinę. Czekasz, asz wystygnie na całym przekroju i wyjmujesz. Pozostaje naciągnąć nań sznuerek i po problemie.
Grubością kija regulujesz, jaki naciąg ma mieć łuk. Celtowie stosowali łuki o naciągu nawet do 120 kg, ale ich łucznicy szkolili się od około 2 roku życia. Takim łukiem mogli przebijać rycerza w zbroi wraz z koniem i ranić jeszcze tego, kto jechał za nim :P Ty jednak nie powinieneś szaleć, jak będziesz miał naciąg rzędu 10-20 kg (w zalezności od twojej siły) to już i tak będziesz mógł wbić strzałę w człowieka na kilka cm, a strzała będzie leciała.

A tak po za tym, to www.google.pl, tam byś to wszystko o wiele szybciej znalazł zapewne.

Dr.Unknown 26-04-2005 10:29

Cytuj:

Hi Elfes!
Najpierw popracuj nad liczbą mnogą słów jak dwarf, elf;p, a potem pomyśl, nie ma sensu robić samemu łuku, bo nic ciekawego Ci nie wyjdzie, być może nie wiesz, ale łuk na twoje potrzeby jest tani (300-400 złotych).

Jackiew 26-04-2005 11:17

MatKus ma bardzo dobry sposób, wręcz najlepszy. Sam taki robiłem i se z qmplami na bażanty chodziliśmy, jednak zręczność mamy za małą i cel tesh robi swoje. A forme łatwo zrobić z deski i paru gwożdzi. Poprostu narysuj na desce "wymarzony" kształt wbij odpowiednio gwoździe i masz ;]

Drackmir 26-04-2005 11:23

A oto mój łuk sam robiłem :p
http://www.members.lycos.co.uk/lektorszynadeebo/lu.jpg
http://www.members.lycos.co.uk/lektorszynadeebo/trz.jpg
(edited by Ray)
@ Ray
Masz racje troche przesadziłem ;/

Badzo 26-04-2005 11:33

Cytuj:

A nie lepiej poprostu podlecieć z mieczem do nich ?? ;)

hahahaha :) chyba ze scyzorykiem :) >joke<

Drackmir 26-04-2005 11:59

Może to nie scyzoryk i wykonany ręcznie ale też skuteczny ;)
http://www.members.lycos.co.uk/lektorszynadeebo/mie.jpg
(edit by Ray)
P.S Na posty zaadresowane do mnie ( o ile takie będą) odpowiem około godziny 17-18 (teraz ide do szkoły )

roland 26-04-2005 14:41

Więc, ja robiłem mój łuk tak(jest do proces długa trwający)
Pierw ściągnęłem gałąź machoniową, jest ona bardzo wytrzymała i po odpowiednim wysuszeniu giętka. Jako cięciwe rozważałem dużo rzeczy, w końcu jako najbardziej dostępny w razie wymiany wybrałem sznurek od bielizny xD (czerwony:P). Strzały robiłem:
Grot biorąc dwa duże krzemienie i waląc nimi o siebie tak długo i tyle razy, aż otrzymałem odpowiedni odłamek, natomiast "długą częśc" z cisu. Grot osadziłem w wycięciu, przewiązałem rzemykiem skurzanym. Lotki z gęsich piór, które uprzednio wykrochmaliłem. Strzała mam około 60 centymetrów długości, grot to 8 centymetrów. Aby otrzymać płonącą strzałę, najlepiej wlać do wiadra naftę i wsadzić tam strzałę(lol). A normalnym sposobem jest obwiązać wokół grota szmatę nasączoną czymś.

Mój łuk tworzyłem 2 dni, po czym schnął przez około 5 miesięcy(żeby się dobrze wyginał i nie łamał). Strzały godzine każdą, po czym suszyłem 5 miesięcy :P

Zegenis 26-04-2005 15:46

łuk jak łuk ale żeby kogos strzałą trafic bedziecie musiali miec na nich lotki
(? :> ) zeby strzałą w miare prosto leciala, jak nie mieliscie nigdy luku etc w ręku to nie traficie w nikogo bez lotek(?:>) na strzałach hrhrh ;<

Anaconde 26-04-2005 15:54

Do autora:
Hmm, nie przesadzasz? :P Czytałem tę cool knige i wiem oco biega. Ode czemu zamiast lancy musisz mieć łuk? Kogoś możesz skrzywdzić. Tibia, H3 czy W3 to nie jest prawdziwe rzycie :D
P.S. Ja mam sportowy łuk, więc ci nie pomogę.
P.P.S. Z tych opisów spróbuję zrobić właśny łuk (taki like troy :P ) .

Laureandil 26-04-2005 16:27

Hi Elves!

@UP:

Tak tylko, że to nie będzie wojna "wal babcie aż się zgarbi" tylko to będzie wojna na patyki i z całej siły będziemy walczyć. Piasek swędzący już jest 2 h temu dostałem telefon od szefa gangu "PsYChO" powiedział, że wojna rozpoczyna się o 17:30 wiec dużo czasu nie mamy.

http://img192.echo.cx/img192/7561/takjtyka0gy.th.png
O to taktyka:
Nasza baza jest oddzielona wodą, która ma niecałe 1m głębokości.
Na dodatek ich baza prowadzi przez mały las. Nasi (różowe kropki) ukryją się w wodzie (są już przygotowane specjalne ubrania). Następni pójdą na wieżyczkę i będą ostrzeliwać z łuku zaś ja z moją armią będziemy uzbrojeni w średnio na ostrzone patyki i natrzemy na nich wtedy, kiedy oni miną las.
Ci mają po 13-16 lat, więc są od nas starsi i silniejsi nawalamy tylko "giermków”, ale najbardziej będziemy ostrzeliwać z łuku bosa na pewno się trochę krwi przeleje, ale to nic tam taka mała krewka.

P.S Oni są na narkotykach >.< Więc będą groźni.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:48.