![]() |
Potrzebuję rady plz
Dużo słyszałem o sesjach RPG ale nigdy w takiej nie uczestniczyłem. Co muszę kupić żeby nauczyć się grać w takie gry z kumplami? Ewentualnie prosiłbym jakieś adresy stronek na ten temat. :D
|
Cytuj:
U$3r |
RPGów jest naprawdę masa i w bardzo różnych klimatach. Ogólnie, to najpierw musisz sobie odpowiedzieć na dwa pytania : W jakim klimacie to ma się dziać i z jakim nastawieniem do postaci.
Klimat to np. fantasy, s-f itp, tu chyba wiadomo jeśli chodzi o nastawienie do postaci, to chodzi mi tu o tzw. heroic i non-heroic. Heroic to rodzaj gier, gdzie postać praktycznie od początku jest kimś więcej, niż zwykłym zjadaczem chleba. Od początku jest swego rodzaju herosem, jest silniejsza, mądrzejsza, zręczniejsza... po za tym w heroicach postacie są dość niewrażliwe na ataki, bo są w stanie przezyć często kilka ciosów mieczem itp. . Non Heroic to gry, gdzie gra jest bardziej realistyczna, gdzie musisz zachowywać się bardziej, jak w prawdziwym rzyciu (celny silny cios mieczem = poważna rana i/lub śmierć) ). W polsce (i wogole chyba na świecie) popularniejsze są heroic, większość ludzi chce się wcielać własnie w jakiegoś "supermana". Najpopularniejsze chyba w polsce systemy RPG to : fantasy Dungeons and Dragons (najstarszy wogole system RPG, obecnie dostępny po polsku w 3 edycji, chyba najpopularniejszy na świecie) Warhammer Earthdawn Vampir S-F Cyberpunk Neuroshima (polski system) Oczywiście systemów RPG jest mnóstwo, setki książkowych, i tysiące autorskich dostępnych do ściągnięcia z netu za free. Moim zdaniem najlepszym systemem jest D&D, ale wiem, że zapewne wiele osób się ze mną nie zgodzi. Tak na prawdę jednak 80% udanej zabawy to dobry mistrz gry i fajni gracze, a wybrany system to tylko 20% A co potrzebujesz : Przede wszystkim chęci :D Przy odrobinie chęci i pomysłowości da się zagrać bez żadnych książe, w wymyślanym na bierząco świecie itd. Jednak chyba o wiele łatwiej i wygodniej skorzystać z gotowych zasad. Książki najlepiej kupuj gdzieś w sklepie, np. w Empikach prawie zawsze coś znajdziesz, a jak nie, to jest w necie trochę sklepów internetowych, wystarczy poszukać. akurat książki do D&D można kupić na stronie wydawcy : www.isa.pl , do innych systemów musisz poszukać se sam (choć pewnie zaraz ktoś tu poda linki :P) a tak wogole, to polecam ten link : www.tibia.pl/ag.htm |
Thx za wyczerpujace odpowiedzi. Mnie interesuje klimacik a la Tibia i chyba bardziej non-hero z tego co tu przeczytalem. Gdzie mogę zdobyć zasady takich gier i karty gracza?
|
Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz...
Zeby zdobyc zasady i karte gracza musisz kupic podrecznik gracz albo cos takiego... klimat a la Tibia to moze D&D, mozes nabyc o w kazdym wiekszym miescie. W Bydgoszczy taki "specjany" sklep nazywa sie feniks, w Poznaniu jest chyba Bard, w toruniu feniks..a gdzie ty mieszkasz?
U$3r |
Wystarczy skserować karte, a xięgi sa w empikach :)
no wiesz ciężko będize znaleźć grę a la Tibia. Osobiście polecam D&D w której jestem MG |
wszystko to mozna unlegal znależc w necie :D
osobiscie polecam jak mój poprzednik D&D lub Warhamer sam nie mam doswiadczenia i jestem zielony ale te 2 najbardziej mi sie podobają (narazie) |
ja osobiscie rowniez polecam warhammer
to bardzo wciogająca gra |
Napisz to po ludzku ;) , to ci pomoge :D
|
Cytuj:
EDIT: Wiewiur, a ty przypadkiem nie jesteś tym wiewiorem z tawerny RPG?:P |
Jeśli zaaczynasz dopiero RPG zaacznij od warhammera, ale nie będziesz zazdowolony z niego po 1 roku grania gdyż jego zasady są tak podstawowe jak tylko się da i podczas grania odkryjesz wiele niedokładnności. A polecam (jeśli jusz troche pograsz w RPG)shadowrun dosyć skąplikowane zazsady ale jest bardzo ciekawy to połączenie fantasy i cyberpunka. Oczewiście magia smoki elfy trole(i wiele więcej) oraz nowoczesna technologia karabini samoloty wektorowce itp. :D
|
Cytuj:
tu masz adres ciekawego FTPa. do downloadu wystarczy logowanie anonymous 150.254.71.12 Mi akurat shadowrun się nie podoba, ale to kwestia gustu. Polecić mogę przede wszystkim D&D - na początku wydaje się być prosty i żeby zacząć grać wystarczy pobierznie przejzec książki, a z czasem zauważycie, że zasad jest sporo i autorzy bardzo dopracowali system ( w końcu to już 3 edycja, a tak na prawdę to nie wiem, która (D&D, AD&D, AD&D2 D&D3 i masa pośrednich zmian w różnych książkach :P ). Ale tobie wystarczy Podręcznik Gracza, ewentualnie Podręcznik Mistrza Podziemi i Księga Potworów do 3 edycji (można kupić PL albo poszukać na necie i ściągnąć angielskie) Polecam też EarthDawna - o ile mechanika walki jest może ciut bardziej skomplikowana, to z kolei magia jest lepiej rozwiązana moim zdaniem, niż w D&D, choć czasem odnoszę wrażenie, że jest zbyt potężna i niewyważona między poszczególnymi klasami. |
Hmmmm podoba mi się to nawet bardzo i może zaczne grać w RPG
Czy może zna ktoś jakąś strone, forum lub co bądź gdzie mógłbym zagrać w np. D&D, bo czuje, że moi znajomi są na to za głupi:P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:21. |