![]() |
Intel 64 ...
Mam pytanie dot. ww. procka. W kompie ktory chce kupic jest procesor Intel Pentium 4 640 3.20 GHz HT (2MB cache, 64-bit). Poniewaz zdania na jego temat sa podzielone chcialem sie zapytac czy warto ? I czy moga byc odczuwalne opuznienia przy dzialaniu zwyklych aplikacji (32)
|
Teraz? Za taka cene? Imo nie warto - kiedy wreszcie zaczna masowo powstawac aplikacje w pelni wykorzystujace mozliwosci 64-bitowego procka, to on bedzie z polowe tanszy... A na razie po prostu sie nie oplaca. IMO.
|
Mam takie zdanie jak hoomik, narazie nie warto, lepiej kupić Pentium 4 Extreme Edition którego test znajdziesz na www.PcTweak.net w działe Hardware.
|
Nie oplaca sie kupowac komputera z 64-bitowym procesorem Intela. A czemu?
64-bitowy Intel to tylko przerobiony na szybko Pentium4 (ktore to P4 2 lata temu uznane zostaly za slepy zaulek i Intel sie wycofal z produkcji P4, ale to inna para kaloszy). Przerobiony zostal na szybko, poniewaz Intel nie mial absolutnie nic do przeciwstawienia AMD64 - 64-bitowemu prockowi od AMD. Wiec bonzowie Intela, wiedzac, ze taki falstart na rynku 64-bitowych prockow domowych bedzie mial fatalne skutki, na szybko przerobili P4, zeby miec COKOLWIEK do rzucenia na rynek. Niestety - wydajnoscia bardzo ustepuje on swojemu konkurentowi z AMD, ale czego spodziewac sie po 32-bitowym procesorze po kilku przerobkach? :) A tymczasem projektanci w pospiechu pracuja na calkowicie 64-bitowym prockiem. Dlatego jesli koniecznie chcesz 64-bitowy procesor - kup AMD64. A jesli Ci nie zalezy - to zainwestuj w te pieniazki w porzadna, 32-bitowa maszyne. A co lepiej? Osobiscie uwazam, ze z przesiadka warto jeszcze poczekac z rok, i poki co - kupic porzadny procek 32-bity, karte graficzna i markowa pamiec DDR. Ale zdania sa podzielone, to tylko moje odczucia. |
A ja właśnie załatwiłem sobie AMD64. Jeszcze nie wiem, jak działa, ponieważ czekam na nową płytę główną.
Mam pytanie do osób, które już przeniosły się z 32 do 64-bitowca: Czy odczuliście jakoś poprawę pracy komputera? |
ok, sprawdze czy mozna zmienic na zwykly procek, dzieki
|
Pozatym potrzebujesz OSa, który by to obsłużył - jest już Longhorn, i podobno specjala edycja XP
|
Cytuj:
* 16 marzec 2005 - wydanie Milestone 9 (skończona platforma) * 25 maj 2005 - Beta 1 * 12 październik 2005 - Beta 2 * 22 luty 2006 - Release Candidate * 12 kwiecień 2006 - Release Candidate 1 * 24 maj 2006 - Release To Manufacturing Za to jest sa Windows 2003 Server oraz Windows XP 64-bitowe. http://www.microsoft.com/poland/cent...a/05_04/7.aspx Ale sam 64-bitowy system wiele nie pomoze - potrzebne sa rowniez 64-bitowe wersje aplikacji. Na szczescie pojawia sie ich coraz wiecej. Oraz cala gama roznych linuksow oraz open sourcowych programow, ktore kazdy sam moze sobie skompilowac pod swoj 64-bitowy procek. |
@up na ED2K już jest :D
|
Cytuj:
Jakies niedorobione i niedokonczone wersje rozwojowe, ktore wyciekly z Microsoftu. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:09. |