Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Papierosy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=35413)

Cisak 16-05-2005 08:45

Papierosy

Może temat głupi ale co zrobic żeby przestać palić? mój tata na miesiąc 200zł wynosi a musi palić coraz więcej..Zobaczcie jaka za to by byla postać albo Pacc :P

Fre Ithil 16-05-2005 09:03

podstawa jest chec to zerwania z nalogiem i slina wola. Ponadto mozesz wyslac tate do lekarza. Jest taka terapia (kosztuje ok 70 PLN) ktora sprawia ze czlowiekowi odechciewa sie pali ale ty tez jest potrzebna samozaparcie i silna wola.

PS. Wsadz ojca do samolotu do stanow. Jak wytrzyma 11 h bez fajki to da rade i wiecej :P

powodzenia

moF 16-05-2005 09:41

Eh ... Najlepiej w ogole nie zaczynac i nie mam zamiaru probowac bo moj dziadek zmarl 2 lata temu od tego syfu ... tez wydawalo 100 zloty tygodniowy na papierosy. A co do zwalczania to jakos mi sie w te "Nikorety" wsyzstkie wierzyc niechce ... Silna wola , checi i moze sie uda.

Repos 16-05-2005 10:17

A teraz pytanie: Kto pali? Przyznać się.

Wielki MarIuSzzo 16-05-2005 10:40

Do zerwania z nalogiem wystarczy tylko i wylacznie silna wola.
Tak bylo z moja mama. Gdy sie urodzilem powiedziala sobie ze dla mojego dobra nie bedzie palic. I co? Nie pali juz od 15 lat. Bez zadnych nikoretow i innych syfow.
Co do autora tematu.
Jesli twoj ojciec chce NAPRAWDE zucic palenie, to szanse sa naprawde duze ze mu sie to uda, lecz jesli brak mu silnej woli i samozaparcia to raczej nie zuci nalogu.

Kajulec 16-05-2005 13:08

@Up
Co to znaczy "zucac"? Jakos nie znalazlem takiego slowa w slowniku?

@Repos:
Ja palilem (mimo mojego wieku) przez.. ee.. miesiac? Glownie po to, zeby robic cos fajnego, niedozwolonego.. taki o, szczeniecy wybryk. Nic fajnego..

@Topic:
Hmm, wlasciwie juz pisali.. zeby rzucic palenie trzeba miec przede wszystkim silna wole. Plastry, tabletki tylko pomagaja. Zmniejszaja "glod" na papierosa. Ale to my musimy zadecydowac czy naprawde chcemy rzucic palenie i nie brac fajek do ust..

Dj Nekro 16-05-2005 13:39

Ja radze coś takiego. Idź z tatą do lekarza i powiedz lekarzowi żeby zrobił mu prześiwtlenie płuc, jak zobaczy co ma w płucach to powinien przestać palić;)

Moi rodzice przestali palić z tego powodu że niemogłem oddychać w tym dymie (coś zamyka się w układzie oddechowym) i się porostu dusiłem, więc ja im to cały czas mówiłem. I raz wreszcie im powiedziałem żeby poszli na DUŻE zakupy i żeby spróbowali nie kupić Papierosów, i się udało;)
Już niepalą 3 lata :)

xemmoe 16-05-2005 13:50

Podobno wymyslili szczepionkę przeciw nikotynie.
Jedna trzecia badanych rzuciła.
Chociaż bez woli rzucenia i tak nic z tego nie będzie...

DoL@R 16-05-2005 13:51

Mój ojciec kiedyś palil... dostal zawalu.. cudem przeżyl... i przestal 8o

Moja mama nigdy nie palila

( a pozatym sa lekarzami lol)

ja nie pale, bo jest to syf nieludzki. I tak jestem uzależniony. Od kompa.

Birmil 16-05-2005 14:03

a ja pale,
nie tylko papierosy i dobrze mi z tym... Ktos tam wspominal ze pali tydzien czy miesiac, jezeli to byla aluzja typu "jezeli ja rzucilem to on tez moze" to powiem tylko tyle: przez pierwsze tygodnie nawet sie nie zaciagales, jezeli w ogole to robiles. Nie ma mowy o uzaleznieniu :)

na zrazie
BRL

gorgi 16-05-2005 14:06

heh, moja mama pali juz od 30 lat
a gdy mój ojciec jescze mieszkał z nami to tez palił jakieś 35 lat :O

DoL@R 16-05-2005 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Birmil
a ja pale,
nie tylko papierosy i dobrze mi z tym... Ktos tam wspominal ze pali tydzien czy miesiac, jezeli to byla aluzja typu "jezeli ja rzucilem to on tez moze" to powiem tylko tyle: przez pierwsze tygodnie nawet sie nie zaciagales, jezeli w ogole to robiles. Nie ma mowy o uzaleznieniu :)

na zrazie
BRL

zachorujesz (uwaga- zaczynam cynić!) na lung cancer, and u will die...

hehe

exodus style 16-05-2005 14:42

daj staremu obejrzec program na mtv. ostatnio byl jeden pokazujacy jakie choroby powoduje palenie

Adaras 16-05-2005 14:52

Blech. Tfu. Łech! <kaszel>

Sam nie rozumiem ludzi, którzy palą...Dla nich to inne uczucie zapewne, ale ja jak tylko czuję ten smród od razu zbiera mnie na mdłości.

Tasior 16-05-2005 14:58

Ażeby im to dawało jakąś przyjemność, jak narkotyki, ale to tylko śmierdzi i powoduje choroby.

Mój ojciec palił, ale matka powiedziała eby nie palił w domu (nawet w wc ;)) i dymu nie widziałem od dłuuuuugiego czasu

joey 16-05-2005 15:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Repos
A teraz pytanie: Kto pali? Przyznać się.

co Cię to obchodzi?
ja... JUŻ nie palę
nawet się nie umiem zaciągać -.- bo mi koledzy nie chcieli powiedzieć jak.
no właśnie, taki gówniarski wybryk papierosów już palić nie będe....
co do tematu: najgorsza wymówka to "ale ja pale już 5lat nie moge rzucić" =.= liczy się wola a pozatym po tzw. "szlugach" ma się w ustach okropny smak, masz ochote puścić pawia i jeszcze oddech + smród dymu na ubraniu. Nie wiem jaka jest z tego przyjemność -.-

@down
przepraszam... poniosło mnie po 8h w szkole
wyyybacz mi

Repos 16-05-2005 15:22

@up: tak tylo zapytałem, nie unos się tak

Dechsta 16-05-2005 15:31

Ja pale, i jest mi z tym dobrze -.-, zaczynasz palić, rozpalisz się, i siegniesz po zioło czy coś w tym stylu, bardzo polecam :>

Shanhaevel 16-05-2005 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dechsta
Ja pale, i jest mi z tym dobrze -.-, zaczynasz palić, rozpalisz się, i siegniesz po zioło czy coś w tym stylu, bardzo polecam :>

To był dowcip? Bo jeśli nie to musiałbym cię uznać za skończonego idiotę. -.-

Top:
Sam postawiłem ojcu, że ma do 1 czerwca przestać palić. Bo on chce przestać. I dobrze. Swoją drogą, polecam poczytać poradnik o samomotywacji Matka Uciekaido.

PalAnonim 16-05-2005 16:01

Jak ktos chce palic to palil bedzie, kiedys zmadzeje i zrozumie, ze traci zdrowie przez swoja glupote, ja nie pale (a palilem, ale to byl taki gowniarski wybryk, wszyscy jarali to ja tez musialem) i dobrze mi z tym.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:15.