![]() |
Problem z Mghz (tylko zawannsowani prosze)
A więc moj problem wyglada tak :
kiedys kolega jak mi formatował dysk to coś bawił się w biosie ... i mi z 3200Mghz poszlo na 2500 : / co mam zrobic aby przywrucić to? taktowanie musi byc na 166 jak daje sie na 200 to komp caly czas sie resetuje i wogole błędy.. Niech mi ktoś pomoze a bede zobowiązany. A i mam Xp'eka , Athlon |
Moze skorzystaj z opcji 'default' w ustawieniach biosu. Btw, jaki to bios?
|
Gdzie ten Defalut ? :>
A i niewiem jak sprawdzic jaki to bios : P me noob plx :x |
A powiedz może jaki masz mnożnik ?
|
Stary jaki mnoznik ? -,-
Nie znam sie an tym zabardzo... Poprostu chce wiedziec w jaka mam zakladke wejsc i jaka opcje zaznaczyc w biosie A ty mnie pytasz o jakies cuda ... |
Podczas uruchamiania kompa masz np. coś takiego:
AMD Athlon 2600+ 2048Mhz 166 x 12,5 To jest mnożnik. Możliwe że Twój kumpel zmienił Ci mnożnik taktowania. Piszesz, że taktowanie musi być na 166 a po dodaniu na 200 komp się wiesza. Więc mając procesor 3200Mhz aby znaleźć odpowiedni mnożnik musisz podzielić 3200 przez 166. Wychodzi ~19/~19.2. Więc poszukaj w BIOSie gdzie się zmienia mnożnik i przestaw go na 19. Powinno być dobrze. |
Halla~
Dobra , tak zrobie obym zaraz na nowo wlączyl kompa ... ; ] |
jest problem najwiecej jest u mnie 12,5 i tyle dalem i mam 2800
Hmm zmiezamy w dobrym kierunku ale co teraz zrobic ? : P ale ide jeszcze raz sprawdzic .. moze sie nie przyjzalem : P Edit: Jednak jest 14 najwiecej ale jak dalem to bylo cos 1000mghz+ Nie ma jednak na 100% 19 : / |
Po pierwsze podziękuj koledze. Miło z jego strony że Ci pomógł.
A tak na serio skoro sie naprawde nie znasz to oddaj kompa do serwisu. Zawsze to lepsze niż ryzyko spalenia procka ;) |
By przywrocic opcje 'default' wystarczy wyjac i wsadzic baretie od boisu. Jest ona na plycie glownej i wyglada jak bateria do zegarka(jak malitka plytka cd) ale jezeli masz plomby to mozesz stracic gwarancje. Wiec najlepszym wyjsciem jest zadzownienie po 'znajomego informatyka' lub oddanie kompa do serwisu.
|
Cytuj:
Btw, co to jest baretia? :P |
Moja rada: zawołaj informatyka, zanim jeszcze bardziej zepsujesz... -.-
@up: to bateria, tylko że po francuZku ;) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:15. |