Xerionis_Family |
02-09-2008 18:00 |
ale loffff.... mature zdawałem z Tolkiena i zaręczam ci że przeczytałem trylogię, silmarilion, hobbita, niedokończone opowieści wybrane niektóre elementy oraz często wertowałem fora i encyklopedie tolkienowskie na końcu książek, z kumplem zajmowaliśmy się tym sporo czasu i na 100% nic takiego jak Kazordoon tam nie wystąpiło... a o filmie nawet nie wspominam bo wiele rzeczy się nie zgadzało z prawdziwą historią...
Orki u tolkiena? Najs!!! ;D
Cytuj:
- w tibii najsilniejszym potoremw tibii jestd emon a powinien byc bodajże złty albo czarny smok
-palladyn to święty wojownik a nie łucznik
|
ludzie ale wy śmieszni jesteście.... odrobina pojęcia o fantasy by się przydało PLAKS .... ;/ to boli czasmi :/
mały przykład:
u tolkiena (twórca fantasy) najsilniejszym "potworem" był Morgoth... jeden z Valarów (kreatorów Ardy - świata w którym leży śródziemie <- to tak dla newbie bo widze że muszę jasno)... więc twój "czarny smok" mógł by mu possać końcówę ponieważ to on stworzył wszystkie inne złe stworzenia :< ---------- paladyni nie istnieją?
w grze NWN najpotężniejszym demonem był sam Mefisto (diabeł - definicja diabła - upadły anioł)... czarny smok ciągnie końcuFKEŁ?
w Diablo najpotężniejszymi bossami jest rodzinka szatankuf ( czarny smok ponownie possie końcufę? czy może nawet nie występuje tam?... bo jakoś nie pamiętam w diablo smoków ;/ )
już mi się nie chce szukać więcej przykładów, ale wedle teorii naszych KOLEGUF GENIUSZUF nawet Tolkien nie tworzył fantasy :/ przykre :/
PLAKS PODAJCIE PRAWDZIWE TYTYŁY FANTASY BO WIDOCZNIE WCZEŚNIEJ NIE WIEDZIAŁEM CO TO JEST :/
Tak jeszcze dodam (3 edycja postu) żeby nupy się nie sapały za bardzo:
Cytuj:
samo słowo "Fantasy" obejmuje szeroko pojęte utwory literackie, których cechami wspólnymi są:
A) umiejscowienie akcji w średniowiecznej lub rzadziej starożytnej, renesansowej lub wczesno przemysłowej epoce
B) świat przedstawiony przeważnie jest całkowicie nowym światem, posiadającym własną geografię, chociaż
zachowującym prawa fizyki i biologii do momentu pojawienia się magii we wszelakich formach.
Rozległy i złożony świat wykreowany i mieszczący się w kategorii "fantasy" przeważnie zawiera heroiczne czyny i odrębną historię, co ma stworzyć odpowiedni klimat. Unika się sformułowań jak "dawno temu", "w odległym kraju" umieszczając konkretne daty i miejsca ale odpowiednie dla tego świata. Dzięki temu nie można pomylić Fantazy z bajkami i baśniami.
Często w Fantasy autorzy wykorzystują elementy legend np. historie, stworzenia lub bohaterowie, czasami przekręcają je odpowiednio do potrzeb i własnych pomysłów.
|
pewnie niejeden nup doczepi się słowa "utwory literackie" lecz zwracam uwagę że początek fantasy to były utwory literackie więc dalszy przekład tego pojęcia pasuje do innych "rzeczy" niż literatura.
|