Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Biegnijcie do mostu w Kazordoon. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=3672)

Mavis 11-03-2004 23:12

Biegnijcie do mostu w Kazordoon.

To tekst Gandalfa w pierwszej części filmu Władca Pierścieni. Przyznaję, nie czytałem, ale znam dużo fantasy. Skąd Tibia, Venore, Ab'dendriel, PoH itp.? Czy w naszej grze są inne zapożyczenia? Jakieś pierwowzory? generalnie Tibia przypomina mi gry z serii Might @ Magic. Proszę o opinie.

nightkin 12-03-2004 00:09

A ja czytalem cala tryglogie i zadnego tekstu Gandalfa o Kazordoon nie pamietam :)

Polecam przeczytanie tematu "Cala prawda o (pochodzeniu) Tibii", tam jest wszystko opisane, co znacza poszczegolne nazwy i skad sie wziely :)

Jedi 12-03-2004 00:15

Ja też przeczytałem całą trylogie + hobbita + silmarinion i nic takiego sobienie przypominam...

Mavis 12-03-2004 00:23

Powtarzam jeszcze raz, to zdanie z filmu. Książki nie czytałem :/. Tibia i fibula wiem co znaczy. podobnie jak Mount Sternum ( Góra Mostek - ten łączący żebra). Na szybkiego nie kojarzę innych nazw z anatomii. A cała prawda ... to tylko bla,bla o j.w.

Magus 12-03-2004 00:50

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Mavis
Powtarzam jeszcze raz, to zdanie z filmu. Książki nie czytałem :/.
Myslisz sie, Gandalf w filmie nie powiedzial "Kazordoon", lecz "Khazad-Dum. To slowo z jezyka khzdul - stworzonego specjalnie dla krasnoludow przez Valara Aulego.

Raczeq 12-03-2004 07:38

Tibia w Angielskim i Lacinskim znacz Piszczel hahaha:]

Adrianadrian 12-03-2004 07:49

heh... a moja siostra oglądała Himena :D i zauważyła że on mieszka w ETERNI. hehe. mowie powaznie. wiec moim zdaniem niektore nazwy moga byc zapozyczone.
pozdrawiam

sesaj 12-03-2004 08:00

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Raczeq
Tibia w Angielskim i Lacinskim znacz Piszczel hahaha:]
Szybki jestes...

Magus 12-03-2004 12:18

Nawiazania do swiata Tolkiena:
1. W Thais jest NPC o imieniu Frodo
2. W Carlin jest NPC (łuczniczka) o imieniu Legola (siostra Legolasa ?? :P)
3. Krasnoludy mowia "hail Durin ". Durin byl pierwszym przebudzonym krasnoludem, stworzonym przez Valara Aulego. Z rodu Durina wywodzili sie miedzy innymi Oin i Gloin ('Hobbit') a takze Gimli ('Wladca Pierscieni').
4. Orc Rider - u Tolkiena orkowie rowniez wykorzystywali rasę Wargów (ogromne wilki) niczym ludzie koni.

Jak sobie jeszcze cos skojarze to wyedytuje posta.

Jedi 12-03-2004 12:54

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez nightkin
A ja czytalem cala tryglogie i zadnego tekstu Gandalfa o Kazordoon nie pamietam :)

Polecam przeczytanie tematu "Cala prawda o (pochodzeniu) Tibii", tam jest wszystko opisane, co znacza poszczegolne nazwy i skad sie wziely :)
A może mi ktoś dać link do tego? Chętnie bym przeczytał

Polinik 12-03-2004 13:12

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Jedi
A może mi ktoś dać link do tego? Chętnie bym przeczytał
Alez oczywiscie:
http://tibia.pl/search.php?boardid=0

kotomaniak 13-03-2004 13:17

Ja znalazłem jedna taką rzecz. W "Imieniu Rózy" Umberta Eco jest cytat: "...być może czerpiąc natchnienie z lwów spotkanych w Hibernii... " I mamy już źródło nazwy Hiberny :D

Chomik 13-03-2004 13:56

Ja oglądałem taki film i tam było 'Uważajcie na jednookiego banshee'

targud 13-03-2004 14:51

W "Władcy Pierscieni" cz. 1 walczyli w kopalni krasnoludow. Cos takiego jak Kazo w Tibii.

Lig@ 13-03-2004 15:51

W tibii jest tesh wiele rzeczy, które odbiegają od kannou fantasy, np. :

- w tibii najsilniejszym potoremw tibii jestd emon a powinien byc bodajże złty albo czarny smok
-palladyn to święty wojownik a nie łucznik

Jak sobie coś jeszcze przypomne to dopisze....

Mathayus 13-03-2004 16:14

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Lig@
W tibii jest tesh wiele rzeczy, które odbiegają od kannou fantasy, np. :

- w tibii najsilniejszym potoremw tibii jestd emon a powinien byc bodajże złty albo czarny smok

Jak sobie coś jeszcze przypomne to dopisze....

wlasnie co do pladyna to jest swieta racja jak pierwsazy raz o tym uslyszalem az sie usmialem ale teraz jestme troche podirytowany jak by cipy nie mogly zmienic nazwy na jakis archer albo ranger

Ithelios 13-03-2004 16:14

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Mavis
To tekst Gandalfa w pierwszej części filmu Władca Pierścieni. Przyznaję, nie czytałem, ale znam dużo fantasy. Skąd Tibia, Venore, Ab'dendriel, PoH itp.? Czy w naszej grze są inne zapożyczenia? Jakieś pierwowzory? generalnie Tibia przypomina mi gry z serii Might @ Magic. Proszę o opinie.
No rzeczywiście znawca z ciebie fantasy jakich mało:)Most Kazordoon w Morii-rotfl ;) Uważam że Tibia nie tyle co posiada niewiele zaporzyczeń z książek fantasy to wrednie łamie ogólnie przyjęte kanony tego gatunku.Samo rozwiązanie magii(runy to podstawa!),jest idiotyczne.Sądzę że należałoby wprowadzić więcej spontanów i obniżyć ich koszta-to by stworzyło magię z prawdziwego zdażenia,a nie że mag biega z plecakiem wypchanym "kamykami".Acha no i jeszcze czarodzieje z zadziwiającą sprawnością poruszają się i co więcej rzucają czary nawet zakuci w płytówe :D Żądam wprowadzenia szansy spalenia czaru(tak jak m.innymi w systemie D&D)i dodania specjalnych szat dla magów:)Przykłady można by mnożyć(o profesji paladyna nawet nie wspomnę bo to istna profanacja i ignorancja ze strony CIPów)..

Huachang 02-09-2008 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Magus (Post 37638)
Nawiazania do swiata Tolkiena:

4. Orc Rider - u Tolkiena orkowie rowniez wykorzystywali rasę Wargów (ogromne wilki) niczym ludzie koni.

Jak sobie jeszcze cos skojarze to wyedytuje posta.

Nie orki tylko gobilny i uruk-hai

Artis 02-09-2008 17:58

i po co odświeżasz temat sprzed 4.5 roku? X(

Xerionis_Family 02-09-2008 18:00

ale loffff.... mature zdawałem z Tolkiena i zaręczam ci że przeczytałem trylogię, silmarilion, hobbita, niedokończone opowieści wybrane niektóre elementy oraz często wertowałem fora i encyklopedie tolkienowskie na końcu książek, z kumplem zajmowaliśmy się tym sporo czasu i na 100% nic takiego jak Kazordoon tam nie wystąpiło... a o filmie nawet nie wspominam bo wiele rzeczy się nie zgadzało z prawdziwą historią...

Orki u tolkiena? Najs!!! ;D

Cytuj:

ludzie ale wy śmieszni jesteście.... odrobina pojęcia o fantasy by się przydało PLAKS .... ;/ to boli czasmi :/

mały przykład:

u tolkiena (twórca fantasy) najsilniejszym "potworem" był Morgoth... jeden z Valarów (kreatorów Ardy - świata w którym leży śródziemie <- to tak dla newbie bo widze że muszę jasno)... więc twój "czarny smok" mógł by mu possać końcówę ponieważ to on stworzył wszystkie inne złe stworzenia :< ---------- paladyni nie istnieją?

w grze NWN najpotężniejszym demonem był sam Mefisto (diabeł - definicja diabła - upadły anioł)... czarny smok ciągnie końcuFKEŁ?

w Diablo najpotężniejszymi bossami jest rodzinka szatankuf ( czarny smok ponownie possie końcufę? czy może nawet nie występuje tam?... bo jakoś nie pamiętam w diablo smoków ;/ )

już mi się nie chce szukać więcej przykładów, ale wedle teorii naszych KOLEGUF GENIUSZUF nawet Tolkien nie tworzył fantasy :/ przykre :/

PLAKS PODAJCIE PRAWDZIWE TYTYŁY FANTASY BO WIDOCZNIE WCZEŚNIEJ NIE WIEDZIAŁEM CO TO JEST :/

Tak jeszcze dodam (3 edycja postu) żeby nupy się nie sapały za bardzo:

Cytuj:

samo słowo "Fantasy" obejmuje szeroko pojęte utwory literackie, których cechami wspólnymi są:
A) umiejscowienie akcji w średniowiecznej lub rzadziej starożytnej, renesansowej lub wczesno przemysłowej epoce
B) świat przedstawiony przeważnie jest całkowicie nowym światem, posiadającym własną geografię, chociaż
zachowującym prawa fizyki i biologii do momentu pojawienia się magii we wszelakich formach.
Rozległy i złożony świat wykreowany i mieszczący się w kategorii "fantasy" przeważnie zawiera heroiczne czyny i odrębną historię, co ma stworzyć odpowiedni klimat. Unika się sformułowań jak "dawno temu", "w odległym kraju" umieszczając konkretne daty i miejsca ale odpowiednie dla tego świata. Dzięki temu nie można pomylić Fantazy z bajkami i baśniami.
Często w Fantasy autorzy wykorzystują elementy legend np. historie, stworzenia lub bohaterowie, czasami przekręcają je odpowiednio do potrzeb i własnych pomysłów.
pewnie niejeden nup doczepi się słowa "utwory literackie" lecz zwracam uwagę że początek fantasy to były utwory literackie więc dalszy przekład tego pojęcia pasuje do innych "rzeczy" niż literatura.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:20.