![]() |
Show light effects
Witam. Mam "mały" problem z 'Show light effects' a raczej ich brakiem. Otoz niedawno z przyczyn blizej nie okreslonych (pewnie wirus) moj Windows 98 SE wykonywal blad Explorera w czasie uruchamiania (nawet w trybie awaryjnym). Uporalem sie z tym chyba najprostsza metoda ('format c:'). Zainstalowalem sterowniki do karty graficznej itd. Odpalam Tibie i co widze? takie chamskie czarne kropeczki zamiast nocy.... Wlanczam Options>Graphics>Advanced i co widze? Show light effects wylaczone i nie mozna ich wlaczyc. Zainstalowalem sterowkini do karty graf. jeszcze raz - nic nie pomoglo. Sciagnalem clienta Tibii nowego - nic nie pomoglo. Drugiego formata raczej mi sie nie chce robic... Moze ktos ma jakis pomysl?
|
czasami wlasnie sie tak dzieje sprubuj zainstalowac nowy Directx a jak to niepomoze to nowe sterowniki ;p
|
Directa 9.0 zainstalowalem. Mowisz sterowniki, ale patrz, to nie byl moj pierwszy format, nie pierwszy raz te sterowniki instalowalem ale pierwszy raz dzieje sie cos takiego z Tibia. To mnie wlasnie ciekawi, bo nic innego nie zrobilem, , poprostu rutyna a tu takie rzeczy sie dzieja... Mysle ze w pon "dopadne" WinXP i z koniecznosci jeszcze raz kompa sformatuje, tylko ze mi sie nei chce..... najlepiej jakby sie to dalo zrobic bez formata...
|
Tez tak mialem ze po ktoryms tam formacie mialem tak jak ty, moze zainstaluj win xp, ja gram w tibie na drugim kompie teraz:P, jakbym mial 1 bym cos kombinowal, poprubuj, wymysl cos:)
|
widzialem ten efekt pare razy w cafe lub u kumpli to instalowali new sterowniki lub directxa albo reinstal windowsa
najlepiej zalatw sobie xp bo 98 juz jest troche prestarzaly :) |
up:
JA bym sam se załątwił XP (mam nawet) ale jest problem z instalacją (nie wykrywa dysków twardych o.O , mimo że 98 normalnie...). To taki mały OFF TOPIC TOpic: Też to miałem ale instalacja sterowników + DirectX 9.0b pomagał zawsze.... . |
wiem ze przestarzaly ale z moim poprzednim netem mialem taki klopot z enie mialem sterownikow do XP. potem neta zmienilem i sterowniki pod XP juz mam ale sie przyzwyczailem do tego starego poczciwego win 98 :P poprostu musze po qmplach popytac czy maja XPeka i zrobic ten cholerny format. a efekt taki widzialem u qmpla jak mial wiecej niz 3 tibie otwarte (wiadomo jak:P)
|
JA taki efekt mialem na win 98 - Pen. I 166mhz i 16 bit karta +32 ramy :]
Rozwiazanie: Nie ma rozwiazania. @topic hehe zartowalem z tym nie ma rozwiazania(tzn nie ma w moim starym kompie, ale u ceibie jest inaczej. Byc moze stalo się coś z twoja kartą graficzną. Spróbuj włączyc jakąs lepszą gre... moze byc oparta na OpenGL. Jak ci ladnie chodzi(tzn tak jak ci przed tem chodzila) no to nie wiem, a jak nie to moze byc wina karty. Ja cos podobnego mialem |
Było sporo tematów dot. 'Show light effects'.
Cytuj:
Pozdrawiam, Cebix. |
hehe nie zebym tuman byl ale nie wiem gdzie to "lezy" :P jakbys byl na tyle uprzejmy i jakos mnie delikatnie nakierowal to bylbym wdzieczny. :D
|
Jeśli używasz Radeona(domyślam się, że tak, bo to głównie na nich ten problem występuje), to są dwie możliwości:
1. Masz zainstalowany Catalyst Control Center(napisałeś, że instalowałeś najnowsze sterowniki, więc będę się opierał na tym, jak u mnie on wygląda) - wtedy "koło zegara" powinna być ikonka "ATI", kliknij na nią 2x, w okienku, które się pojawi(rozumiem, że skoro nie kumasz "za bardzo" to raczej tam nie grzebałeś w ustawieniach :P) po lewej stronie będzie gdzieś opcja "3D", lub coś w tym stylu(już nie używam ccc, ale o tym dalej :P) i tam będą głębsze opcje, jeśli dobrze pamiętam to pierwsze z nich to powinny być Antialiasing i Anisotropic filtering <- obie ustaw na "let application decide" --- Jakbyś się pytał to te funkcje służą do polepszania jakości grafiki 3D w najnowszych grach(nie wiem dokładnie jakich, ale AA to coś z modelami, a AF to z teksturami :P - teoretycznie Tibia nie powinna się z nimi kłócić, ale no cóż...), zastosuj, ok. Sprawdź, czy coś w Tibii się zmieniło. 2. Masz zainstalowany Ati Control Panel(aktualnie ja go używam) - Prawym na pulpit, Właściwości, Ustawienia, Zaawansowane, 3D, Ustawienia 3D dla DirectX (bo Tibia chyba używa DirectX, jeśli nie, to niech ktoś mnie poprawi :P - jeśli nie używa to zrób to samo, co opiszę dalej, tylko że włączająć w to OpenGL) Użyj ustawień użytkownika, w nowym oknie zaznacz przy opcjach 'Antyaliasing' i 'Filtrowanie anizotropowe' opcje: 'Zależnie od aplikacji', Zasotuj, Ok. Sprawdź Tibię. Jeśli używasz kart nVidii - powinno to wyglądać podobnie jak w p.2(z tego, co pamiętam, nVidia nie utworzyła czegoś na styl ccc, tylko zostało przy Panelu sterowania - poprawcie mnie jeśli się mylę :)), ale nie jestem pewien, ponieważ nigdy nie miałem GeForców :P. Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z tego, co napisałem powyżej, bo ja za cholerę nie mogę :P Pozdrawiam, Cebix. |
Musze Cie zmartwic bo mam karte Voodoo3 3000 wiec jest to 3dfx.
|
No to mój cały mini-poradnik szlag trafił :(. No nic, ten twój Voodoo3 chyba nawet nie obsługuje AA ani AF :P - jeśli się mylę, poprawcie mnie(ahh... jak ja lubię to zdanie :)), ale na Voodoo się nie znam całkowicie :P. Nawet nie kojarzę, czy ta karta jest z tej epoki, czy to już jakiś kompletny złom :P. No cóż, ja tu nic nie poradzę - ale jeśli jest to karta "nowa" i obsługuje w/w funkcje AA i AF, spróbuj się dowiedzieć jak je wyłączyć. Mam nadzieję, że ktoś z tego forum zna się lepiej na kartach niż ja :P
EDIT: Cytuj:
Pozdrawiam, Cebix. |
Hehe nie odpuscilem i znalazlem te funkcje:
Voodoo3 Anti-Aliasing Anisotropic Filter Emulation ale i tak caly Tweoj plan bierze w leb, bo obie te funkcje byly i sa wylaczone, a na mojej Tibi dzialo i dzieje sie nadal to samo - zaje*ane kropeczki... |
o.0 Nie spodziewałem się, że w 'takiej' karcie będą 'takie' funkcje o.0
To może spróbuj je włączyć :P, a potem wyłączyć jeszcze raz :P. Bo u mnie na przykład jak były włączone - nie działało, wyłączyłem - działa, włączyłem - działa znowu :). Pozdrawiam, Cebix. |
probowalem na wszelkie sposoby.... no nic, chyba bede musial sie ratowac formatem. w poniedzialek bede mial WinXP, zainstaluje go i mam nadzieje ze takie cos juz nei wystapi.
a co do 'takiej' karty to prosze sie nei smiac, ten komp jest z tamtego tysiaclecia :P nowym cieszylem sie meisiac, pozniej brat zabral go na studia. na szczescie cale wakacje bede go mial tylko dla siebie :D |
Ja się nie śmieję, jeszcze miesiąc temu miałem S3 VirgeDX 1MB bez żadnych akceleratorów, itp :P. A co do formata, to w tym przypadku nie musi wcale dużo pomóć, może praktycznie nic nie dać. Cztery formaty za sobą i po każdym ten problem się odnawiał... No ale cóż, ja się poddaję. Obyś sobie z tym problemem poradził. Powodzenia! :)
Pozdrawiam, Cebix, |
NÓŁ Koment Nooby
|
Cytuj:
|
Cytuj:
topic: mysle ze format i zainstalowanie win xp powinno pomoc, bo jak nie to nie wiem co zrobie.... wywale kompa przez okno :D |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:13. |