Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Psychika... (Pod napięciem) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=38957)

Hawk 20-06-2005 14:37

Psychika... (Pod napięciem)

Oglądałem z rodzicami wczoraj Pod napięciem… (fan Wrony:P). I było o tym, że lekarze w szpitalu psychiatrycznym wypuścili matkę. Po dniu od wypuszczenia matka zabiła dziecko i siebie… następnie po wypuszczeniu męża żony (zamknęli go z powodu straszenia żony, że ją zabije..) Mąż dokonał swego czynu… Jestem ciekaw waszych opinii o Psychice… czy naprawdę jest to choroba, którą… nie możemy wyleczyć? Czy po prostu lekarze nie chcą? Ciekaw jestem waszych opinii.

Pozdrawiam

P.S Chodzi mi tylko o to czy lekarze dobrze postąpili, że wypuścili matkę i tego męża. Nie jest to związane z grupą Parapsychol…

Progmast 20-06-2005 14:42

Moim zdaniem jeżeli lekarze by naprawde chcieli to by mogli wyleczyć tą matkę i tego męza ale wiadomo ze zawsze sa jakies nieuleczalne przypadki.
Ps.Ta grupa nazywa sie Abnormal

spider-bialystok 20-06-2005 14:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hawk
Jestem ciekaw waszych opinii o Psychice… czy naprawdę jest to choroba, którą… nie możemy wyleczyć?

??? Ke? Czy ty aby wiesz co znaczy slowo 'psychika' ?

Baron Kaldrick 20-06-2005 16:47

Świat jest skażony. Wszyscy ludzie są chorzy. Mamy PSYCHIKĘ! Zgrrrrrrrrrroza...

Ville 20-06-2005 16:57

@BK
Ja juz wykupuje sobie wejsciowe do psychiatryka!! Damn, trzeba sie jak najszybciej pozbyc psychiki!!

Czlowieku mozna miec najwyzej chorobe psychiczna....
Zanim cos napiszesz to pomysl przynajmniej 5 razy ok?

@down
to niech sie twoi lekarze postaraja i wylecza twoja dysleksje (tak sie dzieci tlumacza z tego ze nie umieja pisac poprawnie po polsku?)

Irux 20-06-2005 17:02

Jak by się lekaże postarali to prawie wszystko dało by się wyleczyć!

pawepek 20-06-2005 17:04

Ehhh... myśe że chorobę można było wyleczyć. Czemu więc nie została wyleczona? Znacie naszą służbę zdrowia (kto nie zna niech sie cieszy :p ) Skoro lekarze człowiekowi z nadciśnieniem wmawiają że ma raka po to by wyłudzić od niego kase żeby biedny pacjent mógł sie bez koleiki leczyc na chorobę której nie ma... X( ! Ehhhh moge sie mylić, mam nadzieje że sie mylę ale polscy lekarze bez "dodatkowej" kasy nie bedą dobrze leczyć...

Gunir 20-06-2005 17:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dadej12
Ps.Ta grupa nazywa sie Abnormal

Dziwne, bo mi się wydawało, że Zarejestrowani Użytkownicy. ;)

Liado 20-06-2005 17:12

Ja uważam że to nie wina lekarzy tylko pacjentów którzy niechcieli być wyleczeni. Jak se ktoś powiem że kot to pies to dal niego kot to pies i niewiem jak wielkie piguły byś mu dawał to nic nieda. A perswazja może tylko pacjenta jeszcze bardziej "zdenerwować".

Shanhaevel 20-06-2005 17:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Irux
Jak by się lekaże postarali to prawie wszystko dało by się wyleczyć!

Tjaaa, jasneeee... To nie takie proste, wiesz?

Matek 20-06-2005 17:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kolutib/liado
A perswazja może tylko pacjenta jeszcze bardziej "zdenerwować".

Taa... jasne. Prswazja wlasciwie uzyta nie zdenerwuje nawet wariata.

Problem polega na tym, ze 'psycholi' leczy sie hurtowo. Podaje sie leki uspokajajace, antydepresyjne i inne. A podejscie do nich powinno byc indywidualne - psychozy to przeciez nie rak.

Z drugiej strony nie sadze, zeby taka chec morderstwa u powiedzmy 'seryjnego mordercy' pojawiala sie nagle. Na 100% jest to proces wzmacniajacy sie w umysle chorego za jego przyzwoleniem. W zwiazku z czym nie sadze, zeby nastepowalo 100% wyleczenie. Skaza na umysle pozostaje do konca zycia - tak jak z alkoholikami - ich tez nie da rady ich wyleczyc.

hyh... i wogole czemu ludzi odstajacych od normy nazywa sie chorymi:D

DYGRESJA:
Jako ciekawostke dodam, ze od dosc niedawna takie stany jak depresje czy roznego rodzaju fobie mozna wyleczyc po jednej sesji. W Polsce to nie jest jeszcze popularne - dalej sie twierdzi, ze wyjscie z depresji to proces dlugotrwaly, natomias w USA technika zwana NLP (w sumie to nie technika lecz dziedzina z powodzeniem stosowana nawet w reklamach - np. Plusa) jest coraz czesciej stosowana.

Cytuj:

Ehhhh moge sie mylić, mam nadzieje że sie mylę ale polscy lekarze bez "dodatkowej" kasy nie bedą dobrze leczyć...
No prosze - ja jestem wyjatkiem. NIe dosc ze nie dalem w lape dla lekarza to jeszcze w poniedzialek jade na operacje. Hmm... no prosze

I wezcie k*rwa otworcie wlasne umysly a nie idziecie sladem "bo tata marcina powiedzial, ze sluzba zdrowia jest zla"

dap-galothij 20-06-2005 17:40

@up: Jak tylko zobaczyłem tytuł tematu, to już myślałem, że twój:D

@topic:
Cytuj:

Ja uważam że to nie wina lekarzy tylko pacjentów którzy niechcieli być wyleczeni. Jak se ktoś powiem że kot to pies to dla niego kot to pies i niewiem jak wielkie piguły byś mu dawał to nic nieda. A perswazja może tylko pacjenta jeszcze bardziej "zdenerwować".
Co do perswazji, to jak ktoś ją dobrze stosuje, to nikt nie zauważy. Co innego jak terapeuta powie: "Nie próbuj skakać przez okno już nigdy" albo "Nie wariuj"

Zgodzę się z tym, że jak ktoś nie chce być wyleczony, to nie ma sensu próbować. Wg. mnie to trochę tak jak z jedzeniem (dziwne skojarzenia:D). Jak ktoś nie lubi np. oliwek, to nie chce zacząć ich lubić, bo mu z tym nielubieniem dobrze.
Z resztą, jak ktoś jest psycholem, to często nie zdaje sobie z tego sprawy. Dziadek mi mówił, że miał w pracy schizofrenika, który raczej się nie ujawaniał ale pewnego dnia poskarżył się dyrektorowi, że ktoś mu grzebał w biurku. Pracownicy sobie przypomnieli jego różne "odchylenia" i doszli do wniosku, że sam sobie nabałaganił w papierach nie pamiętając o tym.

Po za tym niektóre choroby są rzeczywiście nieuleczalne. Ja na przykład nie jestem do końca normalny i czasem mam mocną nadpobudliwość. Jak ktoś właśnie takiego świra dostaje, to przeszkadzanie może mu nie do końca pomóc.

P.S. Może to z jedzeniem to nie był najlepszy przykład :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:00.