![]() |
Czym jest sesja RPG
Prosze o DOKŁADNE wytłumaczenie na czym polegają sesje RPG....jesli taki topic z szczegółowym wytłumaczeniem juz powstał prosze o odesłanie mnie do niego (link) z góry thx
|
nie wiem czy już był taki topic ale napisze tu w skrócie na czym to polega (ktoś inny może podjąć się wiekszego wyjaśnienia.. ale wydaje mi się, że ogół jest i tak zawsze taki sam.. a różnica tkwi w systmie w jakim się gra XD)
a więc jest jeden Mistrz Gry, który opisuje przygodę i jest siłą wyższą, czyli jeśli coś się dzieje on ci powie jak ci się to udało przy pomocy kostek (o nich później) i są gracze.. na początku wybiera się system w jakim sesja ma mieć miejsce i gracze zaczynają robić własne postacie według ogólnie dostępnych szablonów, gdy je w końcu zrobią mistrz gry je przejrzy i jeśli uzna to można zacząć grać, jeśli nie - no to parę poprawek.. no więc jet tych paru graczy - zazwyczaj chyba z 4-5.. zresztą to zależy od możliwości MG i ilości samych chętnych MG wprowadza poszczególne postacie, może zrobić tak, że wszyscy się znają i znajdują w jednym miejscu - wtedy mówi co i jak i dlaczego następnie umieszcza ich w jakiejś sytuacji i gra się zaczyna - każdy odgrywa swoją postać a MG mówi co tam się dzieje, jeśli np. gracz wykorzystuje jakąś swoją zdolność lub jest zdarzenie losowe - czyli ile ran ci ktoś zadał to tu wchodzą kostki - rzuca się i w zależności ile oczek wypadnie i systemu obliczeń jakie MG stosuje taki wynik dostaniesz, np. że to draśnięcie, bądź cholernie głęboka rana.. tak więc krótki fragment może wyglądać tak XD: G:"no to podchodzę i otwieram te drzwi" MG:"są zamknięte" G:"to je wywarzam" MG:"wywarzasz je a tam w środku stoi 5 uzbrojonych po zęby orków..." G:"OoO... uciekam" tak więc jest to nic innego jak stworzenie własnej postaci i granie jej w jakimś surrealistycznym świecie, których opisy są łatwo dostępne w książkach oraz w necie nie można chyba tego 'dokładniej' opisać :confused: wtedy by wyszedł esej opisujacy wszystkie systemy pokolei.. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:16. |