Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Food - na dluzsza mete (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=39559)

Vorment 25-06-2005 17:14

Food - na dluzsza mete

Jaki food najlepiej kupowac i gdzie ? Chodzi mi o masowa ilosc. Do tej pory kupowalem hamy w AB po 6 gp/sztuka. A moze cos bardziej sie oplaca ? Chodzi mi o to, zeby zjesc jak najtaniej. Nie liczy sie CAP bo uzywam lootbaga (a raczej foodBP)

No wiecie. Ze najedzenie sie na full jak najmniej kosztuje :D

Plz fast odpowiedz :(

evilKRIK 25-06-2005 17:56

Fishing rod

Kupić wędke i nabić z 50 fishinga bedziesz wtedy miał zarcia a żarcia....

Gohan Demon 25-06-2005 18:33

Kupujesz bp rybek i po sprawie . ;)

Caer 25-06-2005 18:53

Kup se bp rybek od ludzi i będziesz jadł do końca świata i jeden dzień dłużej ;)

zaitsev 25-06-2005 18:58

mam jeszcze metodę na szybki, acz drogi food..
prosta zasada: manafluid > exevo pan * x > manafluid > exevo pan * x > manafluid.. itp. itp.

By$iu 25-06-2005 19:10

Kup plecak szynek smoka, bedziesz to żarł jakieś 2-3 miechy. Koszt wacha sie miedzy 15 a 25k.

kani_mani 25-06-2005 19:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zaitsev
mam jeszcze metodę na szybki, acz drogi food..
prosta zasada: manafluid > exevo pan * x > manafluid > exevo pan * x > manafluid.. itp. itp.

Kompletnie nieopłacalne.

@topic: najlepiej to samemu zrobić z 50-60 fishingu i bp rybek łowi się w kilka godzin.

Rilo 25-06-2005 19:43

hi kup se wendke idz na polow kup bp dargon hamow

zaitsev 25-06-2005 19:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kani_mani
Kompletnie nieopłacalne.

@topic: najlepiej to samemu zrobić z 50-60 fishingu i bp rybek łowi się w kilka godzin.

Tak myślałem, że forumowicze zareagują w ten sposób.. ^^
A ja poprę jeszcze moich poprzedników.. łów, łów, łów... możesz dodatkowo zregenerowaną manę wykorzystać na 'create food' (wiem, uparłem się :P )...
Zresztą.. rób jak uważasz... :)
Obfitych wakacji życzę.. :]

Antliq 25-06-2005 20:01

o bosz..

eee to tak
jabardziej oplacalnym zwrciem jaki mozna kupic w sklepie jest:
ham - 6gp - AB (stojac w mjejscu)
egg- 2gp -Edron (na np. hunty)
brown moshroom - 1k za 100 - erdon(na hunty dla wyzszych lvl posiadajacych za duzo gotówki :P)
od ludzi najlepiej kupic:
rybki po 2(/1) gp
i drag hamy 11gp -
wtedy bedzie to bardzije oplacalne niz hamy w sklepie, w stosunku do czasu dzialania

Peace & love

Berials 25-06-2005 20:38

Hmm, ja podam sposób alternatywny, weź ze sobą pare pustych Backpacków, bag oraz nowy parcel. Chodź w miejsca dobre do afk (okolice Orc Landu, Greenshore, Fibula, lodowe wyspy) i jakieś skrawki kontynentów (obowiązkowo przy oceanie). Tam często można spotkać afk'erów z ustawionym autofishingiem. A pod nimi w zależności od szcześcia od kilkustet do kilku K rybek. Rybki wkładasz do Backpacków, a pełny bp do baga (lootbag nie rzuca się tak w oczy jak bp pchany przed Sobą). Idź z tym do najbliższej skrzynki pocztowej i wyślij do dp. Ja tak robiłem zawsze jak kończyły mi się uzyskane w ten sposób ryby. Gorąco polecam. A i z afk'erów można jakieś runki wyciągnąć jeśli nie mają ustawionego autologa. Od siebie dodam że rekordową ilość jedzenia znalazłem obok chatki ze scorpionami i Witch na piętrze na zachód od kopalni (musiałem się Kazordoon po nowe puste bp wracać aby rybki zmieścić :D).

A jeśli chcesz obowiązkowo kupować to wydaje mi się, że egg's są najlepsze bo dają stosunkowo dobry czas regeneracji w stosunku do ceny za sztuke. Kupuje się je m.in w Ab'Dendriel.

Vorment 25-06-2005 20:41

Dobra Dobra thx all :)

Kupilem 1k hamow w AB. 6k zaplacilem :/

Jak kupie za 6k 1,5bp ryb to taniej wyjdzie ?/ Dluzej bede najedzony na tych rybach ? Wlasnie o takie cos mi chodzi ;(

Venderer 25-06-2005 20:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vorment

Jak kupie za 6k 1,5bp ryb to taniej wyjdzie ?/ Dluzej bede najedzony na tych rybach ? Wlasnie o takie cos mi chodzi ;(

Bardzo łatwo jest to obliczyć.
1k Hamów to 1000 sztuk. Jeden Ham regeneruje przez 360 sek. więc 1000 dają Ci (360*1000)360 000 sek. regeneracji czyli 6 000 minut, czyli 100 godzin...

1,5 Bp Rybek to 3000 sztuk. 1 ryba regeneruje przez 144 sek. więc 3000 rybek daje nam 432 000 sek. regeneracji czyli 7 200 minut, czyli 120 godzin...

Odpowiedź jest prosta... 1,5 bp ryb kupionych za tą samą cene co 1k Hamów jest bardziej opłacalniejsza (20 godzin gratis :P) Pozatym jeśli chodzi o hunty ryby są dużo lżejsze bo za wage 1 Hama pomieścisz 4 rybki i są one b. łatwo dostępne (jedzenie spzrdeawane poprzez graczy w dużych ilościach, chyba jedyne takie...)

Wiem że sie rozpisałem ale mam nadzieję, że pomogłem...(BTW. Te obliczenia naprawde były bardzo proste... Samemu mogłeś policzyć ;) )

Vorment 25-06-2005 21:14

No.. niby moglem :P ale skad mialem wiedziec ile co sekund regeneruje? na tibia.pl jest cos zwalone a przynajmniej pamietam ze kiedys bylo. Czasy sa niedokladne. No ale niewazne. BIG THX :D

Moznaby zamknac temat bo zaraz jakis noob bedzie postowal ze ryby bardziej oplacalne -.-

3dsmaxman 26-06-2005 08:21

a jaka profesja?
ja moim knightem na 33 levelu chodze za thais na "obchod", zabijam ponad 10 misiow, 5 losi oraz 15 wilkow i mam ~20 miesa i ~20 szynki ;D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:09.