Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Niusy z World of Valyia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=39900)

Jagoodek 27-06-2005 22:11

Niusy z World of Valyia

Zapewne pamietacie jeszcze moj temat "MÓj mmorpg", który załozylem na tym forum czego pozniej bardzo zalowalem...Ale co tam.. w tym temacie, ktory obecnie czytacie bede zamieszczal niusy z postepow w pracach nad gra jakie czynie. Jest to temat dla tych, ktorzy staneli po mojej stronie (thx for them all :D) i ktorzy moze zechca zagrac w WOV...No...a tych drugich, tzw pesymistow, prosze w ogole nie zabierac glosu w tym temacie, gdyz sluzy on dyskusji o samej grze a nie wyrazaniu swoich opini na temat " czy gra powstanie czy nie" ...Ale juz do rzeczy. Szkic mapy w programie juz wykonany, na mapie na razie znajduja sie nastepujace lokacje, ktore juz testuje :D Są to: Góry Khaz-Bahaar, pod ktorymi beda sie znajdowaly miasta krasnoludow (podziemia kontynentu bede robil na samym koncu tworzenia mapy), Góry Pierścieniowe i stolica Elfów Brathilien (las otaczajacy gory-niebawem, tzn. powstanie jutro :D ) No i są już rzeczki i dwa mosty-most barada, przecinajacy smocza rzekę i bród Inargoth przecinajacy rzekę Inargoth. Macie pytania, zastrzezenia (NIE te zwiazane z tym, czy gra powstanie, lub jaki to ja jestem glupi, ze gre robie)-piszcie :D

Aha, jesli narobilem bledow, to prosze wszelkich 10-12 latkow, uzywajacych tego forum o NIE zachecanie mnie do kupna slownika ortograficznego, bo takowy posiadam, a gdybym was, drogie dzieciaczki mial napominac o kazdym bledzie przez was robionym to by mi strony zabraklo, dziekuje, czekam :D

Bambuko 27-06-2005 22:22

Może po prostu zrób stronę projektu i na niej informuj ludzi o postępach. Możesz reklamować stronę na różnych forach i wtedy być może więcej ludzi się tym zainteresuje.

Pacek 27-06-2005 22:42

hmm stworzenie gry jest aż takie proste że można ją samemu zrobić? ciekawe, chyba że robicie to w kilku, powiedz jesteś jakimś programistą, grafikiem kim jesteś w tym projekcie? jak bedzie owa gra wyglądać? czy bedzie online czy tylko dla twej własnej satysfakcji?? uchyl rąbka tajemnicy?? co sie w owej grze bedzie czyniło i tak dalej, na jakim serwerze to umieścisz i jak rozpowszechnisz ową gre??
zadałem tyle pytań żeby sie zorientować czy mamy doczynienia z kolejnym małoletnim maniakiem któremu sie wydaje że to łatwizna czy też może z profesjonalistą :D
pps. nie czepiajcie sie powtórzeń "owa" był to bowiem zabieg celowy

Evul Tibian 27-06-2005 22:56

Czy tibia.pl to darmowy hoster vBulletin dla twojego projektu?

btw. skoro masz słownik to naucz sie go używac

Caer 28-06-2005 00:18

Znalazł se miejsce żeby reklamować grę. Załóż swoje forum, stronę czy coś w tym stylu.

@Pacek:
Nie powtarzaj słowa "owa" :D j/k

TheNatoorat 28-06-2005 08:54

Zamierzasz stworzyć swój MMORPG w pojedynkę?
Musisz spełnić poniższe warunki:
- być programistą, grafikiem, adminem i Bóg wie, kim jeszcze
- stworzyć lub kupić engine gry
- załatwić sprawy w urzędzie (jeśli zaczniesz sądzić, że twoja gra powinna być płatna)
- stworzyć serwery
- stworzyć interaktywny świat, do którego ludzie ciągleliby jak ćmy do lampy

Mam jeszcze pytanie: Czy twórcy RPG Makera rozważyli danie WSZYSTKIM licencji na rozpowszechnianie stworzonych w ich programie gier w celach komercyjnych?

I jeszcze coś:
Nawet tak... khm... profesjonalny program jak RPG Maker nie przekształci mapy bezpośrednio z pliku do świata.

I wreszcie:
Przestań mydlić nam oczy pierdołami jak czy krasnoludy będą załatwiać potrzeby fizjologiczne pod krzaczkiem czy pod drzewkiem, tylko powiedz coś konkretnego.

I teraz słusznie czepię się twojej osoby.
Tak, Sz.P. potomku Miodka, rozumiemy, że jest Pan wprost geniuszem w sprawach języka polskiego, a ten pierwotny błąd w wyrazie "muj" to tylko celowe pokazanie społeczności będącej na bakier z oświatą, jak nie należy pisać.
I prosimy Pana o nie zabranianie krytyki. Co by to była za książka, gdyby autor powiedział "Negatywnych komentarzy nie przyjmuję"?
Dla mnie wciąż jest Pan nadętym, pragnącym rozgłosu dzieciakiem (nie interesuje mnie twój wiek - i tak dla mnie jesteś bachorem), który założył stworzenie w generatorze RPG gry bijącej wszystkie inne z podium.

Czekamy na grę...

Ghost Nieudany 28-06-2005 10:04

Nie dość, że tytuł to dość oczywiste i chyba celowe nawiązanie do World of Warcraft, to jeszcze te nazwy mocno śmierdzą mi Władcą Pierścieni.

A teraz trzy pytania do Ojca Prowadzącego:
1. Masz jakiekolwiek wykształcenie informatyczne? Gównianym RPG Makerem NIGDY nie zrobisz gry na światowym poziomie (albo chociaż na poziomie Tibii).
2. Masz engine?
3. Masz fundusze na kupno i utrzymanie serwerów?

Slajt 28-06-2005 10:43

Powiem krótko, bo wszystko co chciałem napisać napisali już inni.
Ty tej gry nawet nie dokończysz! Sam zabierałem się kiedyś za taki projekt - próbowałem stworzyć grę tekstową - na stronie internetowej w PHP. Powstał beta-engine, stworzyłem prostą mapkę, ale z przenoszeniem jej do świata wirtualnego było tyle roboty, że nie skończył bym tego przez dobre kilka lat. Moja rada dla ciebie jest więc oczywista: ucz się na błędach innych - daj sobię spokuj, lub poszukaj kogoś chętnego do pracy z tobą.

Caer 28-06-2005 11:00

Myślę, że temat właśnie upadł. Autor już się pewnie nie wypowie na temat "gry", będzie tylko krytyka.

@Edit:
Dopiero teraz przezczytałem, że on ma zamiar robić tą "grę" w RPGmakerze... <rotfl>

Jagoodek 28-06-2005 12:42

Gry nie robie sam, nie przypominam sobie zebym pisal"moj" przez "u", tak, z wladca pierscieni to gra ma sporo do czynienia (wiekszosc z was, graczy tibii nie ma zadnego pojecia o fantastyce i nie wie, ze tibia cholernie duzo ma wspolnego z WP, a Tolkien zapoczatkowal fantasy), co jeszcze chcecie-chcecie bym wiecej nie pisal juz tych tematow i zniechecacie mnie do robienia gry-prosze ja was bardzo, nie napisze wiecej tematow, chcialem wczoraj jak czlowiek poinformowac ludzi o postepach w grze a tu z "twarzami" do mnie-dziekuje wszystim za uprzejmosc... aha-z World of Warcraft to akurat panie (a nie trudzilem sie by zapamietac ksywe-nie warto) jakistam nei ma to nic wspolnego, gdybys pan byl troszke zorientowany w fantastyce to jeszcze by pan potrafil znalezc znaczenie nazwy kontynentu, ale ok :D
AAAAAA, jedyny pan, ktory umie rozmawiac i moze mimo, ze krytykuje mnie ostro, wypowiadac sie kulturalnie to (bodajze) gremlin, w kazdym razie ma avatar z takim smisznym trollem trzymajacym maczuge (hłehłehłe), a odnosnie szkicu mapy, to jest on robiony juz w rpg makerze, wiec niech Pan osadzi czy jestem prof. czy takim idiota (jak to sobie pan zadawal pytanie) a do tych ktorzy mowia, ze jestem nadety (??) czy nadetym bachorem (sic) czy jakos tak to radze, zeby nie pisali co im slina na jezyk przyniesie:) No a tak poza tym nie porusze juz tematu mojego mmorpg-wedle waszego zyczenia, jednak nei zaniecham prac nad nim :) na razie, ktos tam pytal cos tam o prawach do rpgmakera bl;abla czy ci pozwola cos tam do powszechnego uzytku, blabla, panie daj pan spokoj, gdyby nie pozwalali to bys za darmo z neta nie mogl programiku zassac, Bye then...
__________________________________________________ ______

TheNatoorat 28-06-2005 13:41

Cytuj:

prosze ja was bardzo, nie napisze wiecej tematow,
Ludzie! BÓG ISTNIEJE!

Jako dojrzały (?) mężczyzna powinieneś odróżniać krytykę od wyzwisk. Od razu widać, że nie nadajesz się na osobę obierającą sobie stanowisko wymagające obiektywizmu.
Dodatkowo ze sklerozą nie powinieneś zostać przyjęty do pracy innej niż kopanie rowów. Powiedz mi - jak twoi rodzice mają na imię?
Co odpowiesz? Nie warto zapamiętać, hę?

Jeżeli ja miałbym osądzić twoją sytuację, to na pewno nie zostałbyś profesjonalistą. Czemu?
Nie tworzy się gry improwizując, trzeba mieć jakiś plan, a planem na pewno nie jest stworzenie gierki w programie, który wszystko zrobi za ciebie!
I niech Szanowny Pan Gówniarz, którego nicka nie zdołałem zapamiętać (nie warto) kontynuuje swój znakomity projekt.

I jeszcze cuś: Nie stworzysz NIC - książki, programu komputerowego lub gry nie znając obecnego prawa. Nie wiesz, co to licencja - poczekaj parę lat, może wtedy dorośniesz do poziomu obywatela.
A zassanie programiku "za darmo" z neta nie daje ci prawa do dowolnego rozpowszechniania go.

Cytuj:

Bye then...
Farewell, Mr. English.

Baron Kaldrick 28-06-2005 13:46

A mnie tylko rozbawiło uznanie rpg makera za profesjonalny program do tworzenia gier...

Vanhelsen 28-06-2005 14:21

Taaak, Tibia ma tyle wspulnego z WP... jedynie chyba Elfów i Krasnoludów.
A czy J.R.R.Tolkien zapoczątkował fantasy? Nie był bym tego tak pewien.

P.S.
Rozpoczynam projekt nad moim mmorpgiem, mam już szkice mapy!!1 POtężne góry gdzieś na mapie a pod nimi wielkie miasta krasnoludów, obok będzie wielki las z elfami i jeziorko!!!*

*-P.S.'a nie należy traktować poważnie ;)

Jagoodek 28-06-2005 14:36

koncze, nie chce miec z wami na pienku-uznajm, ze tego nie bylo, nie chce sie wiecej sprzeczac, nie dawajcie mi juz rad, prosze, po prostu zapomnijmy, bede robil swoje i siedzial cicho jak mysz pod miotla, a wieszak, czy jak mu tam, to jeden z tych panow, ktorzy to graja w rpg oparte o fantastyke ale wola czytac kryminaly ;), panie jesli nie jest pan pewien kto zapoczatkowal fantastyke, to cichoszaaaaaaaaa:)

Tasior 28-06-2005 14:48

Jak byłem mały, to wziąłem młotek i słoik gwoździ i powiedziałem że ide domek dla ptaków budować. Z tobą jest podobnie...

Vomusu 28-06-2005 14:58

A mnie się pomyslpodoba. Niech robi grę- zobaczymy, jaka bedzie i dopiero wtedy będziemy oceniac.

Afinor 28-06-2005 15:21

Hehe przestudiowalem dwa tematy i doszedlem do wniosku, ze to nie jest zalosne tylko...smieszne. Ktoś (kogo nicka nie ma po co zapamietywac) robi "profesjonalna" gre i ma JUZ MAPE! Ba! Ma nawet swoj super program do robienia profesjonalnych produktow. Ciekawe czy podczas tworzenia dialogow do tej wspanialej gry uzyjesz slownika ortograficznego.
Btw. Co Tibia ma do WP? Dobra - sa pewne nawiazania - krasnoludy, elfy, Durin bodajze jest w Tibii i inne. Ale co ponadto? Czytales inna ksiazke niz WP? Cos osadzonego w innym swiecie niz Srodziemie? Tam tez sa krasnoludy i elfy...:d
Jeszcze jedno - mozesz pokazac te Twoje gry, ktore stworzyles?

Narzil 28-06-2005 15:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jagoodek
a wieszak, czy jak mu tam, to jeden z tych panow, ktorzy to graja w rpg oparte o fantastyke ale wola czytac kryminaly ;), panie jesli nie jest pan pewien kto zapoczatkowal fantastyke, to cichoszaaaaaaaaa:)

Zgodze sie z Wieszokiem, kiedy przeczytałem WP i dowiedziałem się z którego roku jest, też myślałem, że Tolkien był pierwszym który tak naprawdę napisał książkę "fantasy". Otóż, pisarz nie wyskoczył nagle i oznajmił: "ludzie napisałem książkę fantasy". Swoje dzieło opierał na legendach, w których nie brak smoków, trolli, potworów, elfów (oraz wielu innych ras), magii i bohaterstwa. Moim zdaniem to dzięki książkom Tolkiena, świat zaczął doceniać ten rodzaj literatury.

Jagoodek 28-06-2005 16:49

alfinor, pokaz gdzie robie tak duzo bledow ort, ze musze slownika do dialogow uzywac? zescie sobie uroili chyba. A prosze Ciebie, wielki znawco fantastyki, nie mowi sie elfy a elfowie, bo to okreslenie ludu a nie malego fruwajacego stworka, tak samo krasnoludowie, a owszem wczesniej byly smoki itp. ale to byly jak napisal poprzednik slsuznie legendy a nie dziela fantasy, fantasy zaczeto tak okreslac pozniej, tak, czytalem inne ksiazki fantasy procz WP nie osadzone w srodziemiu, Miecz Prawdy, Wiedźmin itp.

Ashlon 28-06-2005 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jagoodek
Alfinor, pokaz gdzie robie tak duzo bledow ort, ze musze slownika do dialogow uzywac? Zescie sobie uroili chyba (zdanie blednie zlozone - dop. nekro). A prosze Cie, wielki znawco fantastyki, nie mowi sie elfy a elfowie (obie formy sa poprawne - dop. nekro), bo to okreslenie ludu a nie malego fruwajacego stworka, tak samo krasnoludowie(obie formy sa poprawne - dop. nekro), a owszem, wczesniej byly smoki itp. Ale to byly,jak napisal poprzednik, ( - niepotrzebne slowo :slsuznie - dop. nekro)legendy a nie dziela fantasy(Tu powinna byc kropka - dop.nekro).Fantasy zaczeto tak okreslac pozniej ( tu powinna byc kropka - dop. nekro).Tak, czytalem inne ksiazki fantasy procz WP nie osadzone w srodziemiu (Tu powinien byc dwukropek, myslnik, "takie jak" - dop. nekro) Miecz Prawdy, Wiedźmin itp.

1. Obie formy (elfowie i elfy jak i krasnoludy i krasnoludowie) sa poprawne gramatycznie.
2.Bledy ortograficzne - staralem sie zaznaczyc bledy w twoim poscie. Zreszta, pierwszy temat i blad od razu w nazwie : 'MUJ'.
3.Dziela fantasy istnialy duzo wczesniej przed Tolkienem, jednak nie byly przypisywane do "fantasy", bowiem ten gatunek powstal glownie po wydaniu dziel Tolkiena.
3. Aby zrobic gre w Srodziemiu, nalezy wykupic jej prawa.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:19.