Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Magia (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=16)
-   -   Coś na temat robienia runek (obliczenia moje) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=41589)

Glonthir 10-07-2005 12:50

Coś na temat robienia runek (obliczenia moje)

Ostatnio miałem troche czasu :p i zrobilem małe obliczenia co do runek pewnie nie raz takie juz tu były ale ....

wszystkie obliczenia opierają sie na zasadzie ze jeden punkt many odnawia sie co 6s.

czyli dla facc sorków i drutów.

na początek przykład na UH

zrobienie jednego UH to 10 minut zrobienie całego BP to 200 minut czyli 3g20m

1 runka - BP runek - (orientacyjna cena na celescie)

UH 10 minut - 200minut (3g20m) - 2k-2,2k

GFB 12 minut - 240min. (4g) - 2k-2,2k

HMM 7min. - 140min. (2g20m) - 1k-1,2k

EXPLO 18min. - 360min. (6g) - 3k

SD 22min. - 440min. (7g20m) - 4k

w przeliczeniu ile kasy na minute zarabiamy robiąc runki wychodzi że :

przy UH - 10 gp/min.
GFB - 8,4 gp/min.
HMM - 7,2 gp/min.
EXPLO - 8,4 gp/min.
SD - 9,1 gp/min.

odliczając od tego koszty plecaka i runek wychodzi że:

UH - 8,95/min.
GFB - 7,46/min.
HMM - 5,6/min.
EXPLO - 7,75/min.
SD - 8,61/min.

przelicznik więc wychodzi z tego taki: (im mniejsza wartość tym bardziej sie opłaca robić dane runki)

UH - 0,1
GFB - 0,12
HMM - 0,14
EXPLO - 0,12
SD - 0,11

Oczywiście duże znaczenie ma to na jakie runki znajdziemy szybko kupca (ewentualnie na jakie mamy zlecenie ;) )

wg mnie zapotrzebowanie na CELESCIE wygląda następująco

1- HMM
2- SD
3- GFB
4- UH
5- EXPLO

najłatwiej sprzedać HMM

Jeśli znajdziecie tu jakieś błądy to wierze że napewno mnie poprawicie ;)

może te obliczenia zmienią u niektórych poglądy co do tego co sie bardziej opłaca robić ;) (runki - czy exp) ;)

Vanhelsen 10-07-2005 13:50

tylko zwróć uwagę, że do tego można dojść samemu, gdy się robi 1564'ty bp UH ;)

Samek 10-07-2005 15:09

Może sie czepiam ale wydaje mi sie ze skrótem od godziny jest "h" a nie "g". Może sie myle ale zawsze używałem i widziałem tylko ten skrót ;)

Glonthir 10-07-2005 15:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok
tylko zwróć uwagę, że do tego można dojść samemu, gdy się robi 1564'ty bp UH ;)

Tak , masz racje ale to też nie jest dla tych którzy zrobili 1566 bp's ...
chyba sa też tacy którzy własnie zaczynają

Boximus 10-07-2005 17:49

Ja bp uhów nie robie w 3godziny. W mniej. Weźcie se jakies kalkuratory... tam wyjdzie że bp UH robi sie w iles tam minut.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glonthir
błądy

Pisze się błedy a nie błądy... sorry może to usterka twojej klawiatury :]

Tede Maedhros 10-07-2005 17:53

Fajne obliczenia, może mi to nawet pomoże. Tylko nie wiem dlaczego wielu 15lvl+ robi dalej hmmy a nie GBF albo SD .Niby to tak łatwo sprzedać ale to chyba nie jest taki wielki problem. Przecież SD nie trzeba sprzedawać jak tylko się zrobi ,tylko np. zrobić kilka a potem poświęcić jakeś 0,5h ze swojego cennego czasu na sprzedanie tego w thais.Poza tym łatwiej o protektora jak się robi sd niż hmm.

Marixon 10-07-2005 19:37

Czytaj Glon~!!

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glonthir
(...)zrobilem małe obliczenia co do runek pewnie nie raz takie juz tu były(...)

No więc po co to piszesz?? Popieram przedmówców - to sobie można samemu podliczyć. No ale jak już napisałeś, to lepiej dla leniuszków :p , tzn. dla tych którym się nie chce szukać i dla tych, którym się nie chce liczyć.

gryzzly 11-07-2005 19:39

jakpewnie nie wszyscy wiedza celesta to świat non-pvp po drugie ludzie na 15 levelu robia hmm poniewaz jest bardzo duży popyt na hmm ludzie skupują hmm w masowych ilościach a ze sprzedarzą sd jest mały problem wielu ludzi nie ma 15 m.levelu a druidzi i sorcowie to uh makerzy i hmm makerzy którzy mają 10-20 poziomu i stoją w jakimś miejscu i afkują robiąc przytym runy. Następni są paladyni którzy trenują skile i magic level niestety nie wszyscy mają 15 m.level wienc nie wszyscy kupią sd ale dużo ludzi kupi hmm. jest to także wykorzystywane przez sprzedających jest duży popyt na hmm wienc i ceny rosną tak wienc za hmm dają 1,3k nawet sie zdarza że 1,4k. Sd kupuje elita ktora jednorazowo kupuje ze 50 bp i trzyma je przez tydzień wienc nigdy nie wiadomo czy sprzedamy sd czy nie. Tak było kiedyś teraz nie ma z tym wienkszego problemu ale czasami się on zdarza.To była sytuacja na Celeście.

Na celeście żadko spotykamy kogoś kto sprzedaje gfb ponieważ nie są one opłacalne w stosunku do uh czy hmm. Sd także tracą na wartości z tego względu że za sd ludzie płacą dalej 4k a za hmm 1,3k. gdyby cena bp hmm kostowala 1,3k a sd 4k wyjdzie na to że w czasie w jakim zrobimy bp of sd zrobimy 3,27 (w zaokrągleniu) bp of hmm co oznacza że dzięki temu za hmm bendziemy dostawiali o ok.200gp wiencej wienc teraz bardziej opłaca się robić hmm.co do uh ja sie nie wypowaidam ponieważ gram sorcem. Ale z mojich obliczeń wynika że nawet jeżeli hmm bendzie kosztowalo 1,3k a uh 2k bardziej bendzie opłacało się robić bp of uh.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:08.