![]() |
Przesądy
Co sądzicie o rozmaitych przesądach? Wierzycie w nie, nie wierzycie? A może nie wierzycie, ale tak na wszelki wypadek odpukujecie w niemalowane? ;)
Zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzą przesądy? Ci, którzy pisali w tym roku testy gimnazjalne coś wiedzą na temat jednego: czarny kot przebiegł ponoć na linii frontu pod Waterloo. Dlatego anglicy uważają, że czarny kot przynosi szczęście, a reszta Europy - na odwrót. :D Piszcie co sądzicie o przesądach i opowiadajcie o znanych Wam pochodzeniach przesądów! |
ja tam o takich rzeczach wolałbym na innym forum rozmawiac:
www.sweatdreams.prv.pl tam możesz o różnych rzeczach taki rozmiwiać |
wierze w niektóre :dumny:!
|
Idz ty w dupe z przesądami :p
Mówi samo za siebie ;) |
ja jestem bezboznikiem i w nic nie wierze xD
|
Nie wierze w przesady, bo to przynosi pecha ;)
|
Wiesz ja w to nie wierze bo to nie ma sensu ze jak mi czarny kot przebiegnie to juz sie mam bac bo łolaboga cos mi sie stanie, Pfffff.........
|
Ech... mama po wejściu do mojego pokoju zawsze szuka kapci na stole czy czarnych kotów. :P
Ciekawe, co by zrobiła, gdyby zdetonowała ładunek wybuchowy w sklepie z lustrami. :S |
wiecie ja też coś nie wierze w te wasze przesądy bo to są wierzcie mi chodz jestem dzieczyną!!!!!!!
nick:Laduwus serwer(jak kto lubi świat):Rubera level:13 Druid aha jeszcze jedno e-mail:[email protected] tak po za tym piszcie ok!!!!!!! |
Przesądy to bzdury!!
O jejku!! Mi kiedyś czarny kot drogę przebiegł i nic się nie stało... A poza tym ja jestem wierzącym, a Kościół uczy, żeby nie wierzyć w przesądy...
|
Ja też nie wierzę. Ale interesujące są genezy powstania przesądów. Niektóre są banalne, wymyślone w celu zmniejszenia strat materialnych :), na przykład:
rozsypana sól wróży nieszczęście. A to dlatego, że sól dawno temu była bardzo droga i nieuważne kucharki musiały słono ( :) ) płacić. Co chyba jest pewnym nieszczęściem, co? Znacie jakieś inne przyczyny, z których powstały przesądy? |
są takie przesądy co sie spełniają,ale są też takie co się niesprawdzają :confused:
|
Cytuj:
|
ja tam w przesądy zaczynam już wierzyc ostatnio u mojej cioci spadło żyrandol i powiedziała ze to jakiś znak i za kilka dni zmarł mój wujek albo kolega był w kościele i zgasły 2 swiece i mu powiedziałem ze to jakiś znak i się okazało ze jego prababcia trafiła do szpitala i za kilka dni zmarła.Według mnie przesądy się sprawdzają
|
A tam... pierdoły :P
Ja tam w żadne przesądy nie wierze, a jak sie jakieś spełni to oznacza to tylko zbieg okoliczmości. Szczerze mówiąc czasami lubię sobie poczytać różne horoskopy w gazetach... żeby sie pośmiać :P
|
$vboptions[postminchars]
|
Taa,przesądy.Jak mój przesądny kolega zobaczył czarnego kota to mu za*******ił kopa w brzuch...biedny kotek,do dziś nie rozumiem dlaczego on to zrobił...
Ja sam nie wierze,np. przejście pod drabiną...lol,że przejde to mam mieć pecha ? Cytuj:
Ogółem:Nie wierze. |
Cytuj:
Totally OWN3D!! ;) Topic: Ja tam nie wierze w przesady, ale moj tata niby nie wierzy, a wierzy ;). Kiedyś jechaliśmy samochodem i czarny kot przeszedł mu droge. Zatrzymał się i poczekał aż innny samochód przejedzie xD |
W ogóle jestem mało przesądny. Czasami mogę odpukać czy cuś, ale nie panikuję jak mi kot przebiegnie drogę. Przeciwnie. Gonię go, bo lubię koty. XD
|
@up
Taaaaaa, teżlubie kotki, szczególnie udka, a krem z kota jest idealny na wszystkie dolegliwości @topic Przesądy - Nie bio... wierze |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:39. |