Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem w Windowsie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=41642)

Waziutki 10-07-2005 21:00

Problem w Windowsie

Witam wszystkich.
Informatyka interesuje sie juz od dluzszego czasu ale dzisiejszy problem to mnie zagiął. Chciałem sobie utworzyc katalog na dysku klikam prawym i w rozwijanym menu NIE MAM OPCJI "UTWORZ". Mógłbym wprawdzie przywołać rejestr ale czasami sa z tym problemy jesli ktos wie jak rozwiazac ten problem to proszę o odpowiedź.

Edit: Zapomniałem dodać mam win 98 se

Xsiadz1 10-07-2005 21:09

Menu konteksowe mozna chyba tylko zmieniac w rejestrze wiec nie masz wyjscia musisz troche w nim pogrzebac. Moge sie myslu bo dawno nie uzywalem windy :P. Dziwny jest sam fakt znikniecia tej mozliwosci z menu moze przeskanuj sobie dysk jakism ad-ware albo czyms podobnym.

Ps. Zawsze mozesz tworzyc katalogi z konsoli :P

Cebix 10-07-2005 23:17

Też miałem taki problem na swoim 98SE. Zainstalowałem sobie program, co dodawał jakąś 'ulepszoną' wersję właśnie tego menu "Nowy". Gdy go zainstalowałem, usunął tą opcję i dodał swoją. Nie spodobała mi się i usunąłem program. Po usunięciu nie było ani tej, ani tej opcji o.0. Jak to napisał Xsiadz1, menu można zmienić tylko przez rejestr. Wtedy pamiętałem jak to ustawić, ale teraz...:P. Pobaw się rejestrem, najlepiej w kluczu HKEY_COŚTAM/Microsoft/Windows/Explorer(?), tam powinno być coś w stylu ShellNew... nie jestem pewien, ale chyba ShellNew :P. W każdym razie spróbuj coś z tym zrobić, poszukać takiej wartości, itp. Na pewno coś wymyślisz. ;)

Pozdrawiam,
Cebix.

Waziutki 11-07-2005 09:54

Heh .....rejestr

No tak mógłbym sie pobawić tylko jeżeli chodzi co o hkey_system to małe przestawienie .. złe przestawienie.. może sprawić że już kompa nie włącze.
Ale chyba na ten czas znalazłem rozwiązanie poprostu bede używał total comandera albo innego programu do porządkowania plików.

Poczekam jeszcze na pare postów może akurat ktos na to wpadnie i temat do zamknięcia.

Cebix 11-07-2005 11:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Waziutki
No tak mógłbym sie pobawić tylko jeżeli chodzi co o hkey_system to małe przestawienie .. złe przestawienie.. może sprawić że już kompa nie włącze.

Menu startowe Win98SE > Tylko wiersz poleceń trybu awaryjnego > scanreg /restore i kompa spokojnie wlaczysz :P. Wiec wlasciwie mozesz bawic sie bez obaw.

Waziutki 11-07-2005 13:04

@up: Już próbowałem i kicha.

Cebix 11-07-2005 13:29

Możesz jeszcze przywrócić rejestr do pliku .reg. Skoro problem wystąpił parę dni temu, w systemie powinna być jeszcze kopia rejestru(zakładając, że Scanreg robi kopię codziennie). Znajdź ją i wypakuj, powinna być gdzieś w folderze Windows/JakiśTamFolderWKtorymBędąArchiwaZKopiamiRejestru(s zkoda, że już nie mam 98SE, bo wtedy bym mógł ci bardziej pomóc, a tak to tylko domyślnie piszę :P). Zrzuć aktualny rejestr do pliku .reg, i poleceniem 'diff' porównaj go ze starym rejestrem, w którym nie brakowało polecenia "Nowy", znajdź odpowiednią gałąź i finito. :P

Mam nadzieję, że zrozumiałeś coś z tego, bo samemu jest mi to ciężko przeczytać :P.

Pozdrawiam,
Cebix.

Waziutki 11-07-2005 15:07

Już próbowalem przywoływac rejestr z 5 dni wstecz. Tylko najgorsze jest to ze nie wiem kiedy mi to znikneło. Nie było potrzeby utworzenia katalogu to nie robiłem a teraz patrze i nie ma. Mogło to byc nawet i tydzien tem i ja nie zauwazyłem. Zainstaluje sobie jakis program tak jak mowiłem we wcześniejszych postach. Bo przez to że zniknęła taka opcja to nie bede przeinstalowywła systemu bo to by było bez sensu. Ale dzięki za rady. Myśle że temat do zamknięcia.

Edit: W win 98 system robi kopie rejestru do 5 dni wstecz ale da sie to przestawić i chyba tak zrobie bo jak cos jeszcze sie stanie to musze to jakos naprawić.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:41.