Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Pomozcie! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42001)

Tellepizza 13-07-2005 15:34

Pomozcie!

Miałam zmianę zasilacza w kompie... musiałam jeszcze raz instalować Tibie. Wszystko było dobrze do momentu kiedy ją włączyłam. Moja postać, która kiedyś poruszała się płynnie, teraz jakby to straciła tzn. porusza si chaotycznie (to nie lagi, że co chwila staje) i jakby wolniej. Mam 27 lvl i bohy i w końcu powinnam chyba wyprzedzic 8 lvl knighta... To nie są lagi tylko całe okno gry jakby się "trzęsie". Czy ktoś wie jak to naprawić? Byłabym mu baaaardzo wdzieczna ;(

Hallabard 13-07-2005 15:44

Ale co dokładnie się dzieje ? Wymieniany był tylko zasilacz ? Dlaczego musiałaś jeszcze raz instalować Tibie ? Konfiguracja kompa nie była zmieniana ?
Odpowiedzenie na te pytania znacznie ułatwi odnalezienie problemu

Tellepizza 13-07-2005 15:49

up: Konfiguracja CHYBA nie była zmieniana, nie jestem pewna, a jakby była to plz powiedz gdzie ją zmienić i jaka jest najlepsza ;( grać się już nie da. Aha i zasilacz był tylko zmieniany, a tibie trzeba było instalować jeszcze raz bo zachował się tylko skrót na pulpicie :/

btw. Mapy chyba się nie da odzyskać nie?

Hallabard 13-07-2005 15:59

Jedyne co teraz mi przychodzi do głowy, to, to że jakimś cudem w opcjach klawiatury "wyrzuciło" częstotliwość powtarzania. Jeżeli masz Windows XP to wejdź w panel sterowania -> drukarki i inny sprzęt -> klawiatura i w częstotliwości powtarzania przeciągnij suwak na maxa w prawo i opóźnienie powtarzania też w prawo.
Jeżeli tak miałaś albo zrobienie tego nie pomoże to pokombinujemy dalej. Map się nie da odzyskać

TheNatoorat 13-07-2005 16:11

A co ma Tibia do zasilacza?
Skoro nic nie było w komputerze zmieniane, to dlaczego masz nowy/sformatowany dysk twardy, że musiałaś jeszcze raz instalować Tibię?

A najlepsza konfiguracja kompa to:
Procesor Athlon 3k+, 2k mb RAM, dysk twardy 500gb... :P

Tellepizza 13-07-2005 16:25

No to wszystko troche pomogło, chodzę trochę szybciej, ale wciąż jest ten efekt, jakby wszystko dookoła mniesię trzęsło, nie ma tej płynności

@TheNatoorat

Hmm... Nie mam pojęcia co się w tym moim kompie dzieje... Jestem taki newbie w tych sprawach

@Faceci

Wy napewno wiecie więcj ode mnie w sprawach kompa więc prooooszę was tłumaczcie wszystko ok? Z góry dzięki

rolnix 13-07-2005 16:29

Z zasilaczem nie ma ani trochę związanego... a z jakiego powodu musiałeś przeinstalowywać Tibię?

Czy Twoja postać idzie do przodu pół hexa, staje, znowu idzie, przejdzie hex, przy drugim znowu "zarywa" itd?

Tellepizza 13-07-2005 16:35

Moja postac chodzi juz jak dawniej , co chwila tylko staje na ulamek sekundy i zarywa :/ wcześniej jakby "płynęła" przez Tibie, teraz wszystko jest takie jakieś chaotyczne.. nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć

Hieyan 13-07-2005 16:53

Może masz głośnik za blisko monitora? Magnes w nim wpływa na "trzesienie" się ekranu...
Albo jakiś wirus?

Kele 13-07-2005 16:55

Po 1 coś musiało byc robione z kompem.. Po 2 zainstaluj DirectXa. Po 3 zainstaluj dobre sterowniki do karty grafy. I najważniejsze: MOŻE BYŚ PODAŁA PARAMETRY SWOJEGO KOMPA ALBO COŚ WIĘCEJ? BO TO ŻE TIBIA SIE TRZESIE TO...]

Pozdrawiam, Kele

Dj Fara0n 13-07-2005 16:55

Wejdz w tibi do Options->Graphics zaznacz "fullscreen" wybierz rozdzielczosc [800*600 albo 1024*768 32 bits] i nacisnij ok.Jesli to nie pomoglo zmniejsz grafike do 800*600 16 bits.Jezeli to nie pomoglo to zainstaluj nowe strowniki do kryty graficznej.Mozesz je znalezc na www.nowe.pl .Jak to nie pomoze to pytaj dalej...

Parapsyhol 13-07-2005 16:57

Jeśli został tylko skrót, to znaczy że ktoś przeinstalowywał system. To znaczy że zostały zainstalowane "złe" sterowniki, a to pogorszyło wydajnośc karty graficznej i tibia sie tnie. Tak mi sie wydaje.

Tellepizza 13-07-2005 16:57

Głośniki są daleko od monitora a dysk wolny od wirusów sprawdzałam 3 razy.

EDIT: Parametrów ni znam, ale chyba są dobre, skoro wcześniej baardzo rzadko dostawałam lagów i kicka (nie byly zmieniane), a jest jeszcze jeden problem, który może naprowadzi Was: gdy tylko podchodze pod depo, od razu zaczynają się lagi na maksa, tak, że co 1 sqm staje na 0,5 sekundy ;(

piotrek1000 13-07-2005 20:06

nie wiem, moze banalne ale wejdz w tibi w options>>graphics>>advanced i tam na dole tego okna co ci sie pojawi bedzie taki pasek(frame limit) sprawdz czy masz na full. W sumie to jednak lepiej nie miec go na full(duzo procka zrzera), ale jesli pomoze.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34.