Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Palladyn-Łucznik czy wojownik (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42629)

Holdram 18-07-2005 16:02

Palladyn-Łucznik czy wojownik

Chcialem poruszyc temat Palladyna!!! Dlaczego w tibi palek strzela z broni dystansowej!!! W każdym RPG-u w jakiego gralem palladyn byl błogosławionym wojownikiem :crusader: walczocym bronią krutkiego zasiegu min. w DiabloII czy Baldurs gate!!!!Nie mogli go nazwac Archer albo jakos???? :lucznik:

Fredrio 18-07-2005 16:12

W sumie tez sie nad tym zastanawaiłem.
Diablo, Gothic i wiele innych fajnych rpgów przedstawia paladyna jako poświecenego wojownika który walczy na miecze a nie na łuki albo kusze

Być może cipsoft poprostu sie pomylił.My na to wpływu nie mamy wiec musimy sie przyzwyczaic :]

Pozdro

morwi 18-07-2005 16:19

byl juz taki temat

sknerus22 18-07-2005 16:21

W jakiejs ksiazce czytalem ze angielskich luczniko/kusznikow nazywano paladynami, to tyle ile moge powiedziec na ten temat.

Gregoire 18-07-2005 16:46

@Informacje z www.wikipedia.pl :

Paladyn (łac. palatinus, wł. paladino) - rycerz, czempion, wzór cnót rycerskich. Określeniem tym w literaturze średniowiecznej nazywano niektórych, archetypicznych wojowników, najczęściej 12 parów Karola Wielkiego. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa palatinus (pałacowy) i wzięło się stąd, że rycerze ci mieszkali wraz z królem w jego pałacu.

Paladyn występuje także w grach fabularnych i komputerowych jako określenie rycerzy-kapłanów, specyficznej klasy wojowników walczących po stronie dobra, światła i prawa, występujących przeciwko złu i nieprawości. Paladyni wyposażeni są w zestaw nadprzyrodzonych umiejętności i mocy jak np. leczenie obrażeń dotykiem, aury wspomagające sojuszników itd. Niekiedy spotyka się też Antypaladynów o przeciwstawnych mocach i zadaniach oraz Paladynów Upadłych - pozbawionych mocy na skutek złych uczynków.

Tyle na temat wiedzy z encyklopedii. Moim zdaniem nie ma okreslonej broni jak a posluguje sie paladyn, za to jest okreslany jako dzielny wojownik itp. a co za tym idz moze sie poslugiwac bronia biala jak i dystansowa. Cip Soft przyjal, ze bedzie poslugiwal sie bronia dystansowa ( byc moze dlatego gdyz nazwa Lucznik jest zbyt pospolita:)) a byc moze, ze opieral sie na jakis innych informacjach/mitach/legandach ktore lucznikow okreslaly mianem paladynow, jednak zadnych takich informacji nie znalazlem.

Ivellos 18-07-2005 16:52

Hmm

Juz byly posty na ten temat

Holdram 18-07-2005 16:56

Dzieki juz wiem praktycznie wszystko!!!! Ale wolal bym zeby palladyn w tibie byl jednak wojownikiem :crusader: SZKODA!!!!!

MlodyWilk 18-07-2005 17:09

Pall to wojak!

Jak dla mnie pall powinien walczyć na miecze:2handed: i mieć troche leczących czarow:mag: a nie kusze i łuki:elf: bo od tego jest łowca

AdamS_ 18-07-2005 17:12

Powinien pall mieć fajne czary(już ma) i walić z broni melee.Miałeś rację mogli zrobić jakiegoś Archera, albo chociaż Bowmana albo coś takiego :)

Impalable 18-07-2005 17:20

Ne bede się powtarzał

Ale taki temat był. A do tematu mogę dodać że Paladyn pisze się przez JEDNO L!!! Ale przyznam że wolał bym abym był Rangerem a nie Paladinem.

@wazz
nie czepiaj się chodziło mi o nazwe POLSKĄ, a nie orginalna :p. Wiem ze po angielsku pisze się paladin.

*MaTi* 18-07-2005 17:29

[quote=Holdram]Palladyna!!!QUOTE]
Pisze się Paladyn >.<

Paladyn to tj. wszyscy pisali wojownik, wzór podstawy do takiego rozumowania widzimy w Diablo, Baldurs Gate, Icewind Dale.

Holdram 18-07-2005 17:47

Niech ci bedzie paladyn !!!! Tylko prosze cie bardzo nie doczepiaj sie byle czego żeby tylko nabijac posty !!!! Bo myśle że nikt tego nie lubi!!!!!

Van Gul'dan Moose 18-07-2005 17:51

Hmmm

Moim zdaniem jest tak bo Archer,kunter etc. brzmi nieco banalnie

Czester 18-07-2005 17:54

Mimo isz w innych grach palladyn walczyl mieczami i takimi bronmi mi w tibi nieprzeszkadza mi sie podoba palladyn w roli dystansowej i tyle tak wymyslili tak ustalili tak zostaje

ciemne dropsy 18-07-2005 18:17

Dodam tylko, ze niezwykle rzadko, ale paladyni poslugiwali sie tez bronia MIOTANA, a nie tak jak w Tibii strzelajaca (nie wiem jak sie to fachowo nazywalo:D)

wazz 18-07-2005 18:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Impalable
Ale taki temat był. A do tematu mogę dodać że Paladyn pisze się przez JEDNO L!!!

i przez "i" na koncu -.- 'paladin'

Pacek 18-07-2005 20:55

skoro archer jest za banalny jak ktoś tu sie tak wypowiedział to co dopiero powiedzieć o profesji knight czyli prosty rycerz, skoro jest rycerz to czmu nie nazwali po iminiu profesji łucznika? a nie nazwali tak bo uznali że paladyn będzie lepiej i tyle, koniec rozmowy.

Avager 18-07-2005 21:00

Pojęcie "Paladyn" zostało wyjaśnione,a sama profesja która wprowadza w błąd (wprowadziła mnie w niego.. -.- daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawno temu) powinna się nazywać RANGER / ARCHER (bardziej pasuje do Archer'a, no ale cóż, Ranger do łuków jak najbardziej ... ).

Thero 18-07-2005 21:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Holdram
Chcialem poruszyc temat Palladyna!!! Dlaczego w tibi palek strzela z broni dystansowej!!! W każdym RPG-u w jakiego gralem palladyn byl błogosławionym wojownikiem :crusader: walczocym bronią krutkiego zasiegu min. w DiabloII czy Baldurs gate!!!!Nie mogli go nazwac Archer albo jakos???? :lucznik:

Tibie jest ogólnie dziwaczna, dlaczego? Przytoczę kilka przykładów:
Troll to wielki mityczny stwór, Orc nie sięgał jego kolan.
Smok to potężna istota, której zabicie graniczyło z cudem, zabicie smoka było czymś o czym, marzyło wiele pokoleń rycerzy, a nie taka ścierka jaka jest w Tibii.

Btw. Pierwszy raz w życiu, i jedyny jak na razie, widziałem paladina jako wojownika, który grasuje z kuszą/łukiem...

kidler 18-07-2005 21:33

@up

Na poczatku gry, kiedy ludzie nie mieli takich lv/umiejetnosci grania w ta gre, zabicie smoka graniczylo z cudem. Smok wtedy byl najpotezniejszym potworem.
Teraz niestety jest to leszcz. ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:45.