![]() |
Pomocy Prosze !
ja się w tych sprawach za bardzo nie orjentuje i dlatego mam prosbe i pytanie. jesli spalil mi sie (nie dziala) wentylator czy moge grac w tibie (bez niego)? i ile taki wentylator moze kosztować? prosze HELP !!
|
Zależy, od czego ten wentylator. Najlepiej, jak w ogóle nie będziesz używał komputera - wentylatory zwykle chłodzą system. Więc jeśli ci się przegrzeje coś, np. procek, to dupa..
|
Ale ktory wentylator ci sie zrypal?? W zasilaczu, na procesorze, na karcie graficznej???
|
Yhh.... Na procesorze wiatraczek jest niezbędny!
U kumpla kiedyś pozdejmowaliśmy wiatraczki i obserwowaliśmy tempereture... To było tak: 21/24/22/36/31/46/45...... Najlepiej idz do jakiegos sklepa, i sobie kup wiatraczek. Muszę się pochwalić bo zaraz ide do Empika orginalnego csa kupić! |
Zasilacz (z wiatrakiem) kosztuje od 60 do nawet 1000(!) zł.
Wentylatory na procesor kosztują od kilku do ok 200 zł. Na karte graficzna od 30 do ~200 zł. Nie radze grac w cokolwiek z zepsutym wentylatorem. Grozi to "sfajczeniem" kompa. |
Cytuj:
Skoro sie nie znasz to putaj w serwisie albo poszukaj >>TU<< |
nie działa mi główny..tren co daje powietrze od tylu no i nie wiem co robic...wczoraj sie o kokpa poparzylem a dzis wentyl dziala (troszke tak jagby na 1/2 sily) i nie wiem czy grac czy nie .... najgozej ze starzy wyjechali a ja zostalem z 14 ZL. a oni wracaja w niedziele-wtorek !
gdzie moge sprawdzic jaka mam temperature komputera? |
ja raz zawaliłem otwór powietrza wentylu płytami (po ustawiałem koło niego ) i że procek nie miał chło dzenia dobrego to po kilku dniach papa wiatraczek to jedna z niezbędnych rzeczy by komputer dobrze działał można siedzieć bez niego tylko trzeba mieć kase na wymiane przepalonych części :P najlepiej nie graj lepiej poczekaj i wydaj te ~20 zł niż masz wydać ~150 na nowy procesor/karte
|
Cóż zostało ci tylko załatwić służbę. Oni będą wachlować a ty nabijesz kolejny skill/lvl.
@down Tak tyle że to niedzieli będzie nawet bezsuchego chleba :P |
Albo idź na bazar i sprzedawaj radia z chińskiego przemytu :)
A tak serio to pożycz od kolegi 5zł, za 20 coś słabego może już kupisz. |
Cytuj:
@topic: Nie tykaj kompa! Wystarczy jedna wizyta w jakimś salonie komputerowym - po prostu powiedz, że masz uszkodzony wiatraczek z tyłu, a coś poradzą. Z zamontowaniem chyba sobie poradzisz, prawda? :> |
nie wiem czy se poradze(raczej nie) o to chodzi ze kasy nie mam ;/ 14zl mi zostalo a rodzice wracaja w niedziele-wtorek... i nie wiem teraz dziala ale widac ze slabo bo mi sie zaczynaja lagi wczoraj nie dzialal dzisaj dziala i sam juz nie wiem co z nim jest
|
Rotfl. Przez zepsuty wiatraczek nie bedziesz mial lagow. Pomysl troche. Dopoki tego nie wymienisz nie powinienes wogole kompa uzywac bo narazasz sie na owiele wieksze koszty. Do wtorku 4 dni, jakos przezyjesz bez kompa, nawet dobrze ci to zrobi. A za te 14zl mozesz isc do kafejki jesli nie wytrzymasz.
|
A próbowałeś wyczyścić wiatraczek? Jeśli za dużo syfu na nim osiadło, to może nie działać, albo w tak jak mówisz, działać ale ledwo ledwo. Proponuję pobawić się w informatyka, rozebrać komputer i sprawdzić czy wiatraczek jest brudny.
|
Cytuj:
|
@up nie ma sie co bac, chyba umiesz odkrecic pare srubek ? Jesli nie bedziesz umial ich odkrecic popros sasiada, lub uzyj siły, wiatraczek co "daje od tyłu" zdejmujesz, czyscisz szukasz ewentualnej usterki naprawiasz- wszadzasz wiatraczek spowrotem, i idzisz do sklepu kupic nowy. :D A nie bawiles ie czasem napieciem- z tyłu PC jest taki guziczek i tam ustalasz napiecie.
|
mi wiatraczek nie chodził przez pewien czas )procek 500mgh(i tylko na jakiejś wymagającej grze ścinał się;p od pewnego czasu chodzi jak burza
|
Polecam ściągnąć program np. Aida32 (o ile jeszcze jest coś takiego) i zobaczyć na temperaturę procesora. Jeżeli przekracza gdzieś z ~50 stopni to popożyczaj od kogoś te parę zł i zakup nowego wentyla (jeżeli w nim tkwi przyczyna).
|
Jakl mowisz ze troche dziala to zdejmij obudowe i postaraj sie odkurzyc wiatraczek. Jak sie nie boisz rozkrecic zasilacza to mozesz tez sprobowac naoliwic lozysko, na ktorym sie obraca wiatrak. Strzykawka i kilka kropelek oleju (moze byc spozywczy) zalatwi sprawe ale najlepsze byloby WD-40. Jak rozkrecasz to odlacz przewod zasilajacy.
|
LOL, niedługo się okarze, że jak nie działa stacja dyskietek, to się grafika przegrzewa :D.
Przecież jak gość mówi, że to jest 'tylny' wiatraczek, to znaczy, że chyba nie chodzi o ten od procesora. W takim razie w czym problem? Jeśli działa wiatraczek na procku, to nie ma się czym przejmować. Przecież osobny wiatrak nie jest niezbędny do gry w cokolwiek, jeno proca trochę chłodzi, ale bez niego też nie ma biedy. Hehe, ktoś tam powiedział, że cena wiatraka dochodzi nawet do 1000 zł. Jestem gotów przyznać rację, jeśli mówimy o pełnym zestawie chłodzenia wodnego ;). |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:21. |